Digi

Video: Näin Jollan elepohjainen käyt­tö­liit­ty­mä toimi

Digi 20.9.2013 6:08
Kati Kalliosaari

Jolla pyrkii tuomaan ensimmäiset puhelimensa myyntiin joulumarkkinoille. Aluksi puhelin tulee myyntiin vain Suomessa.

Jollasta tuli käytännössä ainoa suomalainen älypuhelinvaihtoehto, kun Nokia myi puhelimensa Microsoftille syyskuun alussa. Samalla kiinnostus Jollaa kohtaan räjähti. Yhtiön nettisivulla kävijämäärä 20-kertaistui.

Jollan käyttöjärjestelmä Sailfish perustuu Nokian aikoinaan hylkäämään, Linux-pohjaiseen Meegoon. Avoin käyttöjärjestelmä on yhteensopiva myös Android-sovellusten ja -laitteiden kanssa toisin kuin Nokian nykyään Lumioissaan käyttämä Windows.

Tuhannet suositut Android-sovellukset kuten Instagram, WhatsApp ja Spotify toimivat suoraan Jollan puhelimessa.

Jollan luvataan olevan jotakin täysin uutta ja erilaista. Miten niin?

– Elepohjainen käyttöliittymä pitää itse kokea. Jollan 4,5 tuuman näyttö tottelee hipaisua, eikä sisältö ole virtuaalisten näppäinten takana, vaan heti käytettävissä, kehuu Jollan markkinoinnista vastaava Niilo Ristmeri.

Käyttöliittymäsuunnittelija Jaakko Roppola toteaa, että yksi puhelin ei voi miellyttää kaikkia. Ei ole tarkoituskaan.

– Emme lähteneet tekemään mitään hajutonta ja mautonta perusedamia. Jokainen suomalainen osaa hiihtää, mutta vesihiihdon oppiminen on huikea elämys. Haluamme tarjota vastaavan käyttökokemuksen.

Käyttöliittymäpuolen pääinsinöörin Joona Petrellin mukaan Jolla on hieno esimerkki suomalaisesta käsityöstä. Puhelin on tehty antaumuksella ja rakkaudella.

Katso itse videolta, miltä uusi Jolla näyttää ja miten se toimii.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Tulispa Jollalta vielä tietokoneen käyttöjärjestelmä kuten Applella on konsepti, pöytäkoneisiin ja läppäreihin OS X ja puhelimiin ja tabletteihin iOS.

Tästähän tulisi maailman suuruusluokassa kova pelaaja, mutta en tiedä riittääkö Jollan resurssit siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytön eri reunojen hyödyntämisessä on paljon samoja ideoita kuin Ubuntun Android-laajennukset sisältävässä Linux versiossa. Kaikki irtiototMikkisoftan ja iPurkkien monopoleista ovat kuluttajan valinnan vapauden vuoksi kannatettavia. Hyödyn laatikon ulkopuolelta ajattelevista haastajista saa, vaikka itse käyttäisikin monopolin bulkkikamaa, koska haastajat pitävät myös monopolit hereillä - viiveellä tosin, kuten monopolit aina.

Esittelyvideokin oli maltettu tehdä riittävän rauhallisella rytmillä esittelemään käyttöliittymän toiminnan periaatteet eikä selaamaan läpi ziljardia eri applikaatiota ja manuaalista PS domainin access pointin määrittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen tilasin oman Jollan, tulee parempi mieli kun voi tukea Suomalaista osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nopea ja näppärä toiminta on monesti hankalampi oppia. Lumian laatikot ovat loogisia ja helppo käyttää mutta kaikki on usean painalluksen takanta. Lapsikin oppii kun virheiden mahdollisuus on minimoitu. Toimii kyllä mutta kun mekaniikan oppii ja peukku tottuu niin tuntuu että toiminnot saisivat olla sujuvampia. Ihminen on kuitenkin aika vekkuli käyttämään nuita laitteita aina parempi jos oma hitaus ja jäykät sormet on käytön jarruna. Muistan ajan kun näppäimistönokialainen toimi juuri niin nopeasti kun ehti näpyttää. Nyt sellaisesta saa vaan uneksia. Jos Jolla on osannut tehdä toimivat ohjaukset ja riittävän nopean toiminnan niin uskoisin että se lähtee vielä vetämään. Odotan mielenkiinnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhelimessa ei epäilemättä ole mitään vikaa, mutta tuo video oli kyllä liian amatöörimäinen. Hiljaiset hetket saivat sen vaikuttamaan myös kokonaan käsikirjoittamattomalta tai sitten esitystä ei ollut harjoiteltu kertaakaan. En väitä, että aina pitäisi kalliilla palkata mainostoimisto firman alkumetreilläkin, mutta kyllä aloittelijakin pystyy parempaan, jos viitsii vähän käyttää aikaa ja vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän toi nyt ollut mikään "virallinen" esittelyvideo vaan joku nopeasti tehty lyhyt pätkä vain. Kyllä sieltä vielä parempaa tulee sitten kunhan puhelin viimein julkaistaan, odota vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nopeasti tehdystä lyhyestä videonpätkästä tulee mieleen nopeasti tehty lyhytikäinen lopputuote.Noin amätöörimäinen esittelyvideo ei tee hyvää tuotteen myynnille. Vai ostaisitko mersun jos esittelyvideo olisis kuvattu kaitafilmikameralla käsivaralta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta video oli mukavan maanläheinen. Ja ei yhtä amatöörimäinen kuin esimerkiksi nimeltämainitsemattoman päätoimittajan letkautukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jolla lupaa sailfish-puhelimilleen ohjelmistopäivityksiä parin vuoden ajaksi niin voisihan tuon vaikka ostaakin. Mikään ei näet ärsytä niin paljon kuin kallis puhelin jossa on buginen ohjelmisto johon valmistaja ei edes tee päivityksiä koska tulevat mallit on tärkeämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tässä muutama kuukausi aikaa hioa tuota. Ja sen jälkeenkin voi softapäivityksillä parantaa toimintaa. Vielä näyttää sekavalta ja keskeneräiseltä. Toivottavasti onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono esitys! Nämä pyyhkäisyt ovat aika epämääräisiä käskyjä laitteen ohjaukseen, koska niitä tulee jo vahingossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isonäyttöiset laitteet on aina kuljetettava kotelossa etteivät ne rikkoudu, huurru, ja naarmuunnu. Siksi ne eivät soittele itsekseen kosketuksista taskun pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jolla tulee myymään Suomessa jonkin verran ihan muista kuin teknisistä tai käytettävyyssyistä. Muualla on vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kai Nokian (entisen Nokian) insinöörit täällä innostuvat pilkkaamaan kun tuon laitteen ensimmäinen kännykkä ei ole niin hieno kuin mitä miljardeilla euroilla vuosien aikana kehitetyt Nokian Lumiat ovat. Mulle riittäisi tuo Jolla vallan mainiosti ja kun siihen lataan Androidin sovelluksia ne pari tarpeellista niin hienoa. Hintaluokka tulee olemaan kynnyskysymys, markkinat tappiin saakka täynnä malleja ja hintakilpailu on veristä koska joitakin malleja myydään kai nollakatteella että saataisiin markkinaosuutta. Mutta odotan toki että Jollan ensimmäinen malli tulisi markkinoille, en tarvitse 41 moix kuvia enkä 4G enkä varsinkaan langatonta latausta. Tarvitsen hyvän kännykän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että ei peukku katkea noissa hipaisuissa:( Kovasti olen odottanut Jollaa, mutta kokoajan näyttää huolestuttavammalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä Lumia 820 ja Jollan käyttäminen windows phoneen verrattuna yksinkertaisempaa,Liut sivu ja pystysuuntaan avaa nopeasti vaihtoehtoihin toisin kuin nokiassa,jää turhan monet painallukset pois mikä on hyvä juttu.Mielenkiintoista saada tietää puhelimen muu kapasiteetti;valokuvaus ym.tekniset tiedot mutta varmaan sekin aikanaan.Ei paha!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
83
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
57
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
45
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
43
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
43
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image