Diabeetikko ei näytä hyötyvän sydämen ryt­mi­häi­riö­tah­dis­ti­mes­ta – Oulun yliopiston professori: "Yllättävää"

Diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin. Kuvituskuva. KUVA: Markku Ojala
Hyvä Elämä 21.11.2019 10:55
Heikki Uusitalo

Laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen mukaan diabetesta sairastavat potilaat eivät hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta.

Nykyiset hoitosuositukset tukevat rytmihäiriötahdistinhoitoa kaikille vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastaville. Rytmihäiriötahdistimen tarkoitus on suojata potilasta hengenvaarallisilta sydämen rytmihäiriöiltä. Käytännössä laite tunnistaa sydämen rytmihäiriön ja korjaa sen joko ylitahdistamalla tai antamalla pienen sähköiskun.

Suomessa rytmihäiriötahdistimia asennetaan noin 900 potilaalle vuosittain tavoitteena estää sydämenpysähdys.

Diabeetikoilla laitteen tuoma hyöty vaikuttaisi kuitenkin vähäiseltä. Tulokset ovat yllättäviä, sillä sydänsairailla diabeetikoilla tiedetään olevan merkittävästi korkeampi riski kuolla äkillisesti verrattuna muihin sydänpotilaisiin.

– Yllättävää oli se, että diabeetikot eivät näyttäneet hyötyvän yhtä paljon rytmihäiriötahdistinhoidosta kuin potilaat, joilla ei ollut diabetesta, tutkijana toiminut Oulun yliopiston professori Juhani Junttila sanoo.

Diabeetikoilla laitteen kuolemalta suojaava vaikutus oli vähäinen ja rytmihäiriöiden korjauksia oli myös merkittävästi vähemmän.

Vaikeaa vasemman kammion vajaatoimintaa sairastavat diabeetikot ovat huomattavasti monisairaampia kuin muut vajaatoimintapotilaat, ja heillä on jo valmiiksi huono ennuste. Tämä on Junttilan mukaan todennäköinen syy, minkä vuoksi tahdistimesta saatava hyöty jää vähäiseksi.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että vajaatoiminnan arviointi sydämen pumppauskykyä mittaamalla ei ole riittävä keino arvioida rytmihäiriötahdistimen asennuksen hyötyjä.

– Rytmihäiriötahdistinhoito on tehokasta oikein valituissa potilasryhmissä, mutta nykyisellä potilasvalinnalla ei estetä kuitenkaan suurinta osaa äkkikuolemista. Potilasvalintaan tulisikin saada uusia työkaluja, jotta rytmihäiriötahdistinhoitoa voitaisiin suunnata paremmin, Junttila sanoo.

Kansainvälisessä EU-CERT -tutkimuksessa kerättiin tietoja yhteensä 3 535 potilaasta, joille oli asennettu sydämen rytmihäiriötahdistin. Tutkimus julkaistiin vastikään Diabetes Care -lehdessä.

Parhaillaan sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on meneillään laajoja jatkotutkimuksia tahdistinhoitojen hyödyllisyydestä diabeetikoilla.

MAINOS

Kommentoi

Niin varaltahan niitä asennetaan, itselläkin yli 10 vuotta ollut mutta kertaakaan ei ole ollut oikeaa tarvetta. Riesaakin siitä on kyllä ollut, mutta eipä niitä tässä viitsi ruveta kertomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama koskee monia muitakin potilasryhmiä, mutta tällaista se lääke"tiede" on. Esim. ns. masennus- ja kolesterolilääkkeiden rutiininomainen syöttäminen ilman asianmukaista, yksilöllistä arviointia on varsinaista puoskarointia, laillista toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LÄÄKEtiede kun perustuu lääkkeisiin ja vimpaimiin ja sillä tienataan hyvin, ja juuri siksi toiminta lääketieteessä ei ole niin eettistä kuin voisi kuvitella. Rahan ahneus on sokaissut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image