Digi

Rautaa rajalle - palvelimet verkkoon

Digi 17.6.2002 10:00
Janne-Pekka Manninen
Verkkopeleillä on myös suomalaiset ystävänsä. Yhä useammasta kodista löytyy nopea laajakaistaliittymä, joka on miellyttävän pelikokemuksen edellytys. Pelkän liittymän ja pelin lisäksi tarvitaan myös pelipalvelin, jossa peliä pelataan.

Suomesta pelipalvelimia löytyy satoja, joita ylläpitävät joko pienet yhteisöt yksityiseen käyttöön tai suuret yritykset kaikelle kansalle. Yksi suurimmista pelipalvelinten tarjoajista on Sonera Plaza eDome.

"Soneran ylläpitämiä pelipalvelimia on toista sataa ja niissä pyörivät kaikki tunnetuimmat verkkopelit: Quake, Quake 2 ja Quake 3 Arena, Half-Life, Unreal, Tribes 2 ja monet muut. Uusia pelejä tulee ja menee joka viikko, eikä niiden perässä tahdo pysyä", sanoo eDomen järjestelmäasiantuntija Mika Hyvönen.

Soneran palvelimet ovat yrityksen omia, ja niiden käyttö on pelaajille ilmaista siitä huolimatta, että palvelinten ylläpidosta koituu firmalle kustannuksia.

Itse palvelimet voivat olla vaatimattomiakin koneita. "Nyrkkisääntö on, että pelin julkaisuhetkellä hitain kaupasta saatava tietokone jaksaa pyörittää sille palvelinta melko hyvin", Hyvönen selvittää.

Käytännössä pelipalvelin voi olla prosessoriteholtaan 800 MHz tai hitaampikin. Todellinen kynnys pelattavuudessa on verkkokaistan leveys.

"ISDN-liittymällä peliä pelaa sujuvasti 1-2 pelaajaa, ja laajakaistaliittymällä pelaajia voisi olla jo kymmenkunta", Hyvönen laskee.

Harvoilla yksityisillä henkilöillä tai yhteisöillä on tarpeeksi kaistaa käytössään hoitamaan liikennettä, ja isot pelipalvelimet ovatkin yleensä varmistaneet liikenteensä erilaisilla sopimuksilla teleoperaattoreiden kanssa. Soneralla on luonnollisesti hyvät edellytykset pitää yllä suurta määrää palvelimia, Hyvönen mainitsee.

Ulkomailla pelipiirit ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Hyvönen tuntee suurimpien pelisaittien ylläpitäjät hyvin, ja kertoo, että samanlaisten asioiden kanssa painitaan sielläkin.

"Kustannukset ovat samat, rauta, yhteydet ja työ maksavat rahaa ja jokainen miettii, miten sitä saisi verkkopelaamisesta takaisin."

Klaaneillakin omia palvelimia

Klaanitkin pitävät yllä omia palvelimiaan. Useilla klaaneilla on omat kotisivunsa, joilla esitellään klaanin toimintaa, pidetään harjoituspäiväkirjaa, uutisoidaan tapahtumista ja kerrotaan kisamenestyksistä.

Itse turnauksista järjestetään myös ShoutCast-lähetyksiä verkon ylitse, josta fanit voivat kuunnella selostettuja otteluita.

Quake 3 -turnauksien yhteydessä järjestetään myös "televisiolähetyksiä". Yleisö voi seurata pelin kulkua pelissä pystymättä itse pelaamaan. Lähetysten takana oleva GamersTV on kasvattanut suosiotaan ja suunnitteilla on laajentaa toimintaa muihinkin peleihin.

29-vuotias Hyvönen pelaa itsekin paljon verkossa nimellä Mikron. Hän kuuluu kahteen klaaniin, kuusi vuotta sitten perustettuun Furyyn, jonka toiminta on tiivistynyt yhdistykseksi asti, sekä Tampereen seudulla toimivaan SS Wolfensteiniin.

Klaanit järjestävät paljon sosiaalisia tapahtumia kuten sählyä ja isoja bileitä pari kertaa vuodessa, Furyn perustajajäseniin lukeutuva Hyvönen kertoo.

Klaanit ovat perinteisesti tiiviitä yhteisöjä, jotka rekrytoivat uusia jäseniä ystävien suositusten ja peliansioiden perusteella.

Mika Hyvösen mielestä klaanitoiminta on muuttunut hieman entisestä. "Nykyisin klaanit eivät hitsaudu yhteen kuten ennen. Ensin perustetaan klaani, mutta puretaan se parin hävityn matsin jälkeen. Aiemmin oli tavallista, että pitkätkään tappioputket eivät lannistaneet. Yhteisön perustaminen toi mukanaan velvollisuuden tuntua", hän pohtii.

Vaikka suomalainen peliyhteisö kasvaa kovaa vauhtia, ympyrät ovat vielä pienet ja tuttavalliset. Kun kysyy, tunteeko Hyvönen oululaista kollegaansa Jarmo Ingetiä, hän virnistää.

"Ahaa, Jarmo on Jappe Brokenista. Hyvää sakkia, pelaavat kovaa ja reilusti. Ovat melkein yhtä hyviä kuin SSW." (JPM)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
80
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
38
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image