Digi

Peliyhtiöiden rahastuksesta nousi valtava kohu - Electronic Arts taipui jo, Rovio ei

Rovion Battle Bay -mobiilipelissä pelaaja voi parantaa laivaansa ostamalla tarvikelaatikoita. KUVA: Kuvankaappaus Battle Bay -pelistä
Digi 24.11.2017 19:00
Rami Nieminen

Maailmalla on muutaman päivän ajan kerännyt kierroksia niin sanottu Loot box -kohu, joka on jo pannut maailman suurimpiin kuuluviin peliyhtiöihin lukeutuvan Electronic Artsin (EA) polvilleen. Kohu liittyy tietokonepelien ansaintalogiikkaan, joka koskettaa suoraan muun muassa suomalaisia Roviota ja SuperCelliä.

Kuohunta alkoi Belgiasta, jossa maan viranomaiset ottivat EA:n uusimman Star Wars: Battlefront II -pelin hampaisiinsa. Viranomaiset tutkivat, pitäisikö tietokonepeli tulkita uhkapeliksi. Pelaaja voi pelin sisällä ostaa tarvikelaatikoita (englanniksi loot box), joiden avulla etenemistä pelissä voi nopeuttaa. Ongelmana on, että pelaaja ei ostaessaan tiedä, mitä tarvikelaatikosta paljastuu.

Belgialainen tv-kanava Vtm Nieuws julkaisi tiistaina maan oikeusministeri Koen Geensin haastattelun, jossa tämä vaati vastaavien pelien kieltämistä. Geensin mukaan maksullinen arvonta yhdistettynä tietokonepelin houkuttelevuuteen on vaarallinen yhdistelmä.

Eri verkkolehtien mukaan vastaavia vaatimuksia on esitetty viime päivinä eri puolilla maailmaa. Brittilehti Mirrorin mukaan Britannian parlamentissa on tehty aloite pelien sisäisten arvontojen kieltämiseksi.

Suurin huomio on kohdistunut nimenomaan EA:n Battlefront-peliin. EA onkin joutunut reagoimaan syytöksiin. Amerikkalaisen uutiskanava CNBC:n mukaan EA on toistaiseksi poistanut mahdollisuuden pelin sisäisiin ostoihin Battlefrontissa.

Rovio ei luovu arvonnoista

Pelien sisäiset ostot yleistyvät tietokonepeleissä, mutta vielä keskeisemmässä osassa ne ovat älypuhelimien mobiilipeleissä. Esimerkiksi Rovio ja SuperCell tarjoavat pelinsä ladattaviksi ilmaiseksi. Rahaa ne voivat ansaita ainoastaan pelin aikana näytettävistä mainoksista tai pelaajan tekemistä ostoista.

Rovion uudessa Battle Bay -laivataistelupelissä pelaaja voi ostaa rahalla helmiä, joita käytetään valuuttana pelin sisällä. Helmillä voi ostaa tarvikelaatikoita, aivan kuten EA:n pelissä.

Rovion viestintäpäällikkö Minna Tuominen kertoo Lännen Medialle, että yhtiö ei aio muuttaa käytäntöjään.

- Sehän on free to play -pelien ominaisuus maailmanlaajuisesti. Sillä bisnesmallilla pelit toimivat. Meidänkin pelejämme pystyy pelaamaan ilmaiseksi. Pelit voi pelata kokonaan käyttämättä rahaa, jos niin tahtoo.

- Me jatkamme oman liiketoimintamme kehittämistä tällä liiketoimintamallilla, joka on valittu, ja uskomme siihen, Tuominen sanoo.

Osa peleistä ehkä laittomia

Sisäministeriön poliisiosaston hallitusneuvos Jouni Laiho uskoo, että keskustelua pelien rahastamistavoista joudutaan vielä käymään Suomessakin. Hän kertoo, että Ruotsin arpajaisviranomainen teki torstaina päätöksen, jonka mukaan se ei katso Battlefront-pelin täyttävän arpajaispelin määritelmää. Laihon mukaan Ruotsin lainsäädäntö on lähellä suomalaista.

- Tämä Ruotsin päätös perustuu siihen, että näillä härpäkkeillä, loot boxeilla, ei ole pelin sisällä vaihdannallista arvoa. Ja siksi se ei ole Ruotsin, eikä itse asiassa Suomenkaan lain mukaan arpajainen.

Laiho selittää, että arpajaisilta edellytetään kolme ominaisuutta: Osallistumisesta peritään maksu, lopputulos määrittyy sattumanvaraisesti ja voittaja saa rahanarvoisen etuuden. Tällaiset arpajaiset ovat luvanvaraisia. Ruotsissa katsottiin, että Battlefrontista puuttuu viimeinen ominaisuus.

Laihon mukaan markkinoilla on myös sellaisia pelejä, joissa sattumanvaraisesti saatuja hyödykkeitä voi myydä ja ostaa pelaajien kesken oikealla rahalla. Tällaisessa tapauksessa peli voidaan katsoa laittomaksi arvonnaksi Suomessa.

- Olen aika varma, että nyt täytyy käydä poikkihallinnollista keskustelua siitä, mikä tämä ilmiö on. Jos huomataan, että tässä on kauppatapaan, addiktoitumiseen tai ehkä laillisuuteenkin liittyviä ongelmia, kyse on yhteiskunnallisesta ongelmasta, joka on ratkaistava.

Laiho arvioi, että viranomaisten on vaikea puuttua pelien puutteisiin. Epäselvyyttä voi tulla jo siitä, minkä viranomaisen vastuulle ongelmat pitäisi sälyttää. Hän uskoo, että lopulta markkinat hoitavat ongelman itsekseen.

- Tässä Battlefront-tapauksessakin huomattiin, että nopeasti somessa alkaa syntyä keskustelua. Tällainen yleisön reaktio saa aikaan paljon enemmän kuin viranomaiset.

MAINOS

Kommentoi

Useimmissa peleissä lootboxien sisältö on vaihdettavissa/myytävissä. Sitten on sellasiakin free to play pelejä joissa mikromaksut eivät haittaa pelaamista millään lailla ja sitten on näitä free to play pelejä joissa rahalla ostamista mainostetaan ja suorastaan tuputetaan pelaajalle. Pelaajan näkövinkkelistä se on helkkarin ärsyttävä pelikäytäntö. Jos mietitte miksi free to play pelit eivät ainakaan facebookissa kauaa elä lieneekin juuri siinä, ettei kukaan niitä halvatun mikromaksuja kestä.

Sitten ovat nämä kalliimmanluokan pelit jotka maksavat siinä 50-100+ ja sitten siellä on maksumuurit ja mikromaksut joilla halutaan nyhtää pelaajilta vielä lisää rahaa. Oikeasti, tämä jos mikä on ahneuden huippu. Sitten ihmetellään miksi pelaajat suuttuvat maksuista? Miksiköhän. Peliyhtiöt voisivat lopettaa pelaajien pitämisen lypsylehminä noin alkuunsa. EA on loistava esimerkki siitä miten ei pitäisi toimia.

Pelkään vain sitä, että jos tästä lakiasiatuksia tulee sen hampaisiin joutuvat sitten nekin pelit, joissa maksut on toteutettu todellakin niin, etteivät ne häiritse pelaamista tai pelaajan kehitystä millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se eri asia jos toisesta pelistä maksat 60-100 euroa ja silti pitää maksaa että voit edistyä pelissä kuin ilmaispelissä jossa voi pärjätä ilmankin. Onneksi EA nyt poisti tuon toiminnon mutta se tulee vielä takaisin kun paskamyrsky laantuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entäs microsoftin ansaintalogiikka, ensin ostat rahalla ohkelma, siiten maksapäivityksistä ja lisäominaisuuksista xboxissaja toimisto-ohjelmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo pelin sisäiset ostokset on kyllä niin laaja ilmiö, että on outoa osoitella jotain yksittäistä firmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun pointtihan on sen että ko. Star Wars pelissä voit rahalla(€) ostaa pelin sisäistä valuuttaa, jolla taas voit ostaa "laatikoita" jonka sisältö on arpajais tyylisesti tuntematon ja sen lisäksi laatikosta paljastuvat tavarat vaikuttavat pelimenestykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovion pelit on aika eri asia kuin EA:n Star Wars Battlefront II peli. Rovion pelit saa ilmaiseksi, mutta jälkimmäinen maksaa 60 euroa. Idea ilmaisesti jaettavissa peleissä on se että rahalla voi parantaa sitten menestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vanhemmat ostavat peliriippuvalle lapselle ajankuluksi pelin päästäkseen itse viihteelle, on kyseessä heitteillejättö. Pelifirma on osasyyllinen tarjoamalla alaikäisille suunnattuja koukuttavia pelejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelifirmaa turha syytellä. Jos ei vanhemmilla ole aikaa lapsilleen vaan koettavat korvata sen tällasilla peleillä ollaan aika hukassa..
Jos ei vanhemmilla ole ns. munaa sanoa että nyt pelit kiinni ja muuta tekemään ollaan vielä enemmän hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikon luoma Rovion ja EA:n vastakkainasettelu on hieman outo mielestäni. EA poisti tosiaan väliaikaisesti verkko-ostamisen Tähtien sota -pelistään. Se on silti vain yksi peli EA:n jättimäisessä pelikatraassa. EA:lla on suuri tukku pelejä, joilla se tahkoo mikromaksuilla tälläkin hetkellä tuloja. Varsinaisesta taipumisesta en puhuisi, sillä jopa Tähtien sota -lisenssien haltija Disney halusi tälle asialle muutosta näin uuden elokuvan julkaisun alla. Kohu on huonoa mainosta brändille. Mikromaksut sinänsä ovat mielestäni ahneuden ja laiskuuden digitaalinen ruumiillistuma, peli mikä peli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä hinnalla, minkä asiakas maksaa ostaessaan pelin, tulee saada kaikki se sisältö, joka kyseiseen peliin koskaan sen elinkaaren aikana julkaistaan. Tämä tulisi kirjata lakiin. Aivan järjetöntä rahastusta nykyään nämä peliän lisämaksulliset sisällöt, kun itse peli maksaa jo sen 60 - 120 €, mutta voidaksesi saada pelikokemuksesta edes jotain irti, tulee sinun tämän lisäksi maksaa pelin hinta vähintään kymmenkertaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa että rahanarvoinen etu on aika yksinkertaisesti ajateltu virkamiehen mielessä. Itse pelissähän voidaan myydä koko pelitili jos saadaan tarpeeksi "ylivoimaiset" varusteet kerättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan ketjukirjeet olivat laittomia ja tekijät joutuivat lukemaan tiilenpäitä. Peliriippuvuudella lasten rahastaminen on paljon pahempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava perustelu. Jos kaikki ovat moraalittomia, niin kukaan ei ole moraaliton. Moraalittomia näistä "free-to-play" peleistä tekee sen, että niitä markkinoidaan pääsääntöisesti lapsille. Monissa peleissä eteneminen pysähtyy kuin seinään, jos isin luottokortti ei ala vinkua. Pelien sisäiset ostokset ovat tietokonepeleihin mobiilipelien puolelta leviävä syöpä. EA:n tapauksessa pahinta on, että peli ei ole edes "free-to-play", vaan pelaamaan pääsemisestä joutuu ensin maksamaan 60 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan markkinoida pääsääntöisesti lapsille vaan nuorille ja aikuisille, joilla on rahaa käytettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain tuo kai kertoo ylipäätänsä kun peliyhtiöt takovat nykyisiä järjettömiä voittoja ja e-urheilussakin liikkuu jo tolkuttomat rahat.
Maailma on vissiinkin valmis ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image