Aivot tarvitsevat hyvää sokeria, jota saa kasviksista ja viljoista

Hyvä Elämä 3.9.2017 21:03
Elina Pajunen

Ai että, kun tekisi taas mieli makeaa, mutta ei varmaan pitäisi. Sokeri lihottaa ja pilaa hampaat.

Eikö ihminen todellakaan tarvitse sokeria mihinkään?

- Kyllä ja ei, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemustutkija Heli Kuusipalo vastaa.

- Sokeri on meidän peruspolttoaineemme, hän sanoo.

Mutta sitten tulee se mutta. Valitettavasti nyt ei puhuta keksien ja suklaan sisältämästä valkoisesta pöytäsokerista tai edes mainioksi mainostetusta intiaanisokerista. Niiden ylenmääräinen syöminen johtaa vain ongelmiin.

Sen sijaan puhutaan yleisemmin hiilihydraateista, joihin sokeritkin kuuluvat, ja aivan erityisesti glukoosista eli rypälesokerista. Ravinnosta saatavaa glukoosia nimittäin tarvitaan solujen energianlähteeksi.

- Glukoosi pitää meidät hengissä ja aivotoimintamme käynnissä. Tätä peruspolttoainetta ei voi korvata millään, niin kuin ei bensiiniautoakaan saada käymään öljyllä, Kuusipalo toteaa.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan glukoosi on lihasten - myös sydänlihaksen - merkittävä energianlähde. Aivot ovat vielä valikoivammat. Ne käyttävät vain glukoosia, jos sitä suinkin on saatavilla.

- Lisättyä sokeria ihminen ei tarvitse mihinkään, Fogelholm sanoo.


Koskaan aiemmin
sokeria ei ole ollut näin helposti saatavilla kuin nyt. Mistä tahansa saa pikkurahalla sokerilla kyllästettyjä herkkuja. Jugurttia aamulla, makukahvia iltapäivällä, mehua janoon ja jäätelöä illalla lasten mentyä nukkumaan.

Ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiasta korkeintaan kymmenen prosenttia saisi tulla lisätystä sokerista. Tarkka määrä vaihtelee kehon koon ja energiankulutuksen mukaan, mutta nyrkkisääntönä aikuisella voi pitää noin 50:ttä grammaa eli noin kolmea ruokalusikallista lisättyä sokeria päivässä.

- Suurin osa aikuisista suomalaisista saa sokeria suunnilleen tämän määrän. Se tarkoittaa, että ei erityisesti yritä välttää herkkuja, mutta ei syö niitä ihan kauheastikaan, Fogelholm toteaa.

Toisaalta tämän määrän sokeria saa jo yhdestä puolen litran kolapullosta.


Ruoan saatavuus
ja ruokavaliomme on muuttunut huikeasti parin viime sukupolven aikana. Kuusipalo huomauttaa, että elimistömme ei kuitenkaan elä ravintofysiologiassa tätä päivää vaan luolamiesaikaa. Tämä tarkoittaa, että kehomme on vaikeuksissa helposti saatavan ylimääräisen sokerin käsittelyssä.

Lisätyn sokerin yksi ongelma on siinä, että se heikentää ruuan ravintoarvoa. Saamme nopeasti paljon mutta tyhjää energiaa. Nälkä ei kuitenkaan lähde.

Mitä sokeri sitten saa elimistössä aikaan?

Ensinnäkin se nostaa nopeasti veren glukoosipitoisuuden.

Sokeripaukun jälkeen haima paiskii lujasti töitä, jotta glukoosi pysyisi kurissa. Niinpä verensokeri laskeekin nopeasti.

- Verensokerin suuret vaihtelut voivat lisätä ruokahalua ja siksi lihottaa, Fogelholm toteaa.

Suuret vaihtelut tarkoittavat myös, että haima tekee paljon töitä, mikä voi heikentää haiman toimintakykyä. Tällä on yhteys kakkostyypin diabetekseen.

- Vaihtelut vaikuttavat myös veren rasva-arvoihin pienentämällä hyvää kolesterolia. Suuret sokerimäärät myös lisäävät triglyseridejä eli veressä kiertäviä rasvoja. Nämä molemmat lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien riskejä, Fogelholm sanoo.


Mutta palataanpa
takaisin hiilihydraattien tarpeeseen.

Ravitsemussuositusten mukaan tasapainoisessa ruokavaliossa hiilihydraatteja on karkeasti laskien puolet päivittäisestä energiasta.

Hiilihydraattien pitää kuitenkin tulla sellaisessa muodossa, jossa on kuidut tallella. Siis esimerkiksi hedelminä, marjoina ja täysjyväviljana. Kuidun lisäksi näissä on myös kivennäisaineita, vitamiineja ja muitakin terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Näistä sokeri imeytyy elimistöön yleensä hitaasti ja antaa päivään potkua pitkäksi aikaa.

- Kuitupitoiset hiilihydraatit tyydyttävät myös nälkää, Kuusipalo sanoo.


Makeutusaineet,
hunaja tai erilaiset ruskeat sokerit eivät tilannetta pelasta.

Tutkijoiden mukaan on aivan yksi lysti, valitseeko kaupan hyllystä valkoista sokeria, täysruokosokeria tai vaikkapa steviaa.

- Terveysvaikutuksissa näissä ei ole minkäänlaista eroa. Laboratoriossa voidaan sokereiden välillä nähdä hiukan eroja kivennäisaineissa, mutta saadakseen nämä ravintoaineet ihmisen pitäisi syödä sokeria niin paljon, että määrä syrjäyttäisi kaiken muun ruuan, Kuusipalo sanoo.

- Kaikkiin kaupasta saataviin sokereihin on suhtauduttava samalla tavalla. Sokeri on sokeria, myös Fogelholm toteaa.

Fogelholmin mukaan keinotekoiset makeutusaineet ovat painonhallinnan kannalta lyhyellä aikavälillä sokeria parempi vaihtoehto, jos ilman makeaa ei pysty olemaan.

- Parasta tietenkin olisi, että ruoan makeutta pystyisi vähentämään.

Sokeri on silkkaa energiaa

Ihminen tarvitsee ruoasta monipuolisesti eri ravintoaineita, ei pelkkää energiaa.

Elimistön tarvitsemaa tärkeintä polttoainetta saadaan hiilihydraatteja sisältävistä ruoista.

Ruoka-aineissa hiilihydraattia on eniten tärkkelyksenä ja sokereina, jotka pilkkoutuvat solujen tarvitsemaksi glukoosiksi, sekä ravintokuituna.

Osa ruoan sokereista on luontaisia ja osa lisättyä sokeria.

Valkoinen pöytäsokeri eli sakkaroosi on puhdistettua hiilihydraattia, joka muuttuu ruuansulatuksessa puoliksi fruktoosiksi eli hedelmäsokeriksi ja puoliksi glukoosiksi eli rypälesokeriksi.

Pöytäsokeri ei kuitenkaan sisällä muita ravintoaineita kuin energiaa.

Parhaiten ihminen saa hitaasti imeytyvää energiaa, kuituja ja muita välttämättömiä ravintoaineita kasviksista, kuten täysjyväviljasta, juureksista, hedelmistä ja marjoista.

Kasvisten sisältämän kuidun ansiosta verensokeri nousee loivasti, toisin kuin pelkän sokerin aikaansaamana jyrkkänä verensokerin nousuna ja romahduksena.

Lähteet: Heli Kuusipalo, Mikael Fogelholm

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Glukoosi pitää meidät hengissä ja aivotoimintamme käynnissä" -- Tämä väite ei pidä paikkaansa. Ihminen ei tarvitse glukoosia yhtään mihinkään, sillä aivojen pääasiallinen energianlähde ovat ketonit, joita elimistö tuottaa rasvasta ketoositilassa. Kun ketoneita on tarpeeksi saatavilla, ne estävät aivoja käyttämästä glukoosia ja ne ovat siis glukoosiin nähden pääasiallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennuksena edelliseen, että aivot pystyvät käyttämään n. 60-70% energiantarpeestaan ketoaineiden muodossa. Lopun pitää tulla glukoosista. Jotkin aivojen keskeiset alueet (hypotalamus yms.) ja veren punasolut eivät osaa käyttää ketoaineita. Sellaiset solut, joilla ei ole mitokondrioita, tarvitsevat glukoosia aina. Ulkoa sitäkään ei tarvitse tuoda, koska maksa osaa valmistaa sitä proteiineista ja rasvoista glukoneogeneesiksi kutsutun prosessin avulla. Ruokavalion hiilihydraatin ja sokerin välttämätön saanti on siis 0g.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image