"En lenkkeile enää koskaan flunssaisena"

Rytmihäiriöt yllättivät Lauri Mikkosen, kun hän kävi tavanomaisella iltalenkillä lievässä flunssassa. "Minulla oli vain vähän kurkku kipeä ja pientä nuhaa", hän kertoo. Rytmihäiriöiden syyksi paljastui sydänlihastulehdus.
Hyvä Elämä 26.2.2011 0:00
Heli Väyrynen Kaleva
Oululainen maratoonari Lauri Mikkonen on oppinut, ettei sairaana kannata urheilla. Hänellä todettiin sydänlihastulehdus sen jälkeen, kun hän kävi lenkillä flunssan aikana.

"Kukaan ei juokse kovassa kuumeessa, mutta minulla oli vain vähän kurkku kipeä ja pientä nuhaa. Ajattelin, että lievässä flunssassa voi harrastaa kevyttä liikuntaa", Mikkonen sanoo.

Hän kävi töiden jälkeen kymmenen kilometrin lenkillä, joka sujui normaalisti. Seuraavana päivänä hän meni uudestaan, mutta rytmihäiriöt keskeyttivät juoksun.

"Kun menin nukkumaan, rytmihäiriöt tuntuivat myös levossa. Aamulla lähdin työterveyslääkärille."

Lääkäri epäili heti sydänlihastulehdusta ja otti verikoneet ja sydänfilmin. "Hän soitti töihin, että nyt on pantava lenkkarit naulaan. Kyllähän diagnoosi säikäytti."

Mikkosen piti olla kolme viikkoa levossa. Kun tauti todettiin jälkitarkastuksessa parantuneeksi, hän sai aloittaa liikunnan varovasti. Hän toipui taudista täysin.

"Opin, että sydänlihastulehdus on salakavala tauti. Moni luulee, että se voi tulla vain rajun flunssan jälkeen."

Himojuoksijat eivät aina malta levätä kipeänä.

Kun on harjoitellut tiettyä tapahtumaa varten, yllättävä flunssa voi pilata suunnitelmat. Silloin moni ottaa riskin.

"Maratoneilla lähdössä usein kuulee jonkun sanovan, että olen vähän flunssainen, joten juoksen vähän hiljempaa tai pelkän puolikkaan", Mikkonen kertoo.

Hänen vauhtiaan sydänlihastulehdus ei ole sittemmin hidastanut.

Hän on juossut tähän mennessä 89 maratonia ja viime vuonnakin kymmenen. Ennätysaika on 3.09. Siihen 55-vuotias mies on tyytyväinen.

Lääkärit näkevät usein sydänlihastulehduksia sairaana liikkuneilla kuntoilijoilla.

"Monesti se tulee esiin niin, ettei kuntoilija ala toipua infektion jälkeen, vaan syke pysyy koholla, väsyttää, treeni ei kulje, eikä harjoituksesta palaudu. Oireet eivät yleensä ole kovin dramaattisia", kertoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander.

Vaikka suurin osa potilaista toipuu täysin, sydänlihastulehdus on vakava tauti, johon voi kuolla. Äkkikuoleman riski vaanii erityisesti taudin aikana urheilevia.

Kuntoilu sairaana on riski muutenkin, sillä se voi pitkittää infektiota ja johtaa jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen. Flunssassa urheilu ei kehitä, vaan kuluttaa elimistöä.

Kuumeinen infektio on elimistölle kovempi rasitus kuin liikunta. Puolentoista vuorokauden kuume kuluttaa lihaksia niin, että niiden palautumiseen voi mennä kaksi viikkoa.

Viikon mittainen kuumetauti heikentää aerobista suorituskykyä jopa neljänneksen. Jos on ollut viikon kuumeessa, elimistö toipuu ennalleen vasta 2-3 kuukaudessa.

"Siksi flunssan jälkeen ei voi lähteä treenaamaan vanhalla ohjelmalla siltä tasolta, jolla oli ennen flunssaa. Ohjelmaa on pakko keventää ensimmäisiksi viikoiksi", Tiina Nylander sanoo.

Liikunnan pitää olla kevennettyä ainakin sen ajan, jonka flunssa on kestänyt.

Lääkärit suosittelevat lepäämään kaksi kuumeetonta päivää, ennen kuin alkaa harrastaa kevyttä liikuntaa.

Lastenlääkäri Jaana Ronkainen tietää, että lapset osaavat kuunnella kehoaan. He lähtevät luonnostaan liikkeelle, kun ovat kunnossa ja levähtävät, kun eivät jaksa. Aikuisten pitäisi kunnioittaa lasten tuntemuksia.

"Ala-asteikäiset tiiviisti harjoittelevat ovat riskiryhmä. Heistä voi tuntua, että harjoituksiin pitää mennä, vaikka olisi puolikuntoinen. Ei joko malteta jäädä pois tai valmentajaltakin voi tulla kyselyjä tärkeän pelaajan perään", Ronkainen sanoo.

Valmentajalle kannattaa kertoa, että on ollut sairas, jottei joudu tekemään kuluttavia harjoituksia liian aikaisin.

Ronkainen kehottaa jättämään treenit väliin heti, kun flunssa ilmoittaa tulostaan. "Jos malttaa huilata silloin, kun tauti on iskemässä, pääsee vähemmällä kuin jos odottaa, että tauti on kunnolla päällä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Entä kun on ollut jatkuvaa flunssaa ja niihin liittyviä jälkitauteja taas vaihteeksi nelisen kuukautta. Pitääkö sen jälkeen ottaa erittäin kevyesti neljä kuukautta liikunnan kannalta? Siinä ajassa ehtii jo seuraava flunssa päälle eikä pääsisi koskaan liikkumaan kunnolla. Tämä kysymys liittyen joka paikassa mainittavaan ohjeeseen "flunssan jälkeen pitäisi aloittaa liikunta sen ajan päästä kuin mitä flunssa on kestänyt" tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasteltiin pojan kanssa pari päivää alkukesän nuhatautia, jossa ei juuri nuhaa ollutkaan, lievä kurkkukipu ja muita tuntemuksia. Ajettuamme seitsemän tunnin endurolenkin, raskaine osuuksineen ja kevätillan viileine paluusiirtymineen, olivat itselläni jo hieman voimat loppu. Arvelin kyseessä olleen vain vaihtelevan peruskuntoni oireet, mutta koko viikonloppu menikin levätessä, samoin kuin seuraava viikkokin. Lääkärin mukaan sydänfilmit ja kokeet näyttävät ihan normaalia tilannetta, mutta voimat hupenevat heti sängystä noustua ja hengittäminen sujuu normaalisti ikkunan ollessa avoimena. Vasen kylki ja käsivarsi, molemmat vuoroin kipeänä kyynärpään ollessa koukistettuna. Toivottavasti kyseessä vain täbikyynerpää ja laiskamato, mutta seuraavan miniflunssan ilmaantuessa kuuntelen "konetta" herkemmin korvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni oli akuutti sydänlihastulehdus, joka alkoi yllättäen levon jälkeen. Oireet samat kuin sydänkohtauksessa ja kaikenvaralta myös hoitokin oli sama kuin sydänkohtauksessa. Kaksi vuorokautta sydänmonitorissa piuhoissa kiinni, ensimmäinen vrk tehostettu tarkkaily sydäntarkkaamossa. Toipuminen ennalleen kesti kuukausia.
Luulin olevani "supermies", jota kuume ei pysäytä... pysäytti kuitenkin.
Piti tämäkin oppia kantapään kautta... huonomminkin olsi voinut käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka aktiivinen olit kuumeen aikana? Itselläni oli marraskuun loppupuolella ilmeisestikin keuhkokuume. Opiskeluiden pariin raahauduin kuitenkin oikeastaan väkisin kurssin suorittamisen vuoksi. Liikuntaa olen alkanut harrastaa aktiivisesti tammikuun puolen välin jälkeen (sali + tehokkaat jumpat). Eilen sitten aloin tuntea outoja tuntemuksia sydämessä tai kuitenkin tuolla alueella. Mietin voisiko olla tuo sydänlihastulehdus vai ihan jotain muuta? En haluaisi turhaankaan lähteä lääkäriin jonkun sydänongelman vuoksi, näin nuori kun kaiken lisäksi olen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti yritin juosta pienessä flunssassa... Oloni vain paheni, enkä kyllä jaksanutkaan juosta kuin murto-osan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image