Anna molluskan möllöttää

Hyvä Elämä 19.9.2009 0:00
Siru Sipola, tekstit

Kaleva

Taistelu lasten syyliä vastaan on usein turhaa. Ne tulevat, jos ovat tullakseen ja paranevat ajan kanssa itsestään", toteaa lastentautien erikoislääkäri Terhi Tapiainen Oysista.

Ontelosyylät eli molluskat ja syylät ovat lasten tavallisimpia ihotauteja. Molluskoita ilmestyy lähinnä päiväkoti-ikäisten iholle, syylät taas ovat koululaisten riesa. Perusterveillä aikuisilla molluskoita tai syyliä esiintyy harvoin.

"Lapsen puolustusjärjestelmä ei osaa vielä tehokkaasti torjua näitä viruksia. Aikuisilla, joilla on runsaasti molluskoita tai tavallisia syyliä, on yleensä jokin immuniteettia alentava sairaus."

Molluskoita ja syyliä potevien lasten määrää ei tiedetä tarkasti, koska sairaus ei yleensä vaadi lääkärissä käyntiä. Karkeasti arvioiden syyliä on joka kymmenennellä kouluikäisellä ja molluskoita noin joka kuudennella pikkulapsella.

Päiväkotilasten oletetaan saavan molluskoita helpommin kuin kotihoidossa olevien, koska heillä on enemmän kontakteja muihin lapsiin.

Virus tarttuu lähikontaktissa, mutta sen voi saada myös esimerkiksi leluista, joihin on joutunut virusta. Tämän vuoksi tartunnan estäminen päivähoitopaikoissa on käytännössä mahdotonta.

"Eristämiseen tai leikkien, esimerkiksi uimatouhujen rajoittamiseen ei ole tarvetta. Lapsen jättämisestä leikin ulkopuolelle tulee vain turhaa pahaa mieltä."

Tapiainen ei suosittele ehyiden molluskojen laastarointia. "Iho hautuu laastarin alla ja se hidastaa paranemista. Peittävät vaatteet suojaavat ihokontaktilta, mutta käsien kautta leviävää virusta ne eivät hillitse."

Lääkäreillä ei ole varmuutta siitä, tarttuuko virus myös ehyistä molluskoista, vai vaatiiko sen leviäminen kosketuksen syylän sisältämään puuromaiseen nesteeseen, joka koostuu infektoineista ihosoluista ja viruspartikkeleista.

Myös se, miksi toinen saa molluskoita ja toinen ei, on arvailujen varassa. Yksi altistava tekijä iän lisäksi on lapsen atooppinen ihottuma.

Normaalisti molluskat paranevat muutamassa kuukaudessa ja ovat vähäoireisia. Haitta on lähinnä kosmeettinen. Mikäli molluskat tulehtuvat pahoin tai niitä on todella runsaasti, käynti lääkärissä on tarpeen.

"Iho infektoituu, jos rikki raavittuun molluskaan pääsee bakteereita ihon pinnalta. Tulehtunutta ihoa hoidetaan tarvittaessa antibioottisalvalla."

Aiemmin molluskoita nypittiin hanakasti pois, mutta enää sitä ei rutiininomaisesti suositella.

"Mikäli välttämättä haluaa nyppiä, kannattaa ehdottomasti puuduttaa iho ensin puuduttavalla voiteella. Nyppiminen käy kipeää, eikä siihen useinkaan ole syytä ryhtyä. Molluskoihin ei ole myöskään tepsivää viruslääkettä. Aika parantaa."

Jotkut vanhemmat hakevat apua molluskoihin ravintolisistä, esimerkiksi osterivinokasjauheesta. Tapiaisen mukaan luontaistuotteiden tehosta ei ole näyttöjä. Terveellinen, marjoja, hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio on paras konsti tukea lapsen terveyttä.

"Luontaistuotteiden turvallisuutta ei tarkasteta samoin kuin lääkkeiden. Siksi niiden antamista pienelle lapselle tulisi harkita, varsinkin kun kyseessä on sairaus, joka paranee itsestään. Useimmat luontaistuotteet ovat turvallisia, mutta pahimmassa tapauksessa niistä voi olla terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä."

Kouluikäisten syylät paranevat niin ikään ilman hoitoa yleensä parissa vuodessa.

Ihokontaktissa tarttuvat syylät nousevat käsiin ja jalkoihin, mutta niitä voi esiintyä myös kasvoissa ja muualla vartalossa. Jos syylät ovat hankalassa paikassa, ne kipeytyvät tai niistä on kosmeettista haittaa, voidaan hoidoksi miettiä lääkevoidetta tai syylälaastaria.

Lääkäri voi tarvittaessa nopeuttaa yksittäisten syylien häviämistä nestetyppijäädytyksellä, sähköhyydytyksellä tai poistamalla niitä kauhalla. "Murrosikäisiä lohduttanee tieto, että syylät jäävät nuoruuteen. Ani harvalla aikuisella on enää syyliä."

Märkärupi vaatii hoitoa Tosin kuin ontelosyylä ja tavallinen syylä vaatii bakteeriperäinen märkärupi hoitoa. Tartunnan saaneen lapsen on myös syytä olla pois päivähoidosta tai harrastuksista, joissa taudin leviämisriski on suuri.

Hyvin yleinen märkärupi tarttuu käsien välityksellä lapsesta toiseen ja sitä ilmenee silloin tällöin epidemioina kouluissa ja päiväkodeissa. Päiväkodeissa epidemiat ajoittuvat usein kesäaikaan, jolloin käytetään vähemmän ihoa peittäviä vaatteita.

Myös hyönteisten puremat ja kesäleikeissä syntyvät naarmut ovat hyvä kasvualusta märkäruvelle, sillä ihon pinnalla olevat bakteerit pääsevät helpommin tulehduttamaan rikkoutuneen ihon.

"Hyvin pieniä märkärupialueita voi hoitaa kotona suihkuttelemalla ja poistamalla ruven aiheuttamaa karstaa. Ihon pintaa on varottava rikkomasta lisää", Oysin lastentautien erikoislääkäri Terhi Tapiainen kertoo.

Mikäli hoito ei auta tai rupea esiintyy laajalla alueella, on reissu lääkärin juttusille aiheellinen.

Koska märkärupi tarttuu helposti, on hygienia tärkeää. Päivähoidosta täytyy olla pois yleensä päivä antibioottihoidon aloittamisen jälkeen. "Rupialueen koskettelua tulisi välttää, ja käsiä pitää pestä ahkerasti."

Myös petivaatteiden ja lelujen pesu on tarpeen, samoin pyyhkeiden vaihtaminen päivittäin.

Asianmukaisesti hoidettu märkärupi ei ole vaarallinen lapselle. Vastasyntyneillä märkärupi voi vaatia sairaalahoitoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Meillä tytär oli täynnä molluskoja (atoopikko), menimme lääkäriin, saimme reseptin ja valehtelematta, emme ehtineet laittaa lääkettä, kun ne "hävisivät yön aikana". Siispä turha lääkekuuri on kaapissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molluskoihin kannattaa kokeilla apteekista saatavaa perusvoidetta nimeltä Physiogel. Kallis voide, mutta ainakin meillä päästiin eroon yli vuoden kestäneestä pahasta molluskakierteestä alle parissa kuukaudessa sen jälkeen kun eräs lääkäri osasi suositella kyseistä voidetta. Säännöllisellä voitelulla (1-2krt/pv) näppylät pienenivät, jäljelle jäi pieniä vaaleita pistemäisiä arpia. Sen jälkeen ei ole molluskoita tullut, ilmeisesti kehittyi immuniteetti ko. virukselle. Osterivinokkaatkin kokeiltiin, mutta hyötyjä ei havaittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti itse voide ei olemassa olevia molluskoita parantanut, vaan kyseessä oli pelkkä ajallinen yhteys eli molluskat lähtivät itsekseen paranemaan (=immuniteetti kehittynyt) samoihin aikoihin kun voiteen käyttö aloitettiin. Toki perusvoiteen käyttö etenkin atooppisen ihon tapauksessa on hyödyllistä ja voi ehkäistä uusien molluskoiden syntymistä, mikä voi toki olla myös teidän paranemistarinan taustalla, jos lapsi on atooppinen ollut. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palatkseni asiaan, lapsella on/oli lievää atopiaa. Muita perusvoiteita oli käytetty, mutta vaihtaminen aiemmin mainittuun aloitti paranemisen. Tietenkään perusvoide ei ole lääke, mutta ilmeisesti jotkin kyseisen voiteen sisältämät ainesosat vaikuttivat ihoon tavalla, joka aloitti molluskoiden pienenemisen ja lopulta katoamisen. Immuniteetti varmaankin ehti myös alkaa kehittyä, mutta uskon voiteen edesauttaneen molluskaisen ihon paranemisessa. Voidetta suositellut lääkäri tosiaankin tiesi muidenkin saaneen siitä apua samaan vaivaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos ekalle!

Meillä muutamaa seurattu vuosi ja nyt tilanne räjähtänyt koko vartaloon. Juuri katsoin, että näyttää jo pahalta ja taidetaan lähteä ihotautilääkärille. Toisen lapsemme ongelma, enismmäisellämme ei ole koskaan ollut ihon kanssa mitään. Eikä ole tarttunut toisiin vaikka sisarukset haluavat kylpeä yhdessä, toisinaan äitikin mukana! Ja rasvattu on, mielestäni se levittikin koko vartaloon... Itse yritin ensin kuivattaa kohtaa, mutta neuvolassa käskettiin rasvata. Nyt lähtee ostoon Physiogel, katsotaan kuinka käy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä toimi osterivinokkaat. Tytöllä oli otsalla parikymmentä molluskaa. Kuukauden ajan söi 2 - 3 osterivinokaskapselia päivässä. Siitä meni noin 2 viikkoa niin kaikki molluskat hävisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image