Huumori on onnellisen parisuhteen suola

Iloa arkeen. Kolumbialainen taiteilija Fernando Botero on aina ylistänyt nauntintoja.
Hyvä Elämä 16.2.2003 0:00
Vuokko Pentzin
Katja ja Ben Furman rakastavat ruuanlaittoa. Aterioiden valmistus sujuu heiltä yhdessä kuin leikki. Niinpä ei ollut yllätys, että tunnettu terapeuttipariskunta toteutti äkillisestä päähänpistosta syntyneen idean ja laati keittokirjan parisuhteen ravitsemiseksi. Psykologiaa ja ruuanlaittoa samoissa kansissa!

Furmanit pyysivät kolmanneksi kokiksi soppaan Katjan hyvän ystävän, sisilialaissyntyisen Patricia Centorbin, jolla on menestyvä lounasravintola Lontoon Portobello Roadilla.

Näin syntyi kirjallinen keitos yhtä hyvin nuorille rakastavaisille kuin jo monissa liemissä keitetyille pariskunnille. Aimo Katajamäen kuvittamassa kirjassa esitellään seitsemän ateriakokonaisuutta rakkauden ravitsemiseksi, mutta ruokaohjeiden todellinen tehtävä on houkutella pariskunnat yhdessä keittiöön keskustelemaan ruuanlaiton lomassa parisuhteen sudenkuopista ja harjoittelemaan niiden tunnistamista ja korjaamista. Lopuksi keitokset syödään.Huumori on paras
lääke depressioon


Furmanien yleismausteena on lämmin huumori ja kepeä leikkimieli. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa onnellinen keittiöelämä!

Ben Furman muistuttaa, että huumori on maailman paras depressiolääke ja monivaikutteinen omena, joka pitää lääkärin loitolla.

Hauskuus ja leikkimieli eivät ole tärkeitä vain parisuhteen kannalta. "Tutkimusten mukaan ne auttavat ylläpitämään ja parantamaan sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Arjen vastapainoksi pitäisi kokea säännöllisesti jotakin hauskaa ja iloa tuottavaa."

Huumorin repiminen voi olla vaikeaa tässä matoisessa maailmassa, kun sodan uhka ahdistaa ja murhat, tapot ja perheväkivalta iskevät silmiin kaikista tiedotusvälineistä. Mutta eipä maailmaa silläkään paranneta, että ihmiset menettävät kosketuksen arjen iloihin ja alkavat kollektiivisen vainoharhan varassa odottaa jotain pahaa tapahtuvaksi.Mykkäkoulua
ei harrasteta


Katja ja Ben Furman korostavat, että he ovat ihan tavallinen pariskunta. "Me riitelemme, nälvimme ja loukkaammekin toisiamme siinä missä muutkin, eikä meidän yhteiselomme pituus ole kiveen kirjoitettu. Silti suhdettamme ohjaa rakkaus ja pyrkimys tukea toisiamme elämän myrskyissä ja tyvenissä."

Furmanit ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta. Ben on juuri palannut luentomatkalta Yhdysvalloista ja vaikuttaa pitkän lennon jälkeen hiukan nuutuneelta. Molemmat ovat hyvin hoikkia, toiminta- ja tanssiterapeuttina työskentelevä Katja varsinkin on kuin pajunvitsa.

Heidän rakkauttaan ruuanlaittoon ei sovi epäillä, mutta pariskunnan ulkomuodosta näkee, että he eivät ole mässäilijöitä, vaan osaavat nauttia pöydän antimista kohtuudella.

Furmanien perheessä ei harrasteta mykkäkoulua. "Ei me kumpikaan olla pitkävihaisia", Karja sanoo ja vilkaisee iloisesti miestään.

Entäs terapeuttipariskunnan oma lempiruoka? Millä he hemmottelevat toisiaan?

"Se on sörsseli", Ben paukauttaa. "Harrastamme luovaa ruuanlaittoa. Lorautetaan oliiviöljyä pannulle ja sitten mitä kaapista sattuu löytymään. Ja eksoottisia mausteita päälle."

Ben kertoo, että pitkässä parisuhteessa ja varsinkin jos perheessä on lapsia, puolisoiden yhteinen aika on harvinaista luksusta. "Maailmalla tehdään valtavasti onnellisuustutkimuksia ja etsitään keinoja parisuhteen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Parisuhde on parhaimmillaan suurenmoinen hyvinvoinnin lähde, mutta pahimmillaan se aiheuttaa paljon pahoinvointia. Henkistä hyvinvointia kannattaa viljellä. Sen ei tarvitse olla mitään suunnattoman ylevää ja ihmeellistä, mutta kun sitä on, sitä pitää ruokkia."

Hän muistuttaa, että pariskunnat kohtaavat yhteisellä taipaleellaan loputtomasti huolia, ristiriitoja ja ongelmia.

"Huumorintajuinen mieli selviytyy niistä paremmin kuin vakava, ja siksi on tärkeää, että huolehdimme siitä ettei hauskuuden liekki pääse sammumaan parisuhteestamme silloinkaan, kun elämä viskaa eteemme vastoinkäymisiä."Periksianto
on taitolaji


Ben Furman korostaa, että ihminen ei helpolla muuta käyttäytymistään. Tuppisuusta ei voi kouluttaa sulavasuista salonkileijonaa. Kuka sellaista muutosta edes haluaisi! Mutta Furmanien mielestä olisi hyvä, jos puolisot oppisivat käyttäytymään toisiaan kohtaan niin, että parisuhde tuottaa onnea ja hyvää mieltä eikä kumpikaan osapuoli kärsi ja katkeroidu.

Kun ihminen yrittää muuttaa käyttäytymistään, hän yleensä ensiksi yrittää lueskella psykologiaa ja parisuhdeoppaita. Hän voi lukiessaan nyökytellä päätään hyväksyvästi, mutta jatkaa käyttäytymistään entiseen tapaan.

"Lukemista parempi on keskustelu varsinkin, jos se tapahtuu vapaassa ja leppoisassa hengessä. Ruuanlaitto tarjoaa tähän hyvän tilaisuuden. Sen sijaan pakonomainen tunteista keskustelu loitontaa puolisoita entisestään.Suurin haaste kaikessa psykologiassa on saada ihmiset muuttamaan käyttäytymistään, ja yleensä se tapahtuu vain harjoittelemalla. Monilta se sujuu parhaiten leikin avulla."

Ben Furmanin mielestä suomalainen mies ei ole sen jurompi ja tuppisuisempi kuin miehet muissa maissa. Kansojen välillä on temperamenttieroja, mutta suomalainen mies ei nykyisin juuri poikkea amerikkalaisista tai muista skandinaaveista tai eurooppalaisista miehistä. Myytti on aikansa elänyt.

Parisuhteesta esitetään Furmanin mukaan valtavasti erilaisia näennäistieteellisiä väitteitä, joilla ei ole todellisuuspohjaa.

Laajoissa tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että pitkäikäiset pariskunnat eivät eroa esimerkiksi riitelyn suhteen muista pariskunnista. Pitkän yhteiselon salaisuus ei ole riidattomuudess, vaan pikemminkin siinä, että riidat osataan sovitella ja niistä päästään yli.

Ben Furmanin mukaan suuri osa pariskunnista hirttäytyy valtataisteluun, pattitilanteeseen, jossa kumpikaan ei osaa antaa periksi. Parisuhteessa mykkäkoulukin on vallankäyttöä. Puhumattomuudella voi kiristää toista.

"On taito antaa periksi, tehdä kompromisseja ja hieroa sovintoa: On taito olla eri mieltä toisen kanssa", Ben Furman sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
181
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image