Diabeetikko ei näytä hyötyvän sydämen ryt­mi­häi­riö­tah­dis­ti­mes­ta – Oulun yliopiston professori: "Yllättävää"

Diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin. Kuvituskuva. KUVA: Markku Ojala
Hyvä Elämä 21.11.2019 10:55
Heikki Uusitalo

Laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen mukaan diabetesta sairastavat potilaat eivät hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta.

Nykyiset hoitosuositukset tukevat rytmihäiriötahdistinhoitoa kaikille vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastaville. Rytmihäiriötahdistimen tarkoitus on suojata potilasta hengenvaarallisilta sydämen rytmihäiriöiltä. Käytännössä laite tunnistaa sydämen rytmihäiriön ja korjaa sen joko ylitahdistamalla tai antamalla pienen sähköiskun.

Suomessa rytmihäiriötahdistimia asennetaan noin 900 potilaalle vuosittain tavoitteena estää sydämenpysähdys.

Diabeetikoilla laitteen tuoma hyöty vaikuttaisi kuitenkin vähäiseltä. Tulokset ovat yllättäviä, sillä sydänsairailla diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin.

– Yllättävää oli se, että diabeetikot eivät näyttäneet hyötyvän yhtä paljon rytmihäiriötahdistinhoidosta kuin potilaat, joilla ei ollut diabetesta, tutkijana toiminut Oulun yliopiston professori Juhani Junttila sanoo.

Diabeetikoilla laitteen kuolemalta suojaava vaikutus oli vähäinen ja rytmihäiriöiden korjauksia oli myös merkittävästi vähemmän.

Vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastavat diabeetikot ovat huomattavasti monisairaampia kuin muut vajaatoimintapotilaat, ja heillä on jo valmiiksi huono ennuste. Tämä on Junttilan mukaan todennäköinen syy, minkä vuoksi tahdistimesta saatava hyöty jää vähäiseksi.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vajaatoiminnan arviointi sydämen pumppauskykyä mittaamalla ei ole riittävä keino arvioida rytmihäiriötahdistimen asennuksen hyötyjä.

– Rytmihäiriötahdistinhoito on tehokasta oikein valituissa potilasryhmissä, mutta nykyisellä potilasvalinnalla ei estetä kuitenkaan suurinta osaa äkkikuolemista. Potilasvalintaan tulisikin saada uusia työkaluja, jotta rytmihäiriötahdistinhoitoa voitaisiin suunnata paremmin, Junttila sanoo.

Kansainvälisessä EU-CERT -tutkimuksessa kerättiin tietoja yhteensä 3 535 potilaasta, joille oli asennettu sydämen rytmihäiriötahdistin. Tutkimus julkaistiin vastikään Diabetes Care -lehdessä.

Parhaillaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on meneillään laajoja jatkotutkimuksia tahdistinhoitojen hyödyllisyydestä diabeetikoilla.

 

MAINOS

Kommentoi

Niin varaltahan niitä asennetaan, itselläkin yli 10 vuotta ollut mutta kertaakaan ei ole ollut oikeaa tarvetta. Riesaakin siitä on kyllä ollut, mutta eipä niitä tässä viitsi ruveta kertomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama koskee monia muitakin potilasryhmiä, mutta tällaista se lääke"tiede" on. Esim. ns. masennus- ja kolesterolilääkkeiden rutiininomainen syöttäminen ilman asianmukaista, yksilöllistä arviointia on varsinaista puoskarointia, laillista toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LÄÄKEtiede kun perustuu lääkkeisiin ja vimpaimiin ja sillä tienataan hyvin, ja juuri siksi toiminta lääketieteessä ei ole niin eettistä kuin voisi kuvitella. Rahan ahneus on sokaissut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
14
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image