Kauneus & muoti

Pukukoodi auttaa asuvalinnassa

Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku. Jopa itse smokki käy myös naiselle.Mekko Bandolera, 109 e, Ranka-rannekoru Nikama, 249 e. KUVA: Peura Pekka
Kauneus & muoti 27.11.2012 8:45
Saara Kärki

Juhlakauden koittaessa on aika sonnustautua tavallista hienompiin vaatteisiin. Pukukoodi on keksitty juuri näitä hetkiä varten. Sen tarkoituksena on helpottaa vieraiden asuvalintoja yhteisillä ohjeilla.

”Valitettavasti etiketti on sen verran vanhakantainen, että myös naisten pukeutuminen määräytyy miehen koodiston mukaan. Olisi hyvä, että kaikkiin kutsuihin laitettaisiin pukukoodi, sillä se antaa vieraille selkeän kuvan siitä, mitä pukea päälleen, eivätkä he joudu pähkäilemään”, sanoo Suomen Vaatturiliiton puheenjohtaja Kirsi Aho.

Smokki

Smokki on musta tai yönsininen ilta-asu, mutta se voi olla tehty myös värikkäistä materiaaleista. Smokin juhlavuutta lisäävät silkkiset kauluskäänteet, erikoispaita, joka vaatii solmukkeen, sekä leveä silkkivyö tai liivit. Smokkia ei voi käyttää häissä. Smokkia käytetään yleensä kello 18:n jälkeen.

Naisille smokki tarjoaa kaikkein vapaimmat kädet. Asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku.
Jopa itse smokki käy myös naiselle.

Shaketti

Shaketti on miehen päiväjuhlapuku,  joka sopii käytettäväksi kaikissa ennen  kello 18:aa pidettävissä juhlatilaisuuksissa. Hautajaisissa shaketin kanssa käytetään mustaa liiviä ja mustaa solmiota.

Naisen asu shakettiin on leninki, juhlava takin ja leningin yhdistelmä tai hienostunut housuasu.

Tumma puku

Tumma puku on musta tai tummansini- nen ja yksivärinen. Tumma puku sopii  lukuisiin juhliin häistä cocktailkutsuihin.Tumma puku korvaa yleensä juhlapuvun jopa presidentin vastaanotolla.

Naisen  asu tummaan pukuun on vierailupuku,  juhlapuku tai iltapuku.

Casual

Casual on pukukoodeista vähiten juhlava. Se tarkoittaa siistiä asua, kuten suoria  housuja, pikkutakkia ja kauluspaitaa ilman solmiota. Pukukoodi kuitenkin  viestittää, että kyseessä on arkea juhla-vampi tilaisuus, joten T-paita, farkut tai  lenkkarit eivät useimmiten ole sopivia.

Naisilla asuksi käyvät housut tai hame ja  pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tai muu siisti asu.

Frakki

Frakki on suurten juhlien asu, ja se on aina musta tai yönsininen. Frakin voi korvata ainoastaan mustalla puvulla. Frakin kanssa käytetään aina valkoisia liivejä, paitsi akateemisissa päivätilaisuuksissa, jolloin käytössä on mustat liivit. Solmuke on aina valkoinen.

Naisen asu frakkiin on täyspitkä iltapuku, akateemisissa tilaisuuksissa päivällä pitkähihainen sekä tumma puku.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tummaan pukuun pitää ehdottomasti lisätä, että paita on valkoinen (ja mieluiten käännettävät hihansuut, jotka laitetaan kalvosinnapilla kiinni) ja solmio hillitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen "casual", teksti ainakin on suoraan "smart casual":sta! Casual on nimensä mukaan pelkkä jokapäiväinen asu, siinä ei välttämättä ole _mitään_ siistiä. Siitä löytyy muonia muitakin alamuotoja kuten esim. "resort casual" joka tarkoittaa mahdollisesti shortseja ja sandaaleja!

Esimerkiksi risteilylaivoilla (nyt en puhu helsinki-tukholma-helsinki risteilyistä) on yleensä useita ravintoloita joissa on erilaisia pukukoodeja, jotka usein ovat yleensä "smart casual" (joskus tosin se voi olla "formal", joko tiettyinä iltoina tai tietyissä ravintoloissa). Näiden lisäksi laivoista löytyy sitten yleensä ravintoloita joissa pukukoodina on tuo "casual", ja vaikka nyt ravintolalla on pukukoodi, niin toisin kuin artikelissa yllä, tuo pukukoodi tarkoittaa vain että ravintolaan on sallittua tulla normaaleissa arkivaatteissa. Eli pukukoodin olemassaololla voidaan myös viestiä ettei paikassa ole pukukoodia. :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kutsussa lukee tumma puku niin pitää katsoa millanen tilaisuus on ns hengeltään, jos ei ole varma niin mielummin hieman yli kuin ali.Tämä on hyvä ohjeistus mutta taidetaan vain esitellä mainostajien vaatetusta. Itse kyllä mielummin googletan etiketti tietoja muualta kuin uskoisin tätä artikkelia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:52
Ruotsissa räjähti E4-tiellä ja Tukholman Södermalmilla, henkilövahingoista ei ole tietoa
10:52
Rajoittavatko Kiiminkijoen tulvat rakentamista? Asiasta keskustelutilaisuus Ympäristötalossa
10:24
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
10:23
Viasat kaappasi jääkiekon MM-kisaoikeudet vuosille 2024–2028 – osa peleistä näkyy maksutta
10:20
EM-paikka toisi pelaajille 100 000 euron bonuksen – voisiko arvokisapaikka tehdä suomalaiselle jalkapallolle saman kuin Calgaryn olympiahopea jääkiekolle? Tilaajille
10:09
Avieroprosessin keskellä eläville annetaan tietoa ja tukea verkossa – yhteys ammattilaisen apuun Oulussa
10:07
Mies puukotti isäänsä vatsaan Oulussa – syyttäjä vaatii kolmen vuoden vankeusrangaistusta
34
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
30
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
29
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
29
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
16
Eduskunta harvinaisen samoilla linjoilla kaivoslain uudistamisesta: "Monikansalliset yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"
15
"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hyväksikäytöstä
14
Mielenterveyspalveluista tehdään Oulussa yksi kokonaisuus – päivystyksen yhteyteen perustetaan selviämisasema

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image