Kyhmy kaulassa oli sittenkin syöpä

Leikkauksesta jäi muistoksi siisti arpi kaulaan. Tanja Tiainen kokee, että syövän hoito Oysissa on hyvää, mutta sairaudesta, tutkimuksista ja hoidosta tiedottaminen potilaille ontuu. "Ja vasta, kun syöpä on hoidettu, saan tietoa kilpirauhasen poiston vaikutuksista. Se saattaa kestää vuosia. Tarvitsisin tietoa nyt."
Hyvä Elämä 17.12.2011 0:00
Heli Väyrynen Kaleva
Tanja Tiainen sairastui kilpirauhassyöpään 34-vuotiaana vuosi sitten lokakuussa.

Sen piti olla ihan tavallinen käynti työterveyslääkärillä kurkkukivun takia. Angiinan lisäksi lääkäri löysi sattumalta muutakin tunnustellessaan kaulan imusolmukkeita.

"Lääkäri sanoi, että sinulla on kyhmy täällä."

Hän itse ei ollut sellaista huomannut. Lääkäri lähetti hänet heti ultraäänitutkimukseen, joka paljasti kilpirauhasesta yhden ison ja useita pieniä kyhmyjä. Uutinen ei säikäyttänyt heti.

"Ultralääkäri sanoi, että 98 prosenttia kyhmyistä on vaarattomia."

Ohutneulanäytteeseen hän pääsi angiinan hoidon jälkeen, ja pari viikkoa näytteenotosta lääkäri soitti.

"Hän kertoi, että minulla on papillaarinen kilpirauhassyöpä, luokkaa viisi."

Tiainen sai kuulla, että kyseessä on hyväennusteinen syöpä. Lähes kaikki paranevat siitä. Silti syöpädiagnoosi järkytti.

"Lasten takia minun piti kuitenkin pitää pintani."

Kilpirauhanen leikattiin pois viiden viikon päästä diagnoosista. Leikkaus onnistui.

"Minulle sattui hyvä kirurgi, joka selitti ennen leikkausta, mitä tulee tekemään, ja leikkauksen jälkeen sain kysellä häneltä rauhassa. Kaipasin tietoa."

Viiden viikon kuluttua leikkauksesta Tiaiselle tehtiin radiojodihoito, jonka tarkoituksena on tuhota jäljelle jäänyt kilpirauhas- ja syöpäkudos.

Kilpirauhasen poiston jälkeen potilas joutuu syömään kilpirauhashormonia eli tyroksiinia loppuikänsä.

Radiojodihoidon ja sitä edeltävän tutkimuksen vuoksi Tiainen ei saanut aloittaa tyroksiinia heti leikkauksen jälkeen.

"Se oli rankka vaihe, kun elimistö vietiin nollalle kilpirauhashormonista. Aineenvaihdunta alkoi hiipua, tuli rytmihäiriöitä, turvotusta, lihaskipuja, nielemis- ja hengitysvaikeuksia sekä masennusta."

Radiojodihoidossa Tiainen nieli kaksi radiojodikapselia sairaalan lyijyhuoneessa ja vietti kolme päivää eristyksessä. Ruoka tuotiin kertakäyttöastioissa huoneen eteiseen. Henkilökuntaan ja omaisiin hän piti yhteyttä puhelimella.

"Hoito oli absurdi kokemus. Siellä piti polkea kuntopyörällä ja juoda kolme litraa nestettä päivässä, että radiojodi poistuu nopeasti elimistöstä. Suihkussa piti käydä ja petivaatteet vaihtaa monta kertaa päivässä."

Ennen kotiinlähtöä fyysikko kävi vielä mittaamassa, onko säteily laskenut turvalliselle tasolle.

Kotiin päästyään viime vuoden joulukuussa Tiainen joutui aluksi pysymään kolme viikkoa etäällä lapsistaan säteilyriskin vuoksi.

"Lapset raivosivat kolmen metrin päässä ja ihmettelivät tilannetta. Lapsille on vaikea selittää, että äiti tässä vähän säteilee."

Viime joulu meni toipumiseen ja tyroksiinilääkkeen vaikutusten odotteluun. Vointi alkoi parantua pikku hiljaa.

"Pahimmat vajaatoimintaoireet ja kriisi hellittivät ehkä viime huhtikuussa. Silloin ajattelin, että tervetuloa takaisin, oma itse. Koin ensimmäisen kerran, että selviän tästä."

Radiojodihoito jouduttiin uusimaan heinäkuussa, jolloin sama rumba alkoi alusta. Tyroksiinilääkitys purettiin, vajaatoimintaoireet palasivat, ja eristys odotti. Toisella kertaa kuitenkin tiesi, mitä tuleman piti, ja asiaan oli jo sopeutunut.

"Verestä syöpäsolut olivat mittaamattomissa, mutta kilpirauhasen kohdalla oli vielä jotain", Tiainen perustelee hoidon uusimista.

Tiainen on jo palannut töihin sairauslomalta. Seuraava kontrollikäynti on tammikuussa. Silloin selviää, pitääkö radiojodihoitoa enää uusia.

"Pahinta sairaudessa ovat olleet vajaatoimintaoireet. Lääkitys ei ole vielä tasapainossa. Olen nyt hitaampi ja väsyneempi, ja unohtelen asioita."

Töissä tilanne on ymmärretty hyvin. Mies on hoitanut kodin ja lapset välillä yksin. "Vanhempani ovat myös auttaneet meitä pahimman yli."

Tiainen on saanut vertaistukea rintasyöpään samaan aikaan sairastuneelta ystävältään, jonka kanssa hän kävi yhdessä mummojumpassa viime kevään.

Tanja Tiainen alkaa vetää vertaistukiryhmää työikäisille kilpirauhassyöpäpotilaille tammikuussa Oulussa. Lisätietoja saa Oulun seudun kilpirauhasyhdistyksestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hei haluaisin sen verran kysyä että kauankohan vastauksessa menee ja osaako/saako ultraäänen ottaja kertoa jo että mitä siellä näkyy onko tästä tietoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkausta odottelen ja olo tukaloituu päivä päivältä, tiedottomuus ei asiassa auta, joten kiitän todella tästä valaisevasta artikkelista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä moniko artikkelia vielä lukee, mutta päätin kirjoittaa silti. Itseltäni leikattiin koko kilpirauhanen ja useita imusolmukkeita n. 5 kk taakse päin. Nykyisin tyroksiinilääkitys aloitetaan heti leikkauksen jälkeen, joten vajaatoiminnan oireita harvemmin ehtii tulla. Tietenkin joitain oireita on, kun lääkitystä haetaan kohdilleen, mutta lievinä ainakin itselleni tulivat. Ennen leikkausta päätin kasvattaa kuntoani, jolloin toipuminen olisi helpompaa ja se kyllä kannatti. Kroppa ei väsähtänyt täysin leikkauksen jälkeen vaan jaksoin nopealla tahdilla nousta ylös ja lähteä liikkeelle.
Itse kävin tänään ensimmäisessä kontrollissa ja radiologi sanoi, että hyvältä näyttää, joten peukut pystyyn! :) Tsemppiä kyllä kaikille, jotka painii jonkinlaisen sairauden kanssa. Kyllähän tämä mielen veti täysin maahan, mutta vähitellen tästäkin ehkä noustaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä kans eräs saman kokenut hieman sinun jälkeesi Tanja. Leikkaus sujui hyvin ja siitä toipuminen aika nopsaa, mutta kun kiklpirauhanen poistettiin kokonaan ja tuli ne vajaatoiminnan oireet rajuina, se oli rankkaa. Noin puoli vuotta meni ennen kuin tuntui, että selviän. mitään tukea en saa vain oys,sista. Kaikki labravastaukset yms ilmoitetaan vain kirjeellä. Ihminen kokemuksineen jätetään aivan yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Tanja! Kiitos kun kerroit tarinasi. Seuraan läheltä ystävän taistelua syöpää vastaan ja tämä tarinasi valotti vähän sitä, mitä kaikkea hänkin ehkä käy läpi. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. Ja hyvää joulua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stemppiä Tanja! Hyvää Uutta Vuotta sinulle ja perheellesi! Hienoa, kun jaksat vertaistukiryhmää vetää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpirauhassyövän leikkauksesta toipuu yllättävän hyvin mutta jälkihoidot ovat tosi rankkoja kun elimisto ajetaan vajaatoiminnalle. Olen samaa mieltä miten vähän tietoa saa radiojodihoidon vaikutuksesta ja yleensä miten laaja-alaisesti kilpirauhanen vaikuttaa kehon toimintaan. Saman kokeneena ja neljä kertaa radiojodihoidon saaneena toivon kaikille saman kokeneille voimia. tästä kuitenkin selviää yhdeksän vuotta sitten jouluna olin samassa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radiojodi käsittelyn olen saanut minäkin kaksi kertaa.Toinen toimenpide tehtiin ehkä n.puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.Pillit soiden vietiin sairaalaan kun kilpirauhaset eivät halunneet toimia kuten normaalisti.Tiedustelenkin että onko tämä kuinka tavallista että käsittely joudutaan uusimaan?Jos joku tietää niin olisin kiitollinen vastauksesta!En mielestäni ole saanut lääkäriltä tähän uskottavaa vastausta mutta,lujille otti useamman vuoden ennnen kuin kaikki tasoittui.Toivottavasti ei joutuisi siihen rulianssiin enää koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken pikku eristysten ja hoitojen jälkeen pitää kuitenkin muistaa, että parantuminen on se tärkein asia. Sitä kestää ja haluaa kestää vaikka mitä, jos on tavoite parantumisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image