Ilmaisia neuvoja liikuntaa kaipaaville – palvelu on tarjolla kaikille oululaisille

Liikunnanohjaaja Tommi Laine tarkistaa, että Vuokko Nyman ei "lintsaa" vaan tekee liikkeet tehokkaasti. KUVA: Teija Soini
Hyvä Elämä 26.10.2017 19:45
Anssi Väisänen

Tiesitkö, että Oulussa on tarjolla ilmaista liikuntaneuvontaa, jos on paino-ongelmia tai jokin pitkittynyt kipu rajoittaa liikuntaa?

Ei se mitään: ei tiedä moni muukaan, vaikka palvelua on ollut tarjolla jo 20 vuotta.

– Suurin osa asiakkaista tulee meille lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä, mutta ilmankin voi tulla. Palvelua ei kovin ole mainostettu, kun asiakkaita ohjautuu niin hyvin terveydenhuollon puolelta, liikuntakoordinaattori, fysioterapeutti Tiina Pekkala sanoo.

Aikansa klikkailtuaan kaupungin nettisivuston uumenissa pääsee vapaa-aikaan, edelleen liikuntapalveluihin ja ajanvaraukseen.

– Nyt menee ajanvarauksella olevat ajat marraskuulle. Ruuhka tulee aina terveyskuntomittausten aikaan. Liikuntapalveluiden verkkosivuilla on lisätietoa, miten tänne pääsee, Pekkala neuvoo.

Nuorille on oma liikuntaneuvonta, samoin mielenterveyskuntoutujille.

– Jos vaikka pähkäilee painonhallintansa kanssa tai sitten oireilee vaikka olkapää tai selkä, meillä neuvotaan kyllä, mikä on sopivaa liikuntaa.

Suurin osa asiakkaista on niin sanotusti tule-ongelmaisia eli heillä on tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Ohjaajia on yhdeksän, kuusi Raksilan uimahallilla, kaksi Haukiputaalla ja yksi Kiimingissä.

Henkilöstö koostuu fysioterapeuteista ja liikunnanohjaajista, joilla on lisäkoulutusta. Osaamista siis löytyy.

– Eihän tämä henkilömäärä mihinkään riitä. Jos itseohjautuvien asiakkaiden määrä kovin lisääntyy, voimme ehkä joutua miettimään, kenelle me tätä palvelua suuntaamme – silloin rajaamme elintapaohjaukseen, jolloin tuki- ja liikuntaelinongelmaiset ohjataan muualle.

Tiina Pekkalan mukaan on tietoinen valinta, että ilta-aikoja ei juuri ole.

– Työssäkäyvät voivat helpommin hyödyntää yksityisiä palveluntarjoajia. Mutta ei tänne ole kiellettyä tulla, vaikka kävisikin töissä.

Oulun kaupungin liikuntaneuvonnassa käy noin 1 200 asiakasta vuodessa.

– Jos kaikki viikon ajat ovat täynnä, Haukipudas ottaa noin 5-6, Kiiminki 4 asiakasta ja Raksila noin 20–25 asiakasta viikossa.

Valtaosa asiakkaista on 30–70-vuotiaita, mutta mukaan mahtuu myös nuoria aikuisia.

Tuleva sote-uudistus aiheuttaa kysymysmerkkejä myös liikuntaneuvonnassa.

– Tämä työsarka jää ilmeisesti peruskuntaan, toisaalta olen kuullut suunnitelmista, joissa liikuntaneuvonta järjestettäisiin sote-keskuksissa. Liikuntaneuvonta jos mikä on kunnan tuottamaa terveyden edistämistä. Toisaalta odotamme, mitä sote-uudistus tuo tullessaan: jokin yksityinen sote-keskus ei ehkä ymmärrä tällaisen palveluketjun tärkeyttä.

Mitä on päällimmäisenä liikuntakoordinaattorin toiveiden tynnyrissä?

– Haluaisin muutaman liikuntaneuvojan lisää. Yhdistykset ja seurat pitäisi saada mukaan toteuttamaan enemmän matalan kynnyksen liikuntaryhmiä, Tiina Pekkala toivoo.

– Tässä työssä mukavinta on ihanat palautteet ja ne hetket, kun näkee asiakkaan oivaltavan, mistä tässä on kyse.

Vuokko Nyman siirtyy Raksilan uimahallin kuntosalissa laitteelta toiselle tottuneesti. Nyt on alkamassa neljäs talvi aktiivista kuntoilua.

– Selkä ja jalat ovat vaivanneet. Jos en kävisi täällä, en varmaan pääsisi enää liikkeelle lainkaan. Nyt käymme miehen kanssa täällä kahdesti viikossa, Nyman sanoo tyytyväisenä.

Ensimmäisen lääkärin lähetteen Vuokko Nyman sai vuosia sitten.

– Aikaisemmin minut laitettiin aina uima-altaalle, mutta viimeksi pyysin päästä kuntosalille. Siitä se kipinä lähti. Minusta on tullut niin kova kuntosalin puolestapuhuja, että vieraatkin kotona aivan kyllästyvät, Vuokko Nyman naurahtaa.

Kuntoiluhyödyn lisäksi Vuokko Nyman haluaa korostaa kuntosalin sosiaalisuutta.

– Uusia tuttuja on tullut vaikka kuinka monta. Ja kun eläkeläiselle salikerta maksaa vain 2,5 euroa, ei luulisi kenenkään talouden siihen kaatuvan. Johonkin liikkeeseen saattaa ajan kanssa tulla rutiini, mutta ohjaajat tulevat pyytämättäkin neuvomaan ihan ilmaiseksi tekemään asioita tehokkaammin. Päteviä ovat.

Tällä kertaa Vuokko Nymanin salitreenin perään katsoo liikunnanohjaaja, ammattivalmentaja Tommi Laine viidentoista vuoden kokemuksella.

– Tämä toiminta on kehittynyt paljon vuosien varrella. Eri-ikäistä porukkaa käy paljon enemmän kuin takavuosina. Mukavaa ja motivoitunutta väkeä.

Liikunta­neuvontaa saa ilmaiseksi

Oulun kaupungin liikuntaneuvontaa on saatavissa kanta-Oulun lisäksi myös Haukiputaalla ja Kiimingissä.

Liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaikenikäisille. Nuorille ja ikääntyneille on Oulussa myös omat vastaanotot.

Liikuntaneuvonta on kuntalaiselle maksutonta palvelua.

Tiina Pekkala liikuntakoordinaattori www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntaneuvonta

Lue lisää 24.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Ilmaistahan ei ole mikään. Kaupungin "ilmaiset" palvelut on veronmaksajien kukkarosta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitaista palveluideaa: ensin sanotaan: "ilmaista liikuntaneuvontaa... palvelu on tarjolla kaikille oululaisille" ja jokunen rivi alempana: "on tietoinen valinta, että ilta-aikoja ei juuri ole. – Työssäkäyvät voivat helpommin hyödyntää yksityisiä palveluntarjoajia." Miten niin? Mihin tässä unohtui tasa-arvoinen palvelu kuntalaisille?

Itse olen vähävarainen kaupungin työntekijä, joka ei pääse työaikana salille tai kuntouttavaan liikuntaan, vaan pitäisi nimenomaan saada käydä ilta-aikaan. Ei pienituloisella ole varaa mennä yksityisille saleille, vaan juuri tällainen ilmainen opastus ja salimahdollisuus olisi tosi tärkeää.

Sama trendi on havaittavissa kaupungin muissakin kuntoutuspalveluissa. Esim. reumaisten vesiliikunta/uimajumppa on uimahalleissa vuosi vuoden perään päiväsaikaan, aamu- tai iltapäivällä. Eli pitää siis olla jo niin sairas, että on päätynyt sairaseläkkeelle, jotta pääsisi näihin kuntouttaviin toimintoihin mukaan. Työssäkäyvälle tuollaiset ovat täysi mahdottomuus. Parannusta tähän pitäisi saada!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on juuri oikeaa matalankynnyksen palvelua ja ihanat ohjaajat Ruusuja teille kaikille ;) teette arvokasta työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärsin todella pahasta kiertäjäkalvo ongelmasta, kyseisen valmentajan vastaanotolla käytyäni vaivani parani viidessä viikossa. Lämmin suositus liikuntapalveluille. Hienoa että tällaista palvelua voi saada maksutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image