Kattilat ja kasarit oikeaan käyttöön

Kattilassa on kaksi kahvaa ja kasarissa yksi. Vastakkaisella puolella on joskus myös pieni apukahva. Kerroskattilassa (alla) on niin sanottu peruskattila, johon kaadetaan vesi ja sen päälle asetetaan joko höyry- tai haudutusosa. Höyryosa sopii esimerkiksi kasvisten kypsentämiseen.
Hyvä Elämä 21.10.2003 0:00
Leena Tikkala
Keitto- ja paistoastioiden materiaaleina käytetään ruostumatonta terästä, pinnoitettua alumiinia, valurautaa, keraamista massaa sekä lämmönkestävää lasia ja savea.

Työtehoseura on tutkinut keitto- ja paistoastioissa käytettäviä materiaaleja, astioiden puhdistamista ja hoitoa.

Ruostumaton teräs on tällä hetkellä kattiloiden suosituin valmistusmateriaali. Se on metalliseos, jossa on muun muassa rautaa, kromia, nikkeliä ja hiiltä. Laadullisesti hyvästä teräksestä valmistetussa astiassa on merkintä 18/10 tai 18/8. Tämä tarkoittaa, että teräksessä on 18 prosenttia kromia ja 10 tai 8 prosenttia nikkeliä.

Ruostumaton teräs on lämmönjohtokyvyltään huono. Se kuumenee hitaasti ja epätasaisesti ja näin ollen polttaa ruuan helposti pohjaan, sitä herkemmin, mitä ohuempi on kattilan pohja.

Käyttöominaisuuksien parantamiseksi ruostumattomaan teräskattilaan on lisätty erikoispohja yleisimmin alumiinista. Se on ulkopohjana tai se on teräspohjien välissä, jolloin puhutaan kolmitehopohjasta.

Alumiini on lämmönjohtokyvyltään hyvä ja se kuumenee nopeasti. Pelkän alumiinin käyttö keitto- ja paistoastioina on vähentynyt, koska alumiini liukenee helposti ruokaan etenkin happojen vaikutuksesta. Niinpä alumiiniastioita ei nykyisin suositellakaan happamien marjaruokien valmistamiseen eikä esimerkiksi ruokien säilytykseen, vaan ruoka on syytä kaataa toiseen astiaan.

Alumiinista valmistetut keitto- ja paistoastiat pinnoitetaan nykyisin sisäpuolelta esimerkiksi PTFE- eli polytetrafluorieteenimuovilla, josta käytetään yleisnimitystä teflon, ja ulkopuolelta ne on käsitelty emalilla, joka on lasite. Jos se menee rikki, alkaa metalli sen alla ruostua. Lisäksi emalista saattaa irrota rikki menneistä kohdista ruokiin teräviä palasia.

Vanha kunnon valurauta on kestävä materiaali ja sillä on hyvät ruskistus- ja haudutusominaisuudet. Niiden vuoksi moni suosii nykyisinkin valurautaa, jonka hoitoa tosin pidetään työläänä.

Keramiikka valmistetaan kaoliinista, maasälvästä ja kvartsista. Sitä käytetään keittoastioiden ja uunivuokien valmistuksessa. Puhekielessä niistä käytetään nimitystä talousposliini, joka käsittää tavallisen ja valkoisen kivitavaran. Astiat kestävät kosteutta ja iskuja.

Keittoastioissa ja uunivuoissa käytettävä lasi on niin sanottua borosilikaattilasia, josta käytetään nimitystä tulenkestävä lasi. Sitä ei valmisteta Suomessa.



Valinnanvaraa löytyy


Tavaratalojen kattilaosastot hämäävät helposti ostajan. Hyllyiltä löytyy kalliita ja tunnettujen muotoilijoiden suunnittelemia tyylikkäitä kattiloita. Ne kaikki eivät kuitenkaan ole välttämättä energiatehokkaita ja käteviä käyttää.

Tutkimusteknikko Raili Alkula Työtehoseurasta listaa hyvän keittoastian ominaisuuksia: Monikäyttöinen, energiaa säästävä, kestävä ja helppo puhdistaa sekä hyvin muotoiltu. Monikäyttöisyys tarkoittaa sitä, että samaa astiaa voi käyttää sekä liedellä että uunissa erilaisten ruokien valmistamiseen. Energiaa säästyy, kun ruoka kypsyy pienellä teholla ja astia varaa jälkilämpöä.

Astian pitää myös kestää lämmönvaihteluja eikä se saa kolhiintua helposti. Siinä ei myöskään saa olla vaikeasti puhdistettavia koloja. Sen on myös kestettävä astianpesukoneessa pesu. Tosin Alkulan mielestä ihmiset pilaavat monet kattilansa pesukoneessa, sillä ne eivät välttämättä kestä siinä käytettäviä voimakkaita emäksisiä pesuaineita.

Myös kattilan hyvään muotoiluun kannattaa kiinnittää huomiota. Kahvojen tulee olla pyöristettyjä niin, etteivät ne paina kättä ja niissä on oltava sormille tilaa. Kahvat on sijoitettu niin, että astiaa on helppo käsitellä. Kaatoreunan pitäisi olla sellainen, ettei neste valu pitkin astian kylkeä hitaasti lirutellessakaan. Höyrynpoistoaukon pitää olla selvästi havaittavissa ja sijoitettu siten, ettei tuleva höyry pääse kuumentamaan kahvoja. Kannen tulee puolestaan olla tukeva ja hyvin paikallaan pysyvä.

Sisäpuolen pohjataipeen pitäisi olla pyöristetty, jolloin sekoittaminen helpottuu. Myös ulkopuolelta pohjataipeen tulee olla pyöristetty, jolloin puhdistus helpottuu.Kattilan tilavuuden pitäisi olla ilmoitettu ja mielellään siinä saisi olla myös mitta-asteikko. Painavassa, isossa kasarissa saisi olla myös vastakahva, jolloin sen käsittely täytenä helpottuisi.

Tutkija Anne Korhonen Työtehoseurasta testasi viisitoista erilaista kattilaa Kuluttaja-lehteen. Yhtään täydellistä kattilaa testissä ei löytynyt, mutta toki useita hyviä.

Yllättävin tulos testissä oli se, että kaikki pinnoitetut alumiinikattilat polttivat maidon pohjaan, vaikka niitä on markkinoitu nimenomaan maitopuurojen keittoon. Pinnoite ei kuitenkaan yksin estä maidon palamista, vaan tärkeämpää on kattilan pohjan paksuus ja rakenne.

Testissä selvisi myös se, että ostaja on kattilaa ostaessaan sen ostopakkauksessa ja myyntipaikalla olevien tietojen varassa. Monista kattiloista puuttuivat myös käyttö- ja hoito-ohjeet. Kattilan pohjan halkaisijasta ilmoitetut tiedot osoittautuivat useimmiten harhaanjohtaviksi. Yleensä ilmoitettu halkaisija oli mitattu kattilan yläreunasta, joka on pohjaa suurempi. Kuitenkin juuri pohjan halkaisija on kattilaa valittaessa tärkeä tieto, jotta se sopii käytettävälle levylle.



Kasari vai kattila?


Kattilassa on kaksi kahvaa ja kasarissa yksi. Vastakkaisella puolella on joskus myös pieni apukahva.

Paistokasari on korkeampi kuin paistinpannu, mutta matalampi kuin kasari.

Kerroskattilassa on niin sanottu peruskattila, johon kaadetaan vesi ja sen päälle asetetaan joko höyry- tai haudutusosa. Höyryosa sopii hyvin kasvisten kypsentämiseen ja sitä voidaan käyttää lävikön tapaan valuttamiseen. Haudutusosassa maitopuurot kypsyvät pohjaan palamatta eikä puuroa tarvitse sekoittaa haudutuksen aikana.

Haudekeittimessä on kaksi vaippaa, joiden välissä on vettä. Myös siinä maitopuurot kypsyvät pohjaan palamatta eikä niitä tarvitse haudutuksen aikana sekoittaa.

Wok- eli vokkipannu muistuttaa paistokasaria, mutta siihen kuuluu kansi ja reunalle asetettava ritilä tai taso.

Mehustimessa on vesi-, mehu- ja marjaosa sekä kansi. Se toimii paitsi mehustimena myös höyrykattilana ja tavallisena kattilana.

Painekeittimessä on erikoiskansi, joka sulkeutuu tiiviisti. Keittimeen muodostuu ylipainetta, jota voi säädellä höyryventtiilin avulla. Painekeitin on tarkoituksenmukainen pitkän kypsymisajan vaativille ruoka-aineille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

50
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
44
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
30
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
27
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image