Digi

Pelikaupat: Mitä tapahtuu vanhojen pelien myynnille?

Pelimiehen Atte Karppisen mukaan käytetyt pelien markkina on tärkeä osa pelaamiskokemusta. Arkistokuva. KUVA: Eljas Sallmén
Digi 24.5.2013 13:18
Janne-Pekka Manninen

Mitä tapahtuu käytettyjen pelien myynnille ja ostamiselle jatkossa? Tämä kysymys ponnahti pinnalle, kun Microsoft julkaisi uuden Xbox One -konsolinsa tiistaina.

Idea olisi, että seuraavan sukupolven konsolissa pelit vaativat nettiyhteyden, ja pelissä olisi kertakäyttöinen aktivointikoodi. Jos pelaaja haluaa myydä käytetyn pelinsä eteenpäin, sen uusi ostaja joutuu ostamaan uuden aktivointikoodin, mahdollisesti täydellä hinnalla.

Käytännössä tämä merkitsisi suurta mullistusta niin pelibisnekselle kuin pelaajillekin. Ääriskenaariossa pelaaja ei enää voisi myydä läpipelattua peliään kaverilleen eikä edes rahoittaa uusien pelien ostamista viemällä vanhat pelinsä käytettyjä pelejä ostavaan ja myyvään liikkeeseen. Pelin julkaisijoille kuten Microsoftille tai Sonylle tämä taas toisi lisää liikevaihtoa: julkaisijat saisivat siivun yhden pelin jokaisesta ostotapahtumasta kun välikädet poistuisivat.


Tilanne on kuitenkin hyvin epäselvä vielä. Microsoft on antanut tarkentavia lausuntoja pitkin viikkoa, joiden mukaan käytettyjen pelien osto ja myynti on jatkossakin mahdollista, mutta aivan tarkkaan ei vielä tiedetä, miten se tapahtuisi.

Pelaajat raivostuivat uutisesta, ja peliliikkeet seuraavat tilannetta jännityksellä.

Kuolinisku käytettyjä pelejä kauppaaville

Oulun Pelimies on yritys, jolle käytettyjen pelien myynti on sen liiketoiminnan merkittävin osa. Tiskin takana oleva myymälävastaava Atte Karppinen sanoo, että asiakkailta on tullut pääasiassa negatiivista palautetta Microsoftin lausunnoista. Pelaajana ja pelikauppiaana Karppinen ei itsekään suhtaudu kovin suopeasti tällaiseen kehitykseen.

”Meidän kaltaisille yrityksille olisi kuolinisku, jos käytettyjen pelien myynti muuttuisi mahdottomaksi tai rajoittuisi vaikka vain julkaisijalta pelaajille tai pelaajilta toisille tapahtuvaksi”, Karppinen sanoo.
Karppisen mukaan Pelimiehen tapainen yritys ei pärjäisi pelkällä uusien pelien, konsoleiden ja lisätarvikkeiden myynnillä. Käytetyillä peleillä on pitkä elinkaari ja sama nimeke voi tuoda Pelimiehelle liikevaihtoa moneen kertaan.

Toisaalta Karppinen ymmärtää julkaisijan kantaa. Julkaisijahan saa nykymallissa pelistä liikevaihtoa ensimmäisestä myynnistä eikä mitään sen jälkeen tapahtuvasta kaupankäynnistä. Karppinen kuitenkin huomauttaa, että pitkällä aikavälillä käytettyjen pelien markkinat hyödyttävät pelitaloja viidakkorummun tapaan.

"Kun pelaajat ostavat vaikka ensimmäisen Call of Duty -pelin käytettynä ja pitävät siitä, niin sitten se seuraava jatko-osa täytyykin saada heti pelattavaksi eli uutena”, Karppinen sanoo. Ja uuden hinta käy kukkarolle helpommaksi, jos voi tuoda vanhoja pelejä vaihdossa.

Kivijalkaliikket ja netin kauppapaikat tärkeitä jälleenmyyntipisteitä

Asiakkaille pelien jälleenmyyntiarvo on tärkeä, sanoo myös Oulussa toimivan Gametownin toimitusjohtaja Antti Pauanne. Gametownin liiketoiminnan ydin on uusien pelien, konsoleiden, lisätarvikkeiden ja peliaiheisten tavaroiden kuten vaatteiden myyminen. Käytettyjen pelien myynti on Gametownillekin kuitenkin merkittävä lisä, jonka poistuminen lohkaisisi pahasti.

”Kysymys kuuluukin, että mitä tapahtuu uusien pelien ostamiselle, jos käytettyjä pelejä ei voi tuoda vaihdossa? Ostetaanko uusia pelejä enemmän? Oletus julkaisijoilla on tietysti, että uusien pelien myynti lähtee kasvuun, mutta sitä ei vielä voi tietää. Jos hintataso pysyy tällaisena tai jopa kasvaa, niin silläkin on varmasti omat vaikutuksensa”, Pauanne sanoo ja huomauttaa, että monesti käytettyjä pelejä myyvät liikkeet tai netin myyntipaikat ovat ainoita, joista tiettyjä pelejä voi saada. Uusi peli voi loppua maahantuojalta 4-6 kuukauden aikana.

Digitaalinen jakelu siintää

Tärkeä komponentti koko asiassa on kotitalouksien nettiyhteyksien laatu. Microsoftin mukaan Xbox One -konsoli vaatii jatkuvan nettiyhteyden–tai ainakin säännöllisen, kerran vuorokaudessa esimerkiksi kytkeytyvän–jotta pelien pelaaminen on mahdollista. Verkkoyhteyden vaatimuksen myötä pelien digitaalinen jakelu ylipäänsä verkon yli tulee todennäköisesti kasvamaan musiikin ja elokuvien tapaan. Se taas vaatii kuluttajilta nopeita ja laadukkaita nettiyhteyksiä, jotka varmasti kehittyvät, mutta vuosien mittakaavassa.

”Oletus on, että digitaaliseen jakeluun mennään, mutta millä aikavälillä, sitä ei tiedetä. Gametownillekin se voi merkitä uutta bisnesmallia eli omaa digitaalista jakelukanavaa, mutta vielä se ei ole ajankohtaista", Pauanne sanoo.

Pauanne uskoo myös, että fyysisille peleille on aina kysyntää.

”Nykyisinkin peleistä julkaistaan erikoisversioita, rajoitettuja eriä, joissa on mukana vaikka t-paitoja ja muuta peliin liittyvää tavaraa, mitä ei netissä voida myydä.”

Pauanne korostaa, että tulevaisuus on hyvin epäselvä vielä julkisuudessa liikkuneiden tietojen valossa. Lisäksi nykyinen konsolisukupolvi porskuttaa vielä pitkään.

”Xbox 360 ja PlayStation 3 ovat voimissaan varmasti vielä 3-4 vuotta.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Viimeksi olen vienyt pelejä vaihtoon tai ostanut pelin käytettynä oli kun PlayStation 2 ja alkuperäinen Xbox olivat kuuminta hottia. Pian tämän jälkeen muuttui myös uusien pelien hankkiminen: peleihin keskittyvien pienten liikkeiden sijaan olen tilannut pelini huomattavasti edullisemmalla ulkomailta tai ladannut Steamin ja Xbox Liven Games on Demand alennusmyynneistä. Olisin valmis ostamaan pelini pelkkinä digitaalisina latauksina, mutta konsolipelit ovat nykyisellään hinnoiteltu naurettavasti yläkanttiin julkaisun yhteydessä ainakin Microsoftin Games on Demand palvelussa. Skyrimin olisin esimerkiksi ostanut kovin mielelläni em. palvelusta, mutta hinta on edelleen karmaiseva 69,99 >:( PC-puolella Steam rokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina se jumala mammona jotain keksii millä se voi kuristaa ihmisilta rahat pois. Maailmassa vouhotetaan näillä ego arvoilla ja kuitenkin second hand tyyppistä hommaa rankaistaan. Punaisen ristin kontin myymääkin on ruennu rahastaa jo vanhoista tavaroista. En ymmärrä tätä ahneutta. Pelimiehestä oon joksus ostanu lahjoja lapsille ja just nuita käytettyjä pelejä. Olisi tyhmää jos sekin loppuis. Olis taas yksi firma vähempänä oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli loppuu se konsolipelaaminen mökillä. Sähkö sinne tulee mutta netistä ei ole tietoakaan. Kuinkahan Microsoft kuvittelee myyvänsä tuota konsolia maailmanlaajuisesti, koska nettiyhteyksien toimivuus länsimaiden ulkopuolella on aina vähän niin ja näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tehty tuo laillisesti ostettujen pelien pelaaminen niin vaikeaksi jo aikoja sitten, että itse siirryin jo vuosia sitten käytäntöön "imaistaan kräkätty versio netistä". Ovat paaaaaljon helpompia ja mukavampia käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi kaikki eivät ole, koska se tietäisi sitä, että uusia pelejä ei enää ilmestyisi PC:lle (juuri tämä tappoi esimerkiksi Amigan 90-luvun alkupuolella). Ei ainakaan suuremman budjetin kaupallisia pelejä. Vuosia sitten törmäsin itse samaan, eli siihen että peli-DVD:n kopiosuojaus aiheutti pelin toimimattomuuden koneellani, jossa oli käytössä PATA-ohjain PCI-väylässä, mutta nykyään, kun käytössä ovat Steam ja muut sellaiset eli käytännössä kopiointisuojaukset ovat muuttaneet muotoaan, en ole enää törmännyt lainkaan moisiin ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisenssipohjainen pelimyynti on yksi tapa toimia, mutta siitä saattaa seurata monenlaisia ilmiöitä. Ensimmäisenä tulisi mieleen, että pelejä aletaan vaihtamaan konsolin kera. Eli kun haluaa vaihtaa peliä tai useampia jonkun kanssa, mukana menee myös laite, jolle ne on rekisteröity. Näin pelejä valmistava yritys ei pääse rahastamaan uudelleen. Tuonkin voi toki tehdä kielletyksi niin, että pelit ovat sekä laite- että henkilökohtaiseksi rekisteröitäviä. Kuluttajat äänestävät jaloillaan, kun liian ahneuden rajaa haetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitaalinen jakelu ja oikeuksen hallinta ovat jo nyt osin tehneet mahdottomaksi käytettyjen pelien myynnin. Näin tehdään jo nyt: Ostan pelin kivijalkaliikkeestä, ensimmäisen asennuksen yhteydessä pelin sarjanumero rekisteröidään DRM-hallintasovellukseen (Steam, Origin jne.) jonka jälkeen kyseinen peli on sidottu asiakkaan käyttötiliin ja fyysisella medialla ei tehdä enää mitään. Levyä ei tarvita enää edes uudelleenasennuksssa vaan sen voi ladata suoraan hallintasovellukesta.

Käyttöoikeutta ei voi siirtää eri henkilölle vaikka EU-direktiivin mukaan sen pitää olla mahdollista. Tätä ei vaan ole valvottu ja vaadittu toteutettavaksi koska tästä "kärsisi" suuryritykset eikä pieni ja viaton kuluttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
13
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
6
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
3
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
3
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image