Urokset hormonien pauloissa

Bordercollie Ellu on herättänyt vehnäterrieri Lennyn kiinnostuksen. Uroskoirat ovat aiva valppaina mahdollisten lemmenviestien poimimiseen. KUVA: Virpi Rautiainen
Lemmikki 23.10.2012 7:36 | Päivitetty 23.10.2012 8:45
Virpi Rautiainen

Lisääntymisvietti on yksi koirien voimakkaimmista vieteistä. Nartut eivät yleensä ole niin voimallisesti hormonien vietävänä kuin urokset, mutta molemmilla sukupuolilla voi esiintyä normaalista poikkeavaa käytöstä juoksun aikana.

”Varsinkin ensimmäisen juoksun aikana nartuilla voi olla ’polla sekaisin’, kun ne eivät oikein tiedä, mitä elimistössä tapahtuu. Nartut saattavat ’tärppipäivien’ aikaan karkailla etsimään uroksia”, kertoo Kerry- ja vehnäterrierikerho ry:n puheenjohtaja Tiina Hallsten.

Narttujen käyttäytyminen juoksuaikana näkyy myös lisääntyneenä merkkaamisena ja haisteluna. Merkkaamisen jälkeen nartut saattavat ruopia raivokkaasti maata ja muutenkin niiden käytös muuttuu urosmaiseksi.

Juoksuaika vaihtelee

Nartun juoksuaikojen määrä voi vaihdella, mutta yleisintä on yhdestä kolmeen juoksua vuodessa. Lisääntymiselle otollinen aika ei ole sidottu tiettyyn vuodenaikaan. Nartun juoksuaika kestää yleensä kolmisen viikkoa, joista päivät, jolloin narttu antaa uroksen astua, kestävät parista päivästä reiluun viikkoon. Nuo ’tärppipäivät’ alkavat yleisimmin 10–18 vuorokautta juoksun alusta laskien, mutta tässä voi olla suurta vaihtelua.

Leikkaamattomat urokset ovat koko ajan kiinnostuneita ympäristön hajuista eli niillä on jatkuva juoksuaika. Poikakoirien sukupuolivietti on voimakas ja ne käyttäytyvät usein levottomasti, kun lähistöllä on juoksuaikainen narttu. Urokset haistavat juoksuiset tytöt satojen metrien tai jopa useiden kilometrien päästä.

Nartun hajusta huumaantunut uros saattaa vimmoissaan rähistä vastaantuleville uroksille, ja kävelylenkit ovat hitaita, kun uroksen on tutkittava tarkkaan jokainen nartun tienvarteen jättämä viesti.

Sisällä ollessaan urokset ovat levottomia ja vaeltavat ympäriinsä. Urosten ruokahalu voi hävitä lähes kokonaan. Ne ulvovat ja vinkuvat lemmentuskissaan. Jotkut urokset eivät malta nukkua edes öisin.

Lemmenhuolet uuvuttavat

Välillä yhteiselo nartun perään haikailevan uroksen kanssa voi tuntua lähes mahdottomalta. Huumori auttaa tässäkin asiassa.

”Nauran usein, että juoksuaikaisen nartun läheisyydessä urosten aivot siirtyvät jalkoväliin”, sanoo Tiina Hallsten.

Ketäpä alati mielessä pyörivät lemmenhuolet eivät väsyttäisi, ja myös uroskoira saattaa väsyä ja stressaantua tilanteesta. Stressi voi puolestaan aiheuttaa muita oireita, kuten mahaongelmia.

Tiina Hallstenin mukaan uroksen tuskaista oloa helpottavat kotikonstit ovat vähissä. Jotkut urokset ovat saaneet apua homeopaattisista tuotteista. Maisemanvaihto voi tuoda helpotusta asiaan, kun uros saa muuta haisteltavaa ja ajateltavaa.

”Kastraatio on erittäin hyvä vaihtoehto, jos uros käyttäytyy aivan mahdottomalla tavalla narttujen kiima-aikoina. Se rauhoittaa myös koiran reviirikäyttäytymistä sekä dominoivaa käytöstä.”

Narttujen kanssa elävä uros oppii

Vaikka lisääntymisvietissä on kysymys hyvin pitkälti sisäsyntyisestä käyttäytymismallista, kaikki urokset eivät kuitenkaan ole yhtä kiinnostuneita narttujen hajuista. Myös ympäristö ja kokemukset vaikuttavat urosten käyttäytymiseen.

”Uros, joka elää narttujen kanssa, oppii yleensä, että koko kiiman aikaa ei kannata hötkyillä, vaan ainoastaan tärppipäivinä, joten siinä suhteessa kokemus kyllä opettaa”, 25 vuotta kerrynterriereitä kasvattanut Tiina Hallsten toteaa.

Entä vaikuttavatko koirien väliset kemiat? Voiko joku narttu aiheuttaa uroksessa enemmän vipinää kuin joku toinen? Tiina Hallstenin mukaan enemmän vaikuttaa nartun kiima-ajan vaihe eli se, onko esikiima, varsinainen kiima vai jälkikiima.

”Astutuskypsä narttu on varmasti se kaikkein eniten uroksessa vipinää aiheuttava.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Moi, oma uros- koirani rotua labrador-bullmastiff-amstaff hieman yli 10 vuotta on juuri nyt aivan sekaisin narttujen tuoksuista. Ei ole leikattu eikä ole aikaisemmin ilmennyt vastaavaa ongelmaa ts. kokoaikaista halua päästä ulos (parvekkeelle pääsee halutessaan), tärinää, ulinaa kirsu kohti kattoa, ja joskus myös yrittää päästä sänkyyni nylkyttämään. Suurin huolen aiheeni on, että koira kärsii. Eläinlääkärin mukaan ei tämän ikäistä koiraa enää kannata kastroida. Ulkoillessamme yritän pitää huolen, ettei maiskuttele toisten koirien pissoja. En tiedä miten helpotta oloaan, onneksi yöt nukkuu rauhallisesti....aamulla alkaa taas sama uikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mitään muuta vaihtoehtoa kuin kastraatio. Ihan tosissaanko kennelin omistajat kuuntelevat taukoamatonka kitinää,vinkunaa,ulinaa uroksiltaan 2,5vko joka nartun kiimassa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HEIPPA ! Onko kokemusta urosvillakoirista jotka ovat koko ajan nylkyttämässä koiran kuin koiran selässä, olipa kyseeessä narttu tai uros !!!! Alkaa keinot loppua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se koira sekoa juoksuisista nartuista jos sillä on oikeanlainen kuri ja järjestys omassa laumassaan. Vain laumanjohtajalla on lupa astua, joten pahnanpohjimmaisella ei kyllä ole mitään lupaa seota ellei nyt olla ihan tarkoituksella astuttamassa koiria. Ja kuka antaa koiran lenkeillä jäädä nuuskimaan jokaista hajua mikä vastaantulee? Nykyään saa kilpailla tietyissä kisoissa esim. palveluskoirapuolella, tokossa ja agilityssa (3-luokassa ja arvokisoissa), paimennuksessa ym. Kumma juttu vaan että hyvin koulutettu uroskoira ei reagoi narttujen hajuista. Fiksu koira tietää että turha edes seota jos tärppipäivät ei ole juuri nyt. Jos ei uroksensa kanssa pärjää, kannattaa kyllä kastroida ennemmin kuin kävellä ojan pohjalla suuvaahdossa olevan hormoonihirviön kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sekoaa, jos on voimakasviettinen koira, ei siinä ole koulutuksesta mitään tai ainakaan suuren suurta hyötyä. Kemiaa se on, hormonitoimintaa, eikä komennettevissa, ei omistajan eikä koiran. Nimimerkillä Viimeisen päälle koulutetun koiran omistaja, jonka koira sekoaa ihan täysin. Yksi niistä, eivät muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai se yodella melkoista sukupuolivietin heikkoutta on, jos aikuista urosta ei saa nousemaan parhaalla antopäälläkään olevan nartun selkään. Tai jos joskus nouseekin niin laskeutuu pian alas ja jää omissa ajatuksissaan vain selkäänsä köyristelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhtihoi näitä asiantuntijoita taas! Nylkyttämisellä ei ole välttämättä mitään tekemistä sukupuolivietin kanssa vaan dominanssin, jota esiintyy niin uroksilla kuin naarailla normaalina osana koiran luonnekuvaa. Joillakin dominanssi on voimakkaampaa, joillakin heikompaa, ja eri tyyppisillä yksilöillä dominanssi esiintyy erityyppisenä käyttäytymisenä. Se siitä rotukoirien impotenssista....
Mitä uroksen yliseksuaalisuuteen tulee, homeopatiasta (=myydään tyhjää kalliilla hinnalla) tuskin mitään apua on, mutta hormonilääkitystä on nykyisin monenlaista. Kastraatio ei ole todellakaan ainoa vaihtoehto! Omalla koiralla kokeiltu niin piikit kuin napitkin, ja ei ole kuin hyvää sanottavaa! Sivuvaikutuksia korkeintaan omistajan kukkaron keveneminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän koira lähtee lekurille, jos sitten pentuajan jälkeen menee sekaisin narttujen kiima-ajoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamat rotu-urokset vain nuuskivat nattua ja köyristelevät selkäänsä tajuamatta yrittääkkään selkäännousua. Samoin jotkut pitkälle jalostettujen kääpiörotujen nartut eivät herätä uroissa kovin kiivasta mielenkiintoa edes seisovan kiiman aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa melkoista yleistämistä. Monet urokset osaavat käyttäytyä fiksusti, vaikka olisikin juoksuisia narttuja lähellä. Eivät kaikki sekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkasen ihmetyttää kiimasten narttukoirien ulkoiluttajien(naisia) käytös kun naureskellaan uroksen käytökselle ja sen omistajalle, JA TUODAAN NIITÄ TOISTEN KOTIPIHOILLE. Pahimmillaan tapahtuu asunnoissa jopa vahinkoja tämän takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen totaalisesti samaa mieltä siitä ( tuodaan vaikka kotipihalle se narttu ) ja jos asiasta alkaa keskustelemaan juu jos sieltä päin tuulee se voi myös tuulen mukana tulla. Minulla on koira joka reakoi vain kävellessä polun reunoilta ja kotona tarhassa jos narttu on 100m päässä ja nartulla on tärppipäivät. Tuntuu joskus siltä ihmiset ajattelevat itsekkäästi vain itseänsä eikä sitä eläinraukkaa ollenkaan. Eikö näissäkin asioissa voisi keskustella avoimesti ja osaa ottavasti ja miettiä koiran parasta. Missä on meidän maailmankuva eläimistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, etteivät kaikki pitkälle jalostettujen rotujen urokset ole sinne päinkään innokkaita sulhasmiehiä kuin entiset maatiaispystykorvat, joita parveili talvisilla kyläteillä vielä 40-50 vuotta sitten. Ne olivat uskollisia rakastajia, jotka kärsivät viikkokausien kylmää, nälkää ja haavoja ja vaeltelivat toisiin kyliinkin narttuja etsimään. Useimmilla nartuilla oli juoksuaika joulu-helmikuulla jolloin pakkasta oli usein 30-40 astetta, mutta se ei koirien intoa hyytänyt. Kun koirat olivat talvisin irti, useimmat nartut myös penikoivat vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa kyllä juttu hyvään saumaan. Oma uros on koirapuistoillessa ollut kovin kiinnostunut nartuista viime aikoina, liekkö nuo hajut sekoittaneet toisen pään.

Virpi ja Lenny vois alkaa kirjottaan blogia tänne Kalevaan ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:44
Raksilan 38 vuotta vanha paloasema puretaan ensi vuonna heti, kun Linnanmaan paloasema on valmis – "Meillä on kymmeniä työntekijöitä, jotka eivät voi sisäilmaongelmien takia olla asemalla lainkaan"
22:35
Federer "vanhan koulukunnan työmoraalilla" jatkoon – Williamsin sisaruksista toinen ulos Australian avoimista
22:20
Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta – potilaan kerrotaan saapuneen viime viikolla Wuhanista
22:08
Heinäpäähän ei rakenneta vielä kuntoportaita – portaista tehty aloitteita myös muun muassa Niemenrantaan, Kuivasjärvelle ja Honkimaalle
22:01
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
21:48
Barys Nur-Sultan näpäytti Jokereita Helsingissä – ex-kärppä Atte Ohtamaalla isännän otteet kazakstanilaisseuran takalinjoilla
21:44
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
214
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
90
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image