Kauneus & muoti

Mert ei anna menestyksen kihahtaa hattuun

Mert Otsamo on vastikään hankkinut työhuoneen Helsingin keskustasta. Tavalliseen työpäivään kuuluu vaatteiden suunnittelun ja ompelun lisäksi muun muassa yhteistyökumppaneiden tapaamista ja laskuttamista. KUVA: Mauri Ratilainen
Kauneus & muoti 17.1.2011 19:13 | Päivitetty 18.1.2011 11:16
Saga Skiftesvik
Televisio-ohjelma voi muuttaa elämän. Mert Otsamo, 20, on siitä elävä todiste. Vielä puolitoista vuotta sitten Otsamo oli tavallinen vaatetusalaa opiskeleva oululaispoika. Sitten hän keksi osallistua MTV3:n Muodin huipulle -sarjaan. Hän sijoittui kolmanneksi ja nousi tv-yleisön suosikiksi.

Opiskelijapojan elämä muuttui hetkessä. Otsamo muutti Oulusta Helsinkiin ja alkoi stailata muotinäytöksiä ja julkkiksia. Pian hän suunnitteli kasvokorun supertähti Adam Lambertille ja esitteli toukokuussa ensimmäisen mallistonsa.

Itsenäisyyspäivänä kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) kätteli presidentti Tarja Halosta Otsamon suunnittelemassa iltapuvussa.

Vuosi on ollut hurja, mutta Otsamo on pitänyt jalkansa maan pinnalla. "Minulla ei ole mitään syytä pitää itseäni muita parempana. Ystävällisyys vie pitkälle."

Sosiaalisilla taidoilla on alalla suuri merkitys. On osattava verkostoitua. "Kun kävin viime vuonna Pariisin muotiviikoilla, juttelin ihmisille rohkeasti ja tarjosin käyntikorttiani. Ei suunnittelija voi vain istua sohvalla ja miettiä, että milloinkohan asuni päätyy Madonnan ylle."

Vaatimattoman ja aidon oloinen Otsamo sanoo osaavansa olla tarpeen vaatiessa myös tiukka. "Tunnen paljon malleja, mutta en voi valita näytösten malleja ystävyyssuhteiden perusteella. Jos stailaan muotinäytöstä, haluan tietää, millaiset hiukset ja meikit malleille on tulossa."

Otsamo sanoo rakastaneensa pikkupojasta asti kaikkea kaunista. Kaikki alkoi oikeastaan kirsikkapuista, jotka kasvoivat Otsamon turkkilaisen isän kotipihalla. "Asuin lapsuudessani viitisen vuotta Turkissa. Pihallamme kasvoi kirsikkapuita, viikunoita ja kukkia. Muistan sen mielettömän kauneuden."

Alle kouluikäinen Otsamo alkoi piirtää näkemäänsä. Pikkuhiljaa hän kiinnostui kankaista ja vaatteista. Menestyminen tv-sarjassa oli Otsamolle suuri yllätys. "En ollut koskaan ajatellut olevani lahjakas, enkä olisi uskonut, että saan tehdä vaatteita työkseni."

Televisiosarja oli kuin muodin korkeakoulu. "Aikataulut olivat hulluja. Iltapuvun suunnitteluun ja ompeluun saattoi olla aikaa kolmetoista tuntia, ja samaan aikaan piti antaa myös ohjelmaan kuuluvat haastattelut. "

Vaatteiden suunnittelu on Otsamolle tapa purkaa tunteita. Muodin huipulle -sarjassa hän esitteli tummanpuhuvan malliston, jonka kautta hän käsitteli äitinsä, näyttelijä Kirsti Otsamon, kuolemaa. Kirsti Otsamo menehtyi 15 minuuttia sen jälkeen, kun Mert oli kuullut tulleensa valituksi tv-ohjelmaan. "Tämä voi vaikuttaa pinnalliselta alalta, mutta ei ole sitä läheskään aina."

Otsamo puhuu lämpimästi ihmisistä, joihin hän on työssään tutustunut. Yksi heistä on hänen kumppaninsa, hiusmuotoilija Tom Wennerstrand. "Ihailen ihmisiä, jotka ovat sekä luovia että sydämellisiä. Se on kaunis kombinaatio."

Otsamo ei usko palaavansa enää Ouluun. Mieluummin hän muuttaisi Pariisiin tai Lontooseen työskentelemään tai opiskelemaan vaatetusalaa. "Suurin haaveeni on, että esittelisin joskus oman mallistoni Pariisin muotiviikoilla."

Viimeksi Otsamo piipahti Oulussa joulun aikaan tervehtimässä mummoaan. "Olen hyvin tietoinen juuristani ja arvostan niitä."

Muodin huipulle --sarjan toinen tuotantokausi alkaa 22.2.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image