Kauneus & muoti

Viskoosin käyttö vaatteissa lisääntyy nopeasti

Kauneus & muoti 27.12.2012 15:17
STT

Viskoosin käyttö tekstiiliteollisuudessa yleistyy nopeasti. Viskoosi on hyvä vaihtoehto puuvillalle, jonka hinta kävi pari vuotta sitten ennätyskorkealla.

Kaikesta tekstiilikäyttöön tuotetusta kuidusta vain noin neljä prosenttia oli viime vuonna viskoosikuitua. Valmistus kuitenkin lisääntyy nopeasti. Vuosina 2010-2011 tuotanto kasvoi 14 prosenttia samalla kun kaikki kuitutuotanto lisääntyi noin 6 prosenttia, kertoo tutkijatohtori Marja Rissanen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

- Toki tuotanto on nyt pientä, mutta se kasvaa, koska Kiinaan on rakennettu tai rakenteilla hyvin paljon uutta kapasiteettia.

Viskoosikuitua valmistetaan liukosellusta, jota saadaan esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, kuusesta ja koivusta. Kuidusta kehrätään lankaa, josta kudotaan kangasta tai neulosta vaatteisiin ja sisustukseen.

Rissasen mukaan viskoosi vastaa ominaisuuksiltaan paljon puuvillaa mutta on halvempaa.

- Viskoosin tuntu on hyvin luonnonkuitumainen, ja se imee hyvin kosteutta, eli sen mukavuusominaisuudet ovat samat kuin puuvillalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olen jo vuosikausia käyttänyt kankaita ja valmiita vaatteita, joissa on iso osa viskoosia.
Viskoosi päihittää mennen tullen monetkin puuvillalaadut. Näitähän lienee liki 200 erilaista. Suurin osa puuvillavaatteista nyppääntyy jo ennen ensipesua. Roikkuvat kyllä kauniina ja houkuttelevina kauppojen ripustimissa ja mallinukkien yllä, mutta auta armias, jos käytät niitä, pian on nyppy poikineen kankaan pinnalla. Muuten polyesterinen vaate on vihon viimeinen, mihin sorrun vaateostoksillani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuvilla on vaan niin kovin epäekologista. Lampaanvilla on vieläkin pahempaa.

Tässä tapauksessa aito tekokuitu on luomuisin tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkikset halpakauppoihin! Oikeaa minkkiturkkia luomumpaa vaatetta ei ole olemassakaan! Kieltoon tällaiset keinokuidut kuten viskoosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa. Minkä ihmeen takia aidot luonnon tuotteet (kuidut) pitäisi korvata synteettisillä materiaaleilla? Synteettisten materiaalien tavallisin raaka-aine lienee öljy, joka on uusiutumatonta. Tämä jos mikä on kertakäyttökulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viskoosin raaka-aine on selluloosa, jota eristetään puusta samaan tapaan kuin paperinvalmistuksessa käytettävää selluloosaa. Siten se ei ole synteettinen materiaali vaan ns. selluloosamuuntokuitu. Viskoosi on ihan hyvä vaihtoehto, kun halutaan materiaali, jolla on miellyttävä tuntu ja hyvä kosteudenimukyky. Viskoosin haittapuolena on prosessissa tarvittava rikkihiili, joka on erittäin vaarallinen kemikaali. Eurooppalaisissa viskoosikuitutehtaissa on kemikaalin käyttöön ja talteenottoon panostettu viimeaikoina, joten riskit on minimoitu. Varotoimenpiteet vaativat kuitenkin investointeja, joiden toteutumisesta kiinalaisissa tehtaissa ei voi olla varma. Mikäli haluaa olla ekologinen, kannattaa selvittää viskoosikuidun alkuperä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:39
Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle
7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7:00
Laitostaan laajentava Oulun Vesi työntää 60 vuotta Oulujokivarressa asunutta Onteron pariskuntaa kodistaan – "Voi sanoa, että on ollut huonoa hallintoa" Tilaajille
17
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
12
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
12
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
8
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
6
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
5
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
5
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image