Jumppapallo herättää koko vartalon – personal trainer julistaa jumppapallon etuja

Aseta kädet hartioiden leveydelle, olkapäiden kanssa samaan linjaan. Nosta jalat pallon päälle ja kohota takapuoli kohti kattoa jalat suorina. Voit tehdä liikkeen myös pitämällä kädet kahvakuulien päällä, jolloin saat haastetta tasapainoon. Toista niin monta kertaa kuin pystyt.
Hyvä Elämä 26.5.2018 20:02
Outi Suoranta

Hanna Antti-Poika on ottanut treenikaverikseen pitkään pimennossa olleen jumppapallon.

Moni saattaa pelätä palloa, koska ei tiedä, mitä sillä tehdä. Antti-Poika uskaltaa tehdä asioita eri tavalla.

Pallo on hyvä, mutta armoton kaveri. Tasapainoa ja liikkuvuutta kehittävä urheiluväline kippaa käyttäjän pois kyydistä, jos keskivartalosta ei löydy tukea. 

– Kuntosalilla työskentely on kovin staattista, ja esimerkiksi hauiskäännössä vain hauis tekee töitä. Jumppapallon kanssa harjoittelu on toiminnallista, keskivartaloa aktivoivaa ja siinä tekee töitä koko keho, kertoo personal trainer Hanna Antti-Poika.

Aloita liike istuen pallon päällä. Laskeudu ala-asentoon ja koukista samalla kyynärpäät sivuille. Nouse istumaan ja samalla ojenna kädet kohti kattoa. Suorista ylhäällä selkä. Toista 10–20 kertaa.

Vuonna 2014 Antti-Poika huomassi pilatesohjaajakoulutuksessa, että lajissa tärkeää keskivartalon tukea voi jossain tapauksissa vähän ”huijata” ja tehdä liikkeitä ilman, että niin sanottu paketti on kasassa.

– Pallon päällä vastaava huijaaminen ei onnistu. Pallon kanssa liikkeet ovat oikeasti haastavia ja moni yrittää kompensoida tasapainoa jännittämällä alaselkää tai muita pinnallisia lihaksia.

Antti-Poika neuvoo pallokammoisia rohkaistumaan ja kokeilemaan jumpappallotreeniä esimerkiksi seinän, oven tai puolapuiden läheisyydessä.

– Tietty rentous on hyvä säilyttää ja etsiä tuki kuntoon lonkat hyvin ojennettuna. Sen jälkeen käsi irti seinästä tai puolapuista ja olet löytänyt tasapainon.

Asetu pallon päälle selinmakuulle, lavat palloa vasten. Ojenna kädet kohti kattoa. Pidä keskivartalon tuki ja kierrä ylävartaloa ja painoa vuoroin puolelta toiselle. Tee 10–15 kiertoa kummallekin puolelle.

Tasapaino heikkenee siinä missä lihaskuntokin, varsinkin siinä vaiheessa, kun tulee lisää ikää ja kiinnostus liikkumiseen mahdollisesti vähenee.

Antti-Poika lohduttaa tasapainon kanssa kamppailevia: sen voi löytää uudestaan jumppapallon avulla. Parhaimmillaan pallo tuo arkeen dynaamista syvävenyttelyä ja koko kehon hallintaa.

– Itsekin kroonisista selkävaivoista kärsineenä ja parikymppisenä välilevyn pullistuman saaneena voin vain puhua jumppapallon puolesta. Keskivartalon tuki löytyy pienen etsimisen jälkeen, eikä pallon kanssa liikkuminen katso ikää tai kuntopohjaa.

Takana on vuosien toimistotyö, joten Antti-Poika tietää istumatyöläisen arjen ja vaivat. Kahdeksan vuotta sitten hän työskenteli vielä Helsingin Pörssin toimitusjohtajan assistenttina. 12 vuotta toimistotyötä sai riittää.

Heilautus sivulta käden vaihdolla. Heilauta kahvakuula oikealla kädellä eteen kasvojen korkeudelle ja vaihda kättä edessä ja tee heilautus vasemmalla kädellä. Vaihda taas kättä. Toista esimerkiksi 20 kertaa.

– Autoin ystävääni laihtumaan 10 kiloa ja hänen puolisoaan 30 kiloa. Molemmat totesivat minun olevan sen verran innostava ohjaaja, että minusta tulisi hyvä personal trainer, Antti-Poika naurahtaa uravaihdostaan muistellessaan.

Myös lapsen kanssa treenaamisen haasteet ja ilot ovat tulleet tutuksi. Moni saattaa jättää liikunnan vähemmälle pikkulapsiaikaan. Antti-Poika kannustaakin ottamaan vaikka jumppapallon täksi ajaksi treenien tueksi.

Aseta oikea kyynärpää lattialle ja oikea jalka suorana pallon päälle. Hae tasapaino käden ja jalan välille ja ponnista myös vasen jalka pallolle oikean päälle. Ojenna vasen käsi kohti kattoa. Nosta vasen jalka suorana ylös, aivan kuin olisit kahden seinän välissä. Laske jalka takaisin alas ja ojenna nyt päällimmäinen jalka suoraan eteen. Toista niin monta kertaa kuin pystyt.

– Jumppapallo ei ole kaikkein kallein liikuntaväline. Toki hinta korreloi laatua, mutta pt-asiakkaani ovat pudottaneet jopa 30 kiloa painoa pelkällä kotijumpalla. Ennen vanhaan puistossa tehdyt askelkyykyt saattoivat olla noloja, mutta eivät enää. Pienenkin liikunnan tuominen arkeen on hyvä asia.

Jumppapallon kanssa treenaaminen on paitsi tehokasta, myös hauskaa. Antti-Poika kertoo itsensä ylittämisestä, sillä myös hän, usean vuoden jälkeenkin, kokee onnistumisen riemua uusia liikkeitä testaillessaan.

Pieni jännitys keskivartalon tuen rinnalla tuottaa jes-fiiliksen.

– Ensimmäinen kerta, kun nousin jumppapallon päälle seisomaan ja tein siitä vielä pari kyykkyä ilman tippumista tai horjumista, on jäänyt ikuisesti mieleen, Antti-Poika kertoo.

Jumppapallo

Suurin osa jumppapalloista valmistetaan synteettisestä kumista ja PVC:stä.

Täyteen pumpattu pallo on jämäkkä ja kimmoisa, kun taas hieman löysäksi jätetty pallo pysyy paikoillaan.

55–75 cm

Jumppapallon halkaisija on yleensä 55 ja 75 senttimetrin välillä.

Löydät itsellesi oikean koon, kun istut pallon päällä polvitaipeet suorassa kulmassa.

Hanna Antti-Poika

41-vuotias helsinkiläinen yrittäjä, personal trainer, kahvakuulaohjaaja, pilatesohjaaja ja kehonhallinnan ammattilainen.

Perheessä 11-vuotias poika.

Kotoisin Porista.

Harrastaa kesäisin golfia, talvisin laskettelua ja avantouintia.

Tekee varsinkin jumppapalloliikkeistä videoita sosiaaliseen mediaan: @sportsladyh

Blogi: www.anttipoika.com/blogi

MAINOS

Kommentoi

Kivoja ohjeita. Pallo on käytössä mutta olen maannut siinä kuin lahna ja venyttänyt selkää ja rintarankaa.Pikkuhiljaa vaativampaa liikettä kohti. Keskivartalon lihakset olemattomat ja 16kg ylipainoa lisäävät haasteellisuutta, mutta pidän pallon ergonomisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jumppapallo herättää
siis koko vartalon!
Suomalaiset herätkää
täs Antti Poika on!
Jo toimi, kuten Hanna
niin kunto kohoaa!
Ethän liikakiloo kanna
pois, voi pudottaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image