Kuorsaus voi kieliä hen­gi­tys­tie­on­gel­mis­ta

Ylipaino voi pahentaa lyhytkuonoisten koirien hengitysongelmia, sillä kehoon kertyvä rasva ahtauttaa hengitysteitä entisestään. KUVA: Mikko Törmänen
Lemmikki 17.7.2012 10:24
Kati Valjus

Lyhytkuonoiset koirarodut, kuten mopsit, bulldogit ja bostoninterrierit, läähättävät kesäkelillä tavallista enemmän.

Mikä tähän on syynä, eläinlääkäriasema Akuutin eläinlääkäri Kaisa Wickström?

Lyhytkuonoisten rotujen jalostus on mennyt viime vuosina siihen suuntaan, että koirien kuonot ovat yhä vain lyhentyneet. Lyhytkuonoisilla koirilla ylemmät hengitystiet ovat jo luonnostaan ahtaat, ja käyvät jalostuksen myötä siis yhä ahtaammiksi.

Koiran nenä ei siis olekaan pelkkää nuuskimista varten?

Ei. Koira hengittää ensisijaisesti nenän kautta eikä osaa hengittää suun kautta. Nenä on tärkeä elin myös lämmönsäätelyssä. Koiralla ei ole kehossaan hikirauhasia, vaan kehon lämmönsäätely toimii nenän avulla.

Mitkä oireet kertovat koiran hengitystieongelmista?

Lisääntynyt läähättäminen ei itsessään ole hälyttävä merkki, sillä kaikki koirat toki läähättävät kesähelteellä. Jos hengittäminen näyttää työläältä ja koira käyttää siihen vatsalihaksiaan, on syytä huolestua. Myös jos koira rasituksen jälkeen läähättää hyvin pitkään, voi olla kyse hengitystieongelmista. Joskus myös kovaääninen kuorsaaminen voi kieliä hengenahdistuksesta.

Voidaanko koiran oloa mitenkään helpottaa?

Ensimmäinen asia, josta omistajan tulisi huolehtia, on koiran pysyminen normaalipainoisena. Kun kehoon kertyy rasvaa, sitä kertyy myös hengitysteiden alueelle, mikä ahtauttaa hengitysteitä entisestään. Kuumalla säällä hengenahtaudesta kärsivä koira tulisi tietysti pitää viileässä ja kovaa rasitusta tulisi välttää. Nuorille koirille voidaan tehdä myös kirurgisia toimenpiteitä ylempien hengitysteiden avartamiseksi.

Miksei jalostukseen puututa, kun kerran koirien hyvinvointi on kyseessä?

Asiasta on alettu puhua ja uskon, että muutos on tulossa, mutta se tietysti kestää jonkin aikaa. Englannissa esimerkiksi vastikään poistettiin näyttelykehästä pari sellaista koiraa, joilla katsottiin olevan liian lyhyt kuono. Myös Suomessa on meneillään englanninbulldoggien tutkimus, jossa pyritään selvittämään ongelman laajuus ja vaikuttamaan jalostuksen ongelmakohtiin.

Mitä tulisi ottaa huomioon, jos on aikeissa hankkia lyhytkuonoisen koiran?

Mitä lyhyemmät kuonot pennun emällä ja isällä on, sitä todennäköisempää on, että pennuillakin on ongelmia hengitysteissä. Kasvattajaa olisi hyvä jututtaa perinpohjaisesti, ja kaikkein paras olisi tietysti, jos voisi nähdä tulevan pentukoiransa molemmat vanhemmat. Kannattaa tosin ottaa huomioon, että tiineys jo itsessään on narttukoiralle fyysinen ponnistus, eli kaikkein parasta olisi, jos voisi nähdä emän jo ennen tiineysaikaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Läähättämällä koira jäähdyttää elimistyöään, ei läähätys johdu mistään hengitysvaikeuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image