Digi

Rautaa rajalle - palvelimet verkkoon

Digi 17.6.2002 10:00
Janne-Pekka Manninen
Verkkopeleillä on myös suomalaiset ystävänsä. Yhä useammasta kodista löytyy nopea laajakaistaliittymä, joka on miellyttävän pelikokemuksen edellytys. Pelkän liittymän ja pelin lisäksi tarvitaan myös pelipalvelin, jossa peliä pelataan.

Suomesta pelipalvelimia löytyy satoja, joita ylläpitävät joko pienet yhteisöt yksityiseen käyttöön tai suuret yritykset kaikelle kansalle. Yksi suurimmista pelipalvelinten tarjoajista on Sonera Plaza eDome.

"Soneran ylläpitämiä pelipalvelimia on toista sataa ja niissä pyörivät kaikki tunnetuimmat verkkopelit: Quake, Quake 2 ja Quake 3 Arena, Half-Life, Unreal, Tribes 2 ja monet muut. Uusia pelejä tulee ja menee joka viikko, eikä niiden perässä tahdo pysyä", sanoo eDomen järjestelmäasiantuntija Mika Hyvönen.

Soneran palvelimet ovat yrityksen omia, ja niiden käyttö on pelaajille ilmaista siitä huolimatta, että palvelinten ylläpidosta koituu firmalle kustannuksia.

Itse palvelimet voivat olla vaatimattomiakin koneita. "Nyrkkisääntö on, että pelin julkaisuhetkellä hitain kaupasta saatava tietokone jaksaa pyörittää sille palvelinta melko hyvin", Hyvönen selvittää.

Käytännössä pelipalvelin voi olla prosessoriteholtaan 800 MHz tai hitaampikin. Todellinen kynnys pelattavuudessa on verkkokaistan leveys.

"ISDN-liittymällä peliä pelaa sujuvasti 1-2 pelaajaa, ja laajakaistaliittymällä pelaajia voisi olla jo kymmenkunta", Hyvönen laskee.

Harvoilla yksityisillä henkilöillä tai yhteisöillä on tarpeeksi kaistaa käytössään hoitamaan liikennettä, ja isot pelipalvelimet ovatkin yleensä varmistaneet liikenteensä erilaisilla sopimuksilla teleoperaattoreiden kanssa. Soneralla on luonnollisesti hyvät edellytykset pitää yllä suurta määrää palvelimia, Hyvönen mainitsee.

Ulkomailla pelipiirit ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa. Hyvönen tuntee suurimpien pelisaittien ylläpitäjät hyvin, ja kertoo, että samanlaisten asioiden kanssa painitaan sielläkin.

"Kustannukset ovat samat, rauta, yhteydet ja työ maksavat rahaa ja jokainen miettii, miten sitä saisi verkkopelaamisesta takaisin."

Klaaneillakin omia palvelimia

Klaanitkin pitävät yllä omia palvelimiaan. Useilla klaaneilla on omat kotisivunsa, joilla esitellään klaanin toimintaa, pidetään harjoituspäiväkirjaa, uutisoidaan tapahtumista ja kerrotaan kisamenestyksistä.

Itse turnauksista järjestetään myös ShoutCast-lähetyksiä verkon ylitse, josta fanit voivat kuunnella selostettuja otteluita.

Quake 3 -turnauksien yhteydessä järjestetään myös "televisiolähetyksiä". Yleisö voi seurata pelin kulkua pelissä pystymättä itse pelaamaan. Lähetysten takana oleva GamersTV on kasvattanut suosiotaan ja suunnitteilla on laajentaa toimintaa muihinkin peleihin.

29-vuotias Hyvönen pelaa itsekin paljon verkossa nimellä Mikron. Hän kuuluu kahteen klaaniin, kuusi vuotta sitten perustettuun Furyyn, jonka toiminta on tiivistynyt yhdistykseksi asti, sekä Tampereen seudulla toimivaan SS Wolfensteiniin.

Klaanit järjestävät paljon sosiaalisia tapahtumia kuten sählyä ja isoja bileitä pari kertaa vuodessa, Furyn perustajajäseniin lukeutuva Hyvönen kertoo.

Klaanit ovat perinteisesti tiiviitä yhteisöjä, jotka rekrytoivat uusia jäseniä ystävien suositusten ja peliansioiden perusteella.

Mika Hyvösen mielestä klaanitoiminta on muuttunut hieman entisestä. "Nykyisin klaanit eivät hitsaudu yhteen kuten ennen. Ensin perustetaan klaani, mutta puretaan se parin hävityn matsin jälkeen. Aiemmin oli tavallista, että pitkätkään tappioputket eivät lannistaneet. Yhteisön perustaminen toi mukanaan velvollisuuden tuntua", hän pohtii.

Vaikka suomalainen peliyhteisö kasvaa kovaa vauhtia, ympyrät ovat vielä pienet ja tuttavalliset. Kun kysyy, tunteeko Hyvönen oululaista kollegaansa Jarmo Ingetiä, hän virnistää.

"Ahaa, Jarmo on Jappe Brokenista. Hyvää sakkia, pelaavat kovaa ja reilusti. Ovat melkein yhtä hyviä kuin SSW." (JPM)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:00
Lohkovoitto ja kasa maaleja – Niklas Jokelaisen hattutemppu siivitti AC Oulun Suomen cupin lohkovoittoon
20:00
Rovaniemen hovioikeus on aktiivisin matkakäräjillä, joista suurin osa kohdistuu Ouluun – Miksi hovioikeus niin usein alentaa tuomioita? Tilaajille
19:59
Saari ratkaisi jatkoerässä Kärppien naisille pudotuspelien avausvoiton
19:59
Kärpille maukas vierasvoitto Kouvolasta Aaltosen ja Pyörälän maaleilla
19:35
191-senttinen pikajuoksija Samuel Purola kokeili alakoulunsa liikuntasalissa, onnistuuko häneltä koripallon donkkaaminen – oululaisnuori päätti hallikauden kirkkain mielin Tilaajille
19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
166
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
26
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image