Laita ulos vain ulkovaloja

Ulos tarkoitettu valosarja on merkitty tunnuksella IP44.
Hyvä Elämä 8.12.2009 0:00
Heli Nieminen
"Ulos ei saa laitaa sisälle tarkoitettu valosarjaa. Sellainen ei kestä kosteutta eikä pakkasta, neuvoo turvallisuusinsinööri Olli Tiainen Tukesista, Turvatekniikan keskuksesta.

Yleensä pakkauksesta löytyy selvä merkintä siitä, mihin sarja on tarkoitettu, mutta ellei näin ole, asia kannattaa varmistaa myyjältä. Ulkokäyttöön tarkoitettua sarjaa voi kuitenkin käyttää sisällä.

"Eivät ne olosuhteet sisällä ole ulkoilmaa pahemmat", hän naurahtaa.

Jos valosarjaan kuuluu muuntaja, kannattaa tarkistaa, saako sen sijoittaa sisään vai ulos. Tavallisimmin valosarjojen muuntajat on tarkoitettu sisäkäyttöön, jolloin johto pitää ujuttaa ulos esimerkiksi ikkunanraosta.

Muuntajan sopivuutta ulkokäyttöön ei läheskään aina ole merkitty pakkaukseen tekstillä, vaan koodilla. Jos pakkauksesta löytyy koodi IP44, muuntaja on hyväksytty ulkokäyttöön. Ulkokäyttöön sopivan tuotteen numerosarja IP-tunnuksen jälkeen voi olla myös suurempi. Lukua 44 pienemmällä merkityt muuntajat on tarkoitettu vain sisäkäyttöön.

Joulun alla keskustellaan aina siitä, miten paljon valosarjat kuluttavat sähköä. Yleistyvä led-tekniikka on yltänyt myös jouluvaloihin ja vaihtoehtoja on tarjolla aina vain enemmän. Tiainen sanoo, että perinteinen hehkulamppusarja kuluttaa sähköä moninkertaisesti sen mitä vastaava led-sarja.

Jos vanhasta valosarjasta on lamppu palanut, varalamppuja voi olla vaikea saada, tai ne ovat kalliita suhteessa uuden valosarjan hintaan. Tiainen miettii, että ledien pitäisi olla pitkäikäisiä, joten led-sarjoissa ongelma ei ehkä tule vastaan yhtä nopeasti.

"Jos led-lamppu on pimeänä, se voi useimmiten tarkoittaa sitä, että lamppu on löysällä tai että johdossa on katkos."

Jos valosarjan johto ei yllä pihakuuseen, tarvitaan jatkojohtoa.

"Tällöin pitää käyttää ulkokäyttöön tarkoitettua jatkojohtoa, jossa on kumipäällysteinen suoja. Lisäksi pitää suojata liitoskohta."

Suojaaminen onnistuu esimerkiksi muovipussilla, vaikkakaan konsti ei ole aukoton. Jos tulee paljon pakkasta, muovipussi murtuu. Jos taas tulee paljon lunta, kannattaa muistaa nostaa liitoskohtaa niin ettei se jää lumen sisään.

Uusissa taloissa on ulkopistorasiassa vikavirtasuoja, vanhemmissa taloissa yleensä ei.

"Nykyään myydään irrallisia vikavirtasuojia, mielestäni sellainen kannattaa hankkia jos perheessä on lapsia tai eläimiä. Se on turvallisuuden kannalta tärkeä asia", Tiainen miettii.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Led-valoissa on tosi kylmän näköiset valolamput. Itse suosin tavallisia, mutta tietenkin ulos tarkoitettuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö aina paketissa lukea led valot ja voiko niihin vaihtaa lamppuja. Onko ne pitkän malliset lamput led valoja, kun ihmiset luulevat että kaikki valosarjat on led valoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image