Digi

Oulussa kehitettiin pa­lo­tur­val­li­nen kän­nyk­kä­la­tu­ri

Digi 26.3.2014 12:50
Joonas Hentilä

Kännykkämarkkinoille on tulossa maailman ensimmäinen paloturvallinen laturi. Oululaisen Asmo Salorannan kehittämän tuotteen prototyyppi on valmistunut tammikuussa, ja miehen tavoitteena on saada ensimmäinen tuotantoerä ulos syksyllä.

Tuotteen ainutlaatuisuus perustuu automatisointiin: laite käynnistyy ja sammuu automaattisesti ja kuluttaa virtaa vain käytössä. Nykyiset laturit kuluttavat sähköä, vaikka kännykkä ei olisi kytkettynä siihen. Paloturvallisuus perustellaan sillä, että laite kestää jopa salamaniskun sähköverkkoon.

”Kysymyksessä on tuote, jonka käyttäminen säästää sekä rahaa että ihmishenkiä, eikä ihmisten tarvitse muuttaa käyttäytymistään sitä käyttääkseen”, Saloranta kehuu tuotettaan.

Maailmassa on tällä hetkellä noin seitsemän miljardia kännykkää. Niiden käyttämien laturien tuottaman hukkasähkön on arvioitu vastaavan kahden keskikokoisen ydinvoimalan vuosituotantoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Täällä kommenteissa se taas maailman viisaus ja positiivisuus lepää. No, toiset tekee - ja toiset puhuu toisten tekemisestä. Kummallakohan on kivempaa? Hyvä Asmo! Näytä meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä Asmo-laturi ei riitä. Jos laitteen akku mennyt tyhjäksi ja laitteen USB-liitin jännitteetön, ei tuo laturi lataa :-) Eli aivan toimimaton laturina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on työkaveri joka on vuosia sitten suunnitettut HW- asiantuntijan kuvaileman laitteen. Ei pyörää kannata uuvestaan keksiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kauan on ollut markkinoilla?
Taitaa olla eri ihmiset(viisaammat)loppupeleissä jotka lyö näillä asioilla rahoiksi,vaikka olis kuinka viisas ei se innovaatio paljon piirongin loovassa hyövytä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkuun voisi todeta,jotta johan on aikakin
Kas kun kellään ei "sytyttänyt". Ei muuta
kun pyörät pyörimään osaamista uskon,
että löytyy Oulun seudulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Menestystä!

Mutta joo, ei nuo perusteet tee siitä vielä täysin paloturvallista. Turvallisemmaksi ne tuon laturin toki tekee, mutta kyllä tuokin voi vielä syttyä palamaan. Ja puhelin akun syttymistä tuo ei estä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa kehitteillä direktiivi, jonka mukaan saa tuoda markkinoille vain yhdenlaisia latureita. Jos siinä olisi Asmon laturin paikka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihan noin. Se valmisteilla oleva directiivi ehdottaa että puhelimissa oleva liitäntä olisi kaikissa sama eli eri puhelimet eivät vaatisi erilaisia latureita (suomeksi: apple vastaan kaikki muut).

Kun tekisivät tämän sijasta ennemmin laturin joka lakkaisi lataamasta kun puhelin on täynnä (ja alottaisi lataamisen uudestaan vasta kun varaus on tippunut esim. 10% maksimista). Se oikeasti säästäisi, kun nyt nämä laturit maksavat varmasti yli 10€ enemmän kuin normaalit, ja normaalit kuluttavat vuoden seinässä olessaan ilman puhelinta sähköä noin 50 sentin edestä... Eli sähkön säästö ei todellakaan ole näille myyntivaltti, ehkä enemmän tuo paloturvallisuus jota onkin tuotu enemmän esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko koskaan maapallon historiassa kännykkälaturi syttynyt palamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen tälläisestä tapauksesta kodin menettänyt ja lähes kuollut.. Puoli seitsemän ohjelmassa Asmo kertoi juuri vaimostansa joka on myös samalla lailla menettänyt kodin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun lopussa on hassu lapsus. Ei ne seitsemän miljardin kännykän laturit tuota mitään, vaan kuluttuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paloturvallisuus on hyvä ominaisuus mutta sähkölaskuuun säästöä tuolla saa esim Nokia AC60 laturiin verrattuna noin 0,03€ vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä näitä sikiää. Kaikki CE-direktiivin mukaiset kännykkälaturit ovat palo- ja sähköturvallisia, täyttävät mm. EN60950-standardin ja UL94-V0 palonestoluokituksen. Ns. ECO-direktiivi on jo kymmenen vuotta sitten kännykkälatureiden virrankulutuksen olemattomaksi, joten mitä tässä oikein on keksitty, kaikki on keksitty jo vuosia sitten(?). Keksijä todennnäköisesti on kuvitellut tekevänsä fiksusti hyödyntäessään USB-OTG:n virransyöttökykyä puhelimen akusta, mutta samalla tehnyt suuren lähtökohtavirheen koska puhelimella pitää pystyä soittamaan hätäpuhelu kahden minuutin kuluttua tyhjällä akulla ja ilman SIM-korttia. Tuon puutteen takia on varmaa, että kukaan puhelinvalmistaja ei lähde lunastamaan oikeuksia ko. tuoteideaan, eli valitettavasti idealla on huono ennuste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa että vasta vuonna 2014 joku keksinyt tämän. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. On ollutkin rasittavaa aina muistaa ottaa laturi irti seinästä lataamisen jälkeen. Jos hinta ei ole aivan kamala niin olen itsekin kiinnostunut tästä 😊😊.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä laturi uusavuttomille jotka ei älyä kiskaista sitä laturia seinästä kun kännykän akku on täysi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image