Huumori on onnellisen parisuhteen suola

Iloa arkeen. Kolumbialainen taiteilija Fernando Botero on aina ylistänyt nauntintoja.
Hyvä Elämä 16.2.2003 0:00
Vuokko Pentzin
Katja ja Ben Furman rakastavat ruuanlaittoa. Aterioiden valmistus sujuu heiltä yhdessä kuin leikki. Niinpä ei ollut yllätys, että tunnettu terapeuttipariskunta toteutti äkillisestä päähänpistosta syntyneen idean ja laati keittokirjan parisuhteen ravitsemiseksi. Psykologiaa ja ruuanlaittoa samoissa kansissa!

Furmanit pyysivät kolmanneksi kokiksi soppaan Katjan hyvän ystävän, sisilialaissyntyisen Patricia Centorbin, jolla on menestyvä lounasravintola Lontoon Portobello Roadilla.

Näin syntyi kirjallinen keitos yhtä hyvin nuorille rakastavaisille kuin jo monissa liemissä keitetyille pariskunnille. Aimo Katajamäen kuvittamassa kirjassa esitellään seitsemän ateriakokonaisuutta rakkauden ravitsemiseksi, mutta ruokaohjeiden todellinen tehtävä on houkutella pariskunnat yhdessä keittiöön keskustelemaan ruuanlaiton lomassa parisuhteen sudenkuopista ja harjoittelemaan niiden tunnistamista ja korjaamista. Lopuksi keitokset syödään.Huumori on paras
lääke depressioon


Furmanien yleismausteena on lämmin huumori ja kepeä leikkimieli. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa onnellinen keittiöelämä!

Ben Furman muistuttaa, että huumori on maailman paras depressiolääke ja monivaikutteinen omena, joka pitää lääkärin loitolla.

Hauskuus ja leikkimieli eivät ole tärkeitä vain parisuhteen kannalta. "Tutkimusten mukaan ne auttavat ylläpitämään ja parantamaan sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Arjen vastapainoksi pitäisi kokea säännöllisesti jotakin hauskaa ja iloa tuottavaa."

Huumorin repiminen voi olla vaikeaa tässä matoisessa maailmassa, kun sodan uhka ahdistaa ja murhat, tapot ja perheväkivalta iskevät silmiin kaikista tiedotusvälineistä. Mutta eipä maailmaa silläkään paranneta, että ihmiset menettävät kosketuksen arjen iloihin ja alkavat kollektiivisen vainoharhan varassa odottaa jotain pahaa tapahtuvaksi.Mykkäkoulua
ei harrasteta


Katja ja Ben Furman korostavat, että he ovat ihan tavallinen pariskunta. "Me riitelemme, nälvimme ja loukkaammekin toisiamme siinä missä muutkin, eikä meidän yhteiselomme pituus ole kiveen kirjoitettu. Silti suhdettamme ohjaa rakkaus ja pyrkimys tukea toisiamme elämän myrskyissä ja tyvenissä."

Furmanit ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta. Ben on juuri palannut luentomatkalta Yhdysvalloista ja vaikuttaa pitkän lennon jälkeen hiukan nuutuneelta. Molemmat ovat hyvin hoikkia, toiminta- ja tanssiterapeuttina työskentelevä Katja varsinkin on kuin pajunvitsa.

Heidän rakkauttaan ruuanlaittoon ei sovi epäillä, mutta pariskunnan ulkomuodosta näkee, että he eivät ole mässäilijöitä, vaan osaavat nauttia pöydän antimista kohtuudella.

Furmanien perheessä ei harrasteta mykkäkoulua. "Ei me kumpikaan olla pitkävihaisia", Karja sanoo ja vilkaisee iloisesti miestään.

Entäs terapeuttipariskunnan oma lempiruoka? Millä he hemmottelevat toisiaan?

"Se on sörsseli", Ben paukauttaa. "Harrastamme luovaa ruuanlaittoa. Lorautetaan oliiviöljyä pannulle ja sitten mitä kaapista sattuu löytymään. Ja eksoottisia mausteita päälle."

Ben kertoo, että pitkässä parisuhteessa ja varsinkin jos perheessä on lapsia, puolisoiden yhteinen aika on harvinaista luksusta. "Maailmalla tehdään valtavasti onnellisuustutkimuksia ja etsitään keinoja parisuhteen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Parisuhde on parhaimmillaan suurenmoinen hyvinvoinnin lähde, mutta pahimmillaan se aiheuttaa paljon pahoinvointia. Henkistä hyvinvointia kannattaa viljellä. Sen ei tarvitse olla mitään suunnattoman ylevää ja ihmeellistä, mutta kun sitä on, sitä pitää ruokkia."

Hän muistuttaa, että pariskunnat kohtaavat yhteisellä taipaleellaan loputtomasti huolia, ristiriitoja ja ongelmia.

"Huumorintajuinen mieli selviytyy niistä paremmin kuin vakava, ja siksi on tärkeää, että huolehdimme siitä ettei hauskuuden liekki pääse sammumaan parisuhteestamme silloinkaan, kun elämä viskaa eteemme vastoinkäymisiä."Periksianto
on taitolaji


Ben Furman korostaa, että ihminen ei helpolla muuta käyttäytymistään. Tuppisuusta ei voi kouluttaa sulavasuista salonkileijonaa. Kuka sellaista muutosta edes haluaisi! Mutta Furmanien mielestä olisi hyvä, jos puolisot oppisivat käyttäytymään toisiaan kohtaan niin, että parisuhde tuottaa onnea ja hyvää mieltä eikä kumpikaan osapuoli kärsi ja katkeroidu.

Kun ihminen yrittää muuttaa käyttäytymistään, hän yleensä ensiksi yrittää lueskella psykologiaa ja parisuhdeoppaita. Hän voi lukiessaan nyökytellä päätään hyväksyvästi, mutta jatkaa käyttäytymistään entiseen tapaan.

"Lukemista parempi on keskustelu varsinkin, jos se tapahtuu vapaassa ja leppoisassa hengessä. Ruuanlaitto tarjoaa tähän hyvän tilaisuuden. Sen sijaan pakonomainen tunteista keskustelu loitontaa puolisoita entisestään.Suurin haaste kaikessa psykologiassa on saada ihmiset muuttamaan käyttäytymistään, ja yleensä se tapahtuu vain harjoittelemalla. Monilta se sujuu parhaiten leikin avulla."

Ben Furmanin mielestä suomalainen mies ei ole sen jurompi ja tuppisuisempi kuin miehet muissa maissa. Kansojen välillä on temperamenttieroja, mutta suomalainen mies ei nykyisin juuri poikkea amerikkalaisista tai muista skandinaaveista tai eurooppalaisista miehistä. Myytti on aikansa elänyt.

Parisuhteesta esitetään Furmanin mukaan valtavasti erilaisia näennäistieteellisiä väitteitä, joilla ei ole todellisuuspohjaa.

Laajoissa tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että pitkäikäiset pariskunnat eivät eroa esimerkiksi riitelyn suhteen muista pariskunnista. Pitkän yhteiselon salaisuus ei ole riidattomuudess, vaan pikemminkin siinä, että riidat osataan sovitella ja niistä päästään yli.

Ben Furmanin mukaan suuri osa pariskunnista hirttäytyy valtataisteluun, pattitilanteeseen, jossa kumpikaan ei osaa antaa periksi. Parisuhteessa mykkäkoulukin on vallankäyttöä. Puhumattomuudella voi kiristää toista.

"On taito antaa periksi, tehdä kompromisseja ja hieroa sovintoa: On taito olla eri mieltä toisen kanssa", Ben Furman sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image