Selkeät säännöt myös kissalle

Vilkas, notkea ja kekseliäs kissa päätyy helposti paikkoihin, jotka eivät ole sille sallittuja. Kissa oppii tunnistamaan tiukkasävyisen kiellon, ja sitä kannattaa käyttää johdonmukaisesti. KUVA: Pietari Seppänen
Lemmikki 29.1.2013 17:15
Neena Kuukasjärvi

”Suostuttele, älä pakota! Kissan tulee voida pitää omistajaansa liittolaisenaan, eikä kissan luottamusta saa loukata”, ohjeistaa kissan opettamiseen burmakasvattaja Kaija Wikström Kaiuksen kissalasta.

Kissa, jolla ei ole riittävän johdonmukaista omistajaa, stressaantuu siinä missä koirakin.

”Säännöt ja rutiinit tuovat kissalle turvallisuutta, ja tämä näkyy käytöksessä.”

Vaikka kissalta puuttuukin koiralle tyypillinen miellyttämisenhalu, johdonmukaisesti opetettuna myös kissa oppii.

Sisäsiisteyden ja laumakäytöksen kissanpennulle opettaa sen emo ja siksi onkin tärkeää, että pentu saa olla emonsa kanssa 12 viikon ikään saakka.

”Kissa on siisti eläin, joten ongelmat hiekkalaatikkoasioissa kielivät yleensä joko stressistä tai jostakin fyysisestä sairaudesta. Vahingoista rankaiseminen usein vain pahentaa tilannetta”, muistuttaa Wikström.

Satsaa kissaturvallisuuteen

Kissat ovat älykkäitä ja uteliaita ja notkeina ja taitavina kiipeilijöinä ehtivät myös paikkoihin, jotka eivät ole sallittuja.

Kodin kissaturvallisuuteen kannattaa siis kiinnittää huomiota. Esimerkiksi viherkasvit säilyvät parhaiten amppeleissa ja koriste-esineet on parempi laittaa kissan ulottumattomiin.

Kissan ei-toivottu käytös on vaivattomin kitkeä ennen kuin siitä tulee tapa. Huonekalujen raapimisen tai verhoissa kiipeilyn tilalle kissalle on hyvä järjestää luvallista tekemistä.

”Vie kissa pois tilanteesta esimerkiksi sen omalle kiipeilypuulle, jota saa raapia. Vahvista toivottua käytöstä kehumalla tai herkkupaloilla.”

Kissa oppii myös tunnistamaan tiukalla äänensävyllä sanotun kiellon, joten sitä kannatta käyttää johdonmukaisesti. Mikä on kiellettyä tänään, on kielleltyä vastakin.

”Sosiaaliselle ja laumasidonnaiselle kissalle myös lyhyt aresti voi olla toimiva rangaistus. Jäähyn ei tarvitse olla pitkä, mutta sen täytyy liittyä välittömästi ei-toivottuun käytökseen”, Wikström muistuttaa.

Kiljaise liiasta hellyydestä

Eräs epämiellyttävimmistä kissatavoista on niin sanottu hellyysaggressio. Siinä missä pentujen keskinäisessä leikissä hampaidenkin käyttö kuuluu asiaan, jotkut jatkavat tätä myös ihmisten kanssa ja leikkitappelevat purren ja potkien myös silittävää kättä.

Hellyysaggressio on ominaista kissoille, jotka eivät ole tottuneet käsittelyyn.

”Kiljaise ja kiellä, näin toinen kissakin tekisi. Paina kissa hellästi kyljelleen ja irrota vasta, kun se on rauhoittunut. Tämän jälkeen kannattaa olla kuin ei huomaisikaan kissaa.

Huitominen ja huiskiminen sen sijaan laukaisee saalistusvietin ja tilanne vaikeutuu entisestään.”

Kissojen oppimisessa kuten luonteissakin on yksilöiden ja rotujen välisiä eroja. Kodin tavoille normaali terve kissa oppii johdonmukaisella lempeällä käsittelyllä, leikkisää ja aktiivista kissaa on helppo motivoida myös erilaisten temppujen tekemiseen. Myös vanhemmat kissat opettavat nuorempiaan.

”On kuitenkin ymmärrettävä, että kissa on eläin, joka ei aina toimi kuten ihminen haluaa. Joskus ihmisen on myös joustettava, kun on kissa lemmikkinä”, muistuttaa Kaija Wikström.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

kyllä kotelämet viihtyy kun itekin viihtyy ja niistä pidetään huolta ja pidetään paikat puhtaina ja hiukka opastetaan missä nähään epäkohtia ja ei ole ollu sen takia isompia murheita ikinä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole kissalle varsinaisesti mitään sääntöjä eikä sitä rankaista koskaan yhtään mistään. Annan kissalle ruoan ja juoman lisäksi vain rakkautta ja sitä tuleekin sitten ja paljon. On tuntunut toimivan hyvin. Kissa on sisä-/ulkokissa ja menee tuosta luukusta sisään ja ulos kuten sillä mieli tekee.

Palkkioksi antamastani ehdottomasta rakkaudesta kissa käyttäytyy esimerkiksi ulkona siten, että kun kutsun sitä nimeltä, niin noin minuutin päästä alkaa kuulumaan metsän laidasta rapinaa ja kissa tulee kuin turbo luokseni. Näin käy aina. No hyvä on joskus kesällä on mennyt pitempään kuin yksi minuutti, mutta sieltä se aina kutsumisen jälkeen tulee ja on erittäin innoissaan nähdessään minut. Kylätiellä kun kävellään, niin siinä se vieressä jolkuttelee tomerana ja joskus ovat muut katsoneet, että ompas hyvin opetettu kissa. No niin on paitsi että en ole opettanut sille yhtään mitään, ainoastaan olen antanut sitä rakkautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun harkitsette kissanpennun ottamista lemmikiksi tai sohvankoristeeksi, tutustukaa aikuiseen kissaan. Säästytte ymmärtämättömän ihmisen mielipahalta ja kissa saattaa säästyä löytöeläinkodilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On edelleen Scottish Fold !

En minä voi enää muuta sanoa.

terveisin
tiedostokauppa.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pentukissaa pitää opettaa siinä missä koiraakin. Ihmisen kanssa ei tapella, tai vaikutukset näkyvät vielä kissan aikuisiälläkin. Rangaista ei tarvitse, huomio ihmisen raapimisesta esim. leluun toimii hyvin. Suihkepullo auttaa ei-toivottujen paikkojen raapimisen estämiseen - olettaen, että kissalla on raapimispuu mihin teroittaminen on mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image