Suosituimmat koirarodut listattiin: Paimenkoirat lisääntyvät, ajokoirat vähenevät

Bordercollieiden pentujen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. KUVA: Tapio Maikkola
Lemmikki 15.1.2015 15:45
Kaleva

Suomen Kennelliitto rekisteröi viime vuonna 46 426 koiranpentua. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia, toiseksi suosituin rotu oli jämtlanninpystykorva ja kolmanneksi suosituin saksanpaimenkoira.

Jämtlanninpystykorva on ensimmäinen metsästyskoirarotu, joka on sotien jälkeisen tilastohistorian jälkeen kiilannut suomenajokoiran ohi.

Ajokoirien määrät ovat ylipäätään laskussa. Lintukoirat sen sijaan eivät ole suosiotaan menettäneet, vaan seisojat, vesikoirat ja noutajat ovat yleistyneet.

Tilastojen mukaan myös paimenkoirien määrä on kasvanut viime vuosina. Kymmenessä vuodessa esimerkiksi bordercollien pentujen määrä on kaksinkertaistunut. Vahtikoirien ja terrierien määrä sen sijaan vähenee.

Rottweilereiden suosiosta on kymmenessä vuodessa huvennut puolet ja terrieriryhmän ykkösrodun jackrussellinterrierin suosio laskee vahvasti.

Mäyräkoirat, pystykorvat ja kääpiökoirat ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Jos lyhyt- ja pitkäkarvaiset chihuahuat rekisteröitäisiin yhtenä rotuna, chihuahua olisi Suomen toiseksi suosituin rotu.

Rotukoirien määrä on Suomessa nyt suurimmillaan. Vaikka pentujen rekisteröintimäärät ovat hieman laskeneet, pentuja syntyy kuitenkin edelleen enemmän kuin iäkkäitä kuolee.

Suomen suosituimmat rodut vuonna 2014:

1. labradorinnoutaja 1883

2. jämtlanninpystykorva 1455

3. saksanpaimenkoira 1420

4. suomenajokoira 1409

5. kultainennoutaja 1237

6. suomenlapinkoira 1161

7. shetlanninlammaskoira 1072

8. harmaa norjanhirvikoira 890

9. kääpiösnautseri 883

10. chihuahua, lyhytkarvainen 776

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hieno juttu. Koira on ihmisen paras ystävä.
Kannattaa muistaa, että Suomen kennelliitto ry On vain yksi yhdistys vaikkakin iso sellainen. Suomen kennelliito ry -yhdistyksen suosio koirien rekisteröinnissä on koko ajan ollut laskussa. Tällä hetkellä taitaa suomalaisten koirarekisteröinnistä olla "enää" 75 % tuossa yhdistyksessä.
Niin ne monopolit murtuu, myös koirayhdistysmaailmassa. Yhden yhdistyksen rekisteröinnit eivät siis ole sama kuin koko Suomen rekisteröinnit tai koirat ylipäätänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, että suomalainen seropi pystykorva on paras.Niin reipas, iloinen, terhakka, terve (on lääkäri tutkinut), uskollinen, hyvä vahti ja paras lenkkikaveri!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten koiria saataisiin vähenemään kokonaismääräisesti? Tympäsee kun joka paikka on ulosteessa, ärsyttää rakkien meteli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta vain yksi on paras... sekarotuisenakin päihittää muut mennen tullen ja palatessa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koiria liikaa ja tautisia löytökoiria tuodaan virosta ja espanjasta lisää , hurjaa eikö tottA?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukkuherkkä räksyttäjä luonteeltaan, ei pääse listoille kun hankala pitää kaupunkialueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän lie sekarotuiset? Niitähän ei rekisteröidä... emme mekään omaamme. Seuraava koirakin on toivon mukaan seropi. vähemmän sairauksia ja laajempi geenipohja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja pskat. seropit ovat "terveempiä" koska niitä ei tutkita. ja ne harvat jotka tutkitaan ja osottautuvatkin sairaaksi, tuloksa ei julkaista missään ja asiasta ollaan ihan hiljaa. minä tunnen kymmeniä seropeja, joilla on vaikka mitä _perinnöllisiä_ sairauksia. mm. epilepsiaa, sydänvikaa, allergioita ja heikkoa hermorakennetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki muut tuosta ymmärrän mutta en sakemannien suosiota. Taitavat mennä itsetunnon kohottajaksi surkeille koulutusta hallitsemattomille tyypeille. Ainakin niin paljon näkee käytöshäiriöisiä hallitsemattomia sakemanneja. Luulis kasvattajallakin oleve jokin vastuu tai moraali kenelle niitä myy. Ylipäänsä paimenkoiraa ei tulisi ottaa seurakoiraksi. Se on palveluskoira.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksanpaimenkoiria on eri linjaisia. Toiset sopeutuva hyvin normaaliin aktiiviseen kotiin. Toiset ovat työlinjaisia, jotka kasvattajat luovuttavatkin vain sopiville omistajille, kuten poliisi, puolustusvoimat, muut rotuun perehtyneet aktiiviharrastajat. Saksanpaimenkoira on - myös tuo työlinjainen kotioloissa - miellyttämishaluinen, erittäinen empatiakykyinen, syvästi välittävä koira, jonka tunneskaalan elekieltä on helppo lukea. Tällainen vetää puoleensa ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että Pittbullit ei ole yleistyneeet. Kammottava yhdistelmä tällainen tappelukoitra vastuuttoman uusavuttoman nykyihmisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä ei suomessa rekistöröidä, ovat kuitenkin lisääntyneet ja tulevat lisääntymään, samoin amstaffit ja muut "taistelukoirat".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:05
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
6:00
Kuurojen viikolla juhlitaan verkkobileissä – esitykset tulkataan Suomeksi
6:00
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
6:00
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
6:00
Kädet kuljettavat palasia elämästä, kun Maria Takamaa viittoo oululaisyhtyeen musiikkivideon – "Musiikki ja runollisuus välittyvät rytmityksen, viittomavalintojen ja esitystavan kautta" Tilaajille
22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image