Kun suupieli repsahtaa, syy ei välttämättä ole aivoissa

Hyvä Elämä 29.8.2018 0:00
Anna Kilponen

Joka 60. suomalainen sairastuu Bellin pareesiksi kutsuttuun kasvohalvaukseen, jolle ei löydy syytä. Suurin osa parantuu siitä hyvin.

Alahuuli falskaa, eikä syöminen oikein onnistu. Kasvojen toinen puoli näyttää normaalilta, mutta toinen on jäykkä, sillä se on halvaantunut eikä se toimi halutulla tavalla, vaikka kuinka yrittää. Silmä ei sulkeudu kunnolla, otsaa ei saa rypistettyä ja suupielen kohottaminen hymyyn ei vain onnistu, viheltämisestä puhumattakaan.

Perifeerinen kasvohalvaus tulee useimmiten äkillisesti. Noin 70 prosentissa tapauksista halvauksen aiheuttajaa ei saada selville. Tällöin puhutaan idiopaattisesta kasvohalvauksesta eli Bellin pareesista.

Kasvohalvauksessa kasvohermon toimintaan on tullut häiriö. Perifeerisessä kasvohalvauksessa se on tapahtunut aivojen ulkopuolisella alueella.

Jos taas halvaus on aivojen alueella, kyseessä on aivohalvaus eli sentraalinen kasvohalvaus, joka keskittyy kasvojen alaosaan. Silmän ja otsan alue eivät ole siinä mukana.

– Perifeerinen kasvohalvaus keskittyy pelkästään kasvojen alueelle. Sentraaliseen kasvohalvaukseen liittyy paljon muutakin, kuten raajaoireita, toteaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mervi Kanerva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Kasvohalvaus säikäyttää aina, sillä alussa oireet voivat joskus olla kummassakin halvauksessa varsin samankaltaiset.

– Joskus myös perifeerisessä kasvohalvauksessa oireet saattavat alkuvaiheessa näkyä kasvojen alaosassa. Tällöin lääkäri voi pyytää potilasta räpyttämään silmiään nopeammin: jos toinen silmä rupeaa jätättämään, silmäoireet ovat vasta tulossa mukaan ja kasvohalvaus on vielä alullaan.

Outoja makutuntemuksia

Halvauksen aste voi vaihdella täydellisestä toimimattomuudesta lievään toimintahäiriöön.

– Usein puhutaan, että suupieli roikkuu, mutta se on ehkä hieman harhaanjohtavaa Bellin pareesissa. Pikemminkin alahuuli kääntyy hampaille, jolloin terve puoli näyttäisi jäävän alemmaksi ja voi tuntua siltä kuin se roikkuisi, Kanerva toteaa.

Kasvohermo vaikuttaa myös kielen etuosan makutuntemuksiin. Kanervan mukaan oudot makutuntemukset voivat olla joskus perifeerisen kasvohalvauksen ensimmäisiä oireita.

– Jos kasvohalvaus on alkanut yön aikana, ensimmäinen havainto siitä voi olla valuttava suupieli aamupalalla. Poski voi olla turran oloinen ja puhuminen outoa huonosti liikkuvan suupielen vuoksi.

Jotkut eivät välttämättä saa halvauspuolen silmää kiinni.

Lapsilla usein taustalla borrelioosi

Molemminpuolinen kasvohalvaus on harvinaisempi, mutta esimerkiksi borrelioosista johtuvissa kasvohalvauksissa tavallinen.

Borrelioosin aiheuttama kasvohalvaus on lapsilla varsin yleinen punkkien esiintymisalueilla, aikuisilla harvinaisempi. Borrelioositesti otetaan kasvohalvauksen sairastuneilta lapsilta aina, aikuisilta harkinnanvaraisesti. Esimerkiksi Turun seudulla borrelioositesti tehdään kasvohalvaustapauksissa kaikille.

– Lapsilla borrelioosi voi olla kasvohalvausta lukuun ottamatta muutoin oireeton, mutta aikuisilla se on harvinaista.

Perifeerinen kasvohalvaus voi liittyä myös joihinkin muihin sairauksiin, kuten Ramsay Huntin oireyhtymään, jonka aiheuttaa vyöruusuvirus. Edellä mainittuun liittyvät rakkulat esimerkiksi suun limakalvoilla, korvissa tai kasvoissa.

Paranemisnopeus vaihtelee

Tyypillisesti Bellin pareesissa oireet vaikeutuvat parin ensimmäisen päivän ajan. Sen jälkeen tilanne tasaantuu ja paraneminen alkaa. Hoitona käytetään kortisonilääkitystä.

– Paranemisnopeus vaihtelee viikoista jopa vuoteen. Suurimmalla osalla se tapahtuu ensimmäisten kuukausien aikana, ja he paranevat hyvin. Nopeimmat parantuvat muutamissa viikoissa.

Paranemisennuste on hyvä, mutta vajaalle kolmasosalle jää jonkinasteinen kasvojen toiminnan häiriö, joka on useimmiten lievä.

– Kasvojen epätasapaino rasittaa. Perifeerisen kasvohalvauksen jälkioireina voi olla lihasten vetäytymiä ja tahattomia nykimisliikkeitä kasvolihaksissa. Näitä voidaan lievittää esimerkiksi botuliinipistoksin. Botuliini voi auttaa myös, jos silmä on jäänyt vetistäväksi. Toiset taas tarvitsevat kostuttavia silmätippoja silmän liiallisen kuivumisen vuoksi.

– Joissakin tapauksissa voidaan tarvita kirurgisia korjausleikkauksia, kuten esimerkiksi sairaalle puolelle laitettava silmäpunnus, luomen roikkumisen korjaaminen ja otsan kohotus, Mervi Kanerva kertoo.

Perifeerinen kasvohalvaus uusii noin 10 prosentilla sairastuneista.

– Se voi uusia esimerkiksi siksi, että joissakin suvuissa on geneettinen alttius kasvohalvaukselle. Lisäksi esiintyy myös jonkin verran Melkersson-Rosenthalin syndroomaa, johon liittyy toistuvia kasvohalvauksia, jotka voivat vaihdella puolia.

 

Hoito aiheuttajan mukaan

Perifeerinen kasvohalvaus on seitsemännen aivohermon toiminnan häiriöstä aiheutuva osittainen tai täydellinen kasvojen lihasten toimimattomuus häiriön puoleisella kasvopuoliskolla. Tavallisimmin kyseessä on Bellin pareesi, jossa halvauksen syy ei ole tiedossa.

Seitsemäs aivohermo hermottaa kasvojen ilmelihaksia.

Perifeerisen kasvohalvauksen aiheuttajia ovat esimerkiksi herpesvirukset, korvatulehdus, kasvaimet, tapaturmat ja eri sairaudet. Kasvohalvauksia on enemmän punkkien esiintymisalueilla, sillä borrelioosi on yksi niiden aiheuttajista.

Lapsilla kasvohalvaukset ovat harvinaisempia kuin aikuisilla, mutta borrelioosista johtuvia kasvohalvauksia esiintyy heillä enemmän kuin aikuisilla. Muita aiheuttajia lapsilla ovat esimerkiksi vesirokko ja vauvarokko.

Hoito määräytyy aiheuttajan mukaan. Bellin pareesissa käytetään kortisonilääkitystä, virusperäisissä viruslääkityksen ja kortisonin yhdistelmää.

Oireet: kasvojen toispuoleinen halvaus, jossa suupieli ei toimi ja silmää voi olla vaikeaa saada kiinni.

Bellin pareesi parantuu yleensä hyvin muutamassa viikossa tai kuukaudessa, mutta noin 30 prosentille voi jäädä erilaisia, useimmiten lieviä, toimintahäiriöitä kasvojen alueelle.

Vyöruusuviruksen aiheuttaman kasvohalvauksen, Ramsay Huntin oireyhtymän, liitännäisoireena voi olla kuulonalenema.

Sentraalinen kasvohalvaus eli aivohalvaus keskittyy kasvojen alaosaan.

Oireet: roikkuva suupieli, mukana myös raajojen halvaantumisoireita, huimausta ja puhehäiriöitä.

Kummassakin kasvohalvauksessa hoitoon on syytä hakeutua välittömästi, jotta tarvittava lääkitys ja muu hoito saadaan aloitettua mahdollisimman pian.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image