Diabeetikko ei näytä hyötyvän sydämen ryt­mi­häi­riö­tah­dis­ti­mes­ta – Oulun yliopiston professori: "Yllättävää"

Diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin. Kuvituskuva. KUVA: Markku Ojala
Hyvä Elämä 21.11.2019 10:55
Heikki Uusitalo

Laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen mukaan diabetesta sairastavat potilaat eivät hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta.

Nykyiset hoitosuositukset tukevat rytmihäiriötahdistinhoitoa kaikille vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastaville. Rytmihäiriötahdistimen tarkoitus on suojata potilasta hengenvaarallisilta sydämen rytmihäiriöiltä. Käytännössä laite tunnistaa sydämen rytmihäiriön ja korjaa sen joko ylitahdistamalla tai antamalla pienen sähköiskun.

Suomessa rytmihäiriötahdistimia asennetaan noin 900 potilaalle vuosittain tavoitteena estää sydämenpysähdys.

Diabeetikoilla laitteen tuoma hyöty vaikuttaisi kuitenkin vähäiseltä. Tulokset ovat yllättäviä, sillä sydänsairailla diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin.

– Yllättävää oli se, että diabeetikot eivät näyttäneet hyötyvän yhtä paljon rytmihäiriötahdistinhoidosta kuin potilaat, joilla ei ollut diabetesta, tutkijana toiminut Oulun yliopiston professori Juhani Junttila sanoo.

Diabeetikoilla laitteen kuolemalta suojaava vaikutus oli vähäinen ja rytmihäiriöiden korjauksia oli myös merkittävästi vähemmän.

Vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastavat diabeetikot ovat huomattavasti monisairaampia kuin muut vajaatoimintapotilaat, ja heillä on jo valmiiksi huono ennuste. Tämä on Junttilan mukaan todennäköinen syy, minkä vuoksi tahdistimesta saatava hyöty jää vähäiseksi.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vajaatoiminnan arviointi sydämen pumppauskykyä mittaamalla ei ole riittävä keino arvioida rytmihäiriötahdistimen asennuksen hyötyjä.

– Rytmihäiriötahdistinhoito on tehokasta oikein valituissa potilasryhmissä, mutta nykyisellä potilasvalinnalla ei estetä kuitenkaan suurinta osaa äkkikuolemista. Potilasvalintaan tulisikin saada uusia työkaluja, jotta rytmihäiriötahdistinhoitoa voitaisiin suunnata paremmin, Junttila sanoo.

Kansainvälisessä EU-CERT -tutkimuksessa kerättiin tietoja yhteensä 3 535 potilaasta, joille oli asennettu sydämen rytmihäiriötahdistin. Tutkimus julkaistiin vastikään Diabetes Care -lehdessä.

Parhaillaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on meneillään laajoja jatkotutkimuksia tahdistinhoitojen hyödyllisyydestä diabeetikoilla.

MAINOS

Kommentoi

Niin varaltahan niitä asennetaan, itselläkin yli 10 vuotta ollut mutta kertaakaan ei ole ollut oikeaa tarvetta. Riesaakin siitä on kyllä ollut, mutta eipä niitä tässä viitsi ruveta kertomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama koskee monia muitakin potilasryhmiä, mutta tällaista se lääke"tiede" on. Esim. ns. masennus- ja kolesterolilääkkeiden rutiininomainen syöttäminen ilman asianmukaista, yksilöllistä arviointia on varsinaista puoskarointia, laillista toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LÄÄKEtiede kun perustuu lääkkeisiin ja vimpaimiin ja sillä tienataan hyvin, ja juuri siksi toiminta lääketieteessä ei ole niin eettistä kuin voisi kuvitella. Rahan ahneus on sokaissut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
213
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
87
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image