Korvaushoito pelasti elämän

Jutussa haastatellut korvaushoitopotilaat eivät halunneet kasvojaan lehteen, vaikka arvelevatkin, että heidät omalla kylällä tunnistetaan.
Hyvä Elämä 28.1.2012 0:00
Janne Nyyssönen
Kello 11. Haukiputaalaisen baarin pöydässä kahvittelee kaksi miestä, joiden aamu on alkanut kielen alle sulatetulla Suboxone-tabletilla.

Miehet ovat korvaushoidossa opiaattiriippuvuuden vuoksi ja yhtä mieltä siitä, että hoito on pelastanut heidän elämänsä.

Pasin, 38, päihdehistoria on yli 20 vuotta pitkä, "holtitonta huumeiden käyttöä". Hän pääsi hetkittäin aineista irti vankilassa, mutta ne palasivat elämään aina uudelleen. Opiaattiriippuvuus alkoi viitisen vuotta sitten vakavan onnettomuuden ja morfiinikipulääkkeiden myötä.

Terveydenhoitaja ryhtyi puhumaan korvaushoidosta, kun Pasi kävi huumeseuloissa ajokortin vuoksi.

Kaksi vuotta on kulunut, ja luottamusta on kertynyt jo niin paljon, että Pasi saa kotiin viikon lääkkeet kerralla. Vuodenvaihteessa hän kävi tyttöystävän luona Ruotsissa ja sai reissua varten kahden viikon kotilääkkeet.

Enää ei tarvitse elää jatkuvassa epävarmuudessa, eikä lähteä joka päivä huumeita metsästämään. On energiaa pitää kunnosta huolta. Huumevuosina saatu hepatiitti on hoidettu. Äiti luottaa taas poikaansa.

"Mukavalle tuntuu. Niitä luottoja ei ole kauheasti ollut", Pasi sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli vuoden vaihteessa korvaushoidossa viitisenkymmentä potilasta.

Korvaushoito kuuluu hoitotakuun piiriin ja on Oysin psykiatrian poliklinikan apulaisylilääkärin Pekka Laineen mukaan kutakuinkin ainoa hoitomuoto, joka tepsii vaikeaan opiaattiriippuvuuteen.

Perinteinen vieroitus ei oikein auta. Vain noin joka kymmenes potilas on kuivilla kuukauden päästä vieroitushoidon päättymisestä.

Korvaushoito vapauttaa potilaan riippuvuusoireista, ja kuntoutukseen liittyvä terapia tarjoaa eväitä laittaa elämä kuntoon.

Vuoden hoidon jälkeen noin puolet korvaushoitopotilaista käy töissä. Se edellyttää melkoista henkistä ja fyysistä kuntoutumista sekä huumemaailmasta irrottautumista.

Hoito kestää keskimäärin viitisen vuotta, mutta pituutta on Laineen mukaan vaikea etukäteen arvioida.

Juha, 27, on ollut korvaushoidossa reilun vuoden. Hän käy ottamassa lääkkeen joka aamu terveyskeskuksessa.

Seuraava tavoite on kotilääkitykseen pääsy, joskus tulevaisuudessa työpaikka ja hoidon lopettaminen. Terapiaa kuitenkin tarvitaan, että Juha oppisi ajattelemaan kuin "normaali ihminen".

Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana on tullut pari "repsahdusta". Se on vähän kun ottaa huomioon, että Juha käytti Subutexia päivittäin ja elämä oli "yhtä sekoilua". Muistikuvat ovat hatarat kolmen vuoden ajalta.

Subutexin käyttö alkoi kertakokeilusta.

"Se lähti kerralla lapasesta. Kun edellisenä päivänä nokitin Subutexia, niin seuraavana pistin sitä suoneen."

Puolen vuoden vieroitushoito ei auttanut. Juha kertoo lähteneensä vieroitukseen syyllistettynä, eikä hän vielä silloin uskonut, että kaveripiirillä on merkitystä huumeista irti pääsyssä.

Avohoidon aikana tuli mitta täyteen huume-elämää. Juha päätti hakea korvaushoitoon.

Hoitoon pääsyä edelsi kolmen kuukauden sitoutumisjakso. Huumeseuloilla todettiin, että kyse on nimenomaan opiaattiriippuvuudesta. Juha sinnitteli mahdollisimman pienellä annoksella, jotta rahat riittivät, eikä tarvinnut hairahtua rikoksiin.

Juha ei pidä enää yhteyttä niihin kavereihin, jotka jatkavat sekoilua.

Pasi ja Juha ihmettelevät yhteen ääneen syksyllä MTV3:n 45 Minuuttia -ohjelmassa esitettyä korvaushoitoraporttia. Helsinkiläisen Munkkisaaren toimintakeskuksesta jaetuista korvaushoitolääkkeistä tuli saman tien kauppatavaraa.

Juha ja Pasi ovat oppineet aivan toisenlaiseen kuriin ja kontrolliin. Päivän lääkeannos jää saamatta tai puolittuu, jos yllätysseulassa näkyy muita päihteitä. Opiaattiriippuvaiselle lääkkeetön päivä on koettelemus.

"Kun tietää, että ne tarkistaa kaikki pistosjäljet, ei tule edes mieleen tehdä semmoista", Juha sanoo.

"Kynnys kasvaa muutenkin. Nykyään on elämä niin hyvin. Se on niin helppo menettää, naps, tuollai vaan", Pasi lisää ja napsauttaa sormiaan.

Jutussa haastateltujen korvaushoitopotilaiden nimet on muutettu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

ottaa kyllä pannuun nämä "saunan taakse" ja sen tapaiset kommentit. aika vahva mieleltään saa korvaushoitolainen olla suomessa, ettei mieli murene
ja masennu ihan täysin. ennakkoluuloja on paljon,aina joutuu olemaan varpaillaan ja huolissaan ihmisten suhtautumisesta. ihan kuin olisi joka asiassa velkaa yhteiskunnalle ja huonompi muita vaikka miten fiksusti koitat hoitaa asioitasi. "no se on siinä korvaushoidossa niin kyllä se joutaa kusemaan purkkiin vaikka joka päivä kun me katellaan vieressä,kyllä sille riittää että on joku mökki ja patja missä olla,ei se tarvi autoa kun on hoidossa niin joutaa kävellä,ei siitä ole töihin, kyllä sille riittää joku työpaja 4 tuntia päivässä,siihen ei voi luottaa, pohjasakkaa".

varmaan aika moni joka tuota samaa joutuu kuulemaan vuodesta toiseen, alkaakin tosiaan uskoa siihen ettei minusta ole mihinkään ja kyllä se katkeraksi vetää ainakin itsellä. oletteko saunan taakse kommentoijat miettineet ikinä että korvaushoitolaisellakin on tunteet ja monella varmasti halu menestyä elämässä ja olla hyödyllinen osa tätä yhteiskuntaa niinkuin muillakin. en koskisi nykyään huumeisiin tai tuhlaisi aikaani mihinkään mikä niihin liittyy, en ole kiinnostunut siitä enään.
tämä korvaushoito ja sen mukana tuoma leima kulkee minun matkassa, koska olen joskus elämässä tehnyt virheitä. olin silloin kokematon ja en ehkä tarkalleen ymmärtänyt miten isojen asioiden kanssa olen tekemisissä, ne valinnat mitä tein vaikuttavat elämääni vielä tänä päivänäkin suuresti. mutta en voi niitä tekoja saada tekemättömäksi.

haluan olla mukana työelämässä, harrastaa,tehdä normaaleita asioita. niitä hankaloittaa paljon ihmisten ennakkoluulot. olen aina kohtelias ja suostun minuun kohdistuviin vaatimuksiin mitä tulee eri tahoilta. olen myös valmis vastaanottamaan työtä kun sitä tarjotaan. olen lähes aina tavoitettavissa. en ole päihtynyt. korvaushoitolaiselta vaaditaan aika paljon sitoutumista eri juttuihin mitkä saatta tuntua "normaalista" ihmisestä mitättömyyksiltä. lisäksi on yritettävä aina parhaansa ja vähän enemmänkin,että erottuisi edukseen tämän leiman alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kolmekymppinen nainen ja ollut xonehoidossa vuodesta 2011. Nykyään toimin isossa yrityksessä hallinnon puolella vastuullisissa tehtävissä esimiehenä ja minulla on 10 alaista. Kaikki on mahdollista hoidon tuella. Huumeluolista jakkupukuhommiin:) Mutta tämän eteen oon tehny todella paljon töitä ja jos mä onnistuin, kuka vaan halutessaan onnistuu, mutta ilmaiseksi ei saa mtn...tsemppiä kaikille jotka aikoo laittaa elämänsä kuntoon tosissaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä vaan kavereille. Itse olen ollut hoidossa reilun kuukauden ja jo nyt on elämä alkanut helpottaa. Helposta hoidosta ei tosiaan ole kyse. Suurin osa hoidossa olevista käyttävät lääkkeensä itse. Pitäisi olla tiukempi lainsäädäntö korvaushoitolääkkeitten myynnistä. Jos kyseisten lääkkeiden myynnistä rangaistaisiin törkeänä huumausaine rikoksena niin voisi katukauppa hiljentyä. Itse kirjoittelen blogia munkorvaushoito.omasivu.fi mikä toivottavasti auttaa mua sekä kanssa kulkioita. Käykää rohkeesti tutustumassa ja kommentoimassa mun höpinöitä :) Tsemppi jätkille vielä kerran ja hyvää kesän alkua :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu että huomasin lähes jokaisen sanovan noissa kommenteissa että huumeet hommataan rikoksilla tehdyillä rahoilla ja kaikki koukussa olevat tai yleensä käyttäjät tekevät rikoksia. Itse olen käyttänyt vuosia huumeita enkä kertaakaan ole tehnyt rikosta sen takia että saisin kamaa hommattua. Ainut rikos on sen käyttö, osto ja silleen. Käyn töissä ja elän muutenkin suht normi elämää. Valitettavasti voisi sanoa että jäin koukkuun bubrenorfiiniin, mutta en väitä minua harmmittavan että olen erillaisia päihteitä käyttänyt tai kokeillut. Mielyttäviä kokemuksia. En kyllä väitä että on mukavaa olla "bubren" orjanakaan. Tarkoitan siis että moni käyttäjä elää ihan normaalia elämää, ja monesta ei sitä edes huomaa, että he käyttävät. Lähes aina narkkarit yhdistetään rikoksiin, siis lähinnä ryöstöihin, varkauksiin jne. Ei aina ole näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että niinhän se on että kun rahat ei riitä huumeisiin niin eikun korvaushoitoon niin saa laillisesti huumeet ja olla pienessä sievässä..siinä on myös taloudellisesti kannattava ura kun suboxone 8mg tabletti maksaa katukaupassa täällä pohjoisessa 80-100eur kpl ja yleensä päivä annos on 16-24mg eli 2-3 8mg tablettia eli päiväansio on lääkkeillä 160-300eur plus päälle sossun tuet ynm..tiedän korvaushoitolaisia jotka ajelee kalliilla autoilla hakemaan viikon lomalääkkeet ja tunnin päästä ne lääkkeet ovatkin ihan muualla kuin missä pitäisi..eikä korvaushoitopaikanhoitajat tajua vaan kehuvat kuinka heillä on elämä järjestyksessä kun seulat näyttävät negatiivista ja hienot autot on alla..sitten taas ne jotka ovat tosissaan korvaushoidossa ja taistelevat riippuvuuden takia ja repsahduksia tulee niin ne ovat alintakastia joilla ei ole motivaatiota ja joilla ei hoito tuota tulosta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olin 9vuotta korvaushoidossa ja voin kertoa, että se ei ole hoitoa eikä auta ketään. en voi kyllin vahvasti olla ehdottamatta toista vaihtoehtoa kuin korvaushoito. rikollisuus ei vähene, vetäminen ei vähene,asiat ei muutu kuin ennen kun kaikki lääkkeet ja huumeet lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoja ja rohkeita miehiä kun tällaisesta asiasta julkisesti voivat ottaa kantaa ja samalla näyttää esimerkkiä, ettei kannata luovuttaa vaikka elämä ei aina kaikilla olekkaan ruusuilla tanssimista. Toivotan Pasille ja Juhalle onnellista elämää tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä korvaushoito on pelastanut myös minun elämäni!olin yli kymmenen vuotta todella pahassa vankila ja huumekierteessä:( aina kun vapaudin pääsin korvaushoito jonoon mutta en ehtinyt päästä hoitoon kun olin takaisin vankilassa. nyt mulla on asiat paremmin kuin koskaan:) saamme lapsen kuukauden sisään ja molemmat olemme hoidossa ja hoito menee hyvin:)ei ole tullut ehdotonta vankeuuta kolmeen ja puoleen vuoteen ja huomenna lähdemme molemmat päihdeäitien ensikodille odottamaan pojan syntymää ja huomenna haemme viimeisen kerran klinikalta metadonin ja subutexin koska ylihuomisesta lähtien ensikodin henkilökunta huolehtii lääkityksestämme..odottavan äidin lääke on oikea subutex joka ei vahingoita vauvaa.olkaa mitä mieltä kuka tahansa hoidostamme mutta meidät se pelasti:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisillä pitää olla mahdollisuus muuttua oli narkomaani tai vaikka ihan vain tavallinen ihminen jolla on jotain ongelmia. Tsemppiä eteenpäin elämässä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä miehille! Mukavaa kun ootte suostuneet haastatteluun. Mielenkiintoista lukea. Älkää antako periksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholismi on huumeriippuvuus siinä missä opaattiriippuskin ja veronmaksajathan sekin maksavat. koittakaa ihmiset olla vuosi juomatta viinaa onnistuuko!!! jos ei olette riippuvaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi. Täällä ulisee ja tuomittee ne jokka ei tiiä mistään mitään. Hoidettu riippuvuus on moninverroin hyvämpi konsti kun hylkääminen. Siinä menee hoitoon sijotettu raha hyvään kohteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniko on tämänkin päivän aikana aloittanut jonkun huumeen käytön? Nykyihminen on vaan niin vastuuton ja tyhmä kuin saapas. Pilata elämänsä noilla mömmöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Huumeiden käyttö ei ole tässä se ongelma, vaan ne hankintaa varten tehtävät rikokset." Joten miksi yhteiskunta sallii valmistuskustannuksiltaan 20 sentin napin, apteekkitavarana 2€ napin päätyä verottomille pimeille markkinoille 20€ hintaan? "Sosiaalisesti epätoivottavan toiminnan" kriminalisointi ja sanktiot eivät näytä juuri purevan kysyntään saati tarjontaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoo ken tahtoo! Ehkä tällaiset jutut menevät jollekin läpi, minulle ei. Tässäkin me veronmaksajat maksamme huumeet "vieroitettaville". Tottakai tyttöystävä on Ruotsissa! Ja tottakai sinne mennään kahden viikon lääkkeiden kanssa! Ehkä ne tyttöystävät muuttavat seuraavaksi Norjaan ja tarvitaan kuukauden lääkkeet ja tarkistamaton jakso.. Milloin näihin hoitoihin tulee oikeasti rajat, jotka eivät vuoda kuin venäläinen ämpäri? Jos joku oikeasti haluaa vieroittua, hän suostuu oikeisiin rajoihin ja seurantaan eikä mihinkään "kotilääkkeisiin". Montakohan kertaa vieroitettavilla nämä "kotilääkkeet" on mennyt hukkaan tai joku varastanut tai tippunut kauppakassista tai unohtunut jonnekin tai kastunut tai murtovaras vienyt tai... Ja silloinhan pitää saada aina uusi satsi niitä. Ja harmittavasti ne hukkuvat aina juuri kun on parin viikon kuuri haettu, hitsin hitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NIIN VÄÄRIN!!! narkkareita ne on jotka ei edes oikeesti yritä päästä irti aineista, on tietysti joitakin tapauksia jotka on tosissaan siinä hoidossa, mut puttaalla tuskin kukaan, subua vetää samaan tahtiin vaikka onki hoidossa, se ei seuloissa näy ja tk hoitajat on niin ääliöitä haukiputaalla että uskoo näitten nistejen valehtelut. laillisesti saa vaan narkata ja niinhän se menee että koti lääkkeet myydään ja niillä rahoilla ostetaan subua tai muuta.entäpä ku "pasi" on kahenviikon välein siellä ruotsissa kaksi viikkoa, kuka ottaa seuloja ja vahtii että se ei vedä siellä mitään, ei kukaan, siellä narkataan ja muutama päivä ennen kotiin tuloa lopetetaan että ehtii haihtua elimistöstä. että näin!!!! Hei subu kyllä näkyy seuloissa ja suurin osa kotilääkkeistä ei mene myyntiin koska potilaat tarvitsee niitä itse en tajua tätä ihmisten asennetta tähän asiaan koska eikö ole parempi että narkomaanit saavat huumeet laillisesti ja turvellisesti tämä vähentää rikollisuutta ja yleistä turvallisuutta joten tietämättömät ihmiset jotka eivät tiedä huumeista mitään voisivat pitää tämä järjettömät mielipiteet omana tietonansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalainen on vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
60
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
53
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
27
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image