Digi

Oppiva järjestelmä lukee ajatuksemme

Digi 27.1.2003 0:00
Janne-Pekka Manninen
Internetissä toimi vielä hiljan palvelu nimeltä MovieCritic. Rekisteröitynyt käyttäjä arvosteli satakunta elokuvaa asteikolla yhdestä kymmeneen, minkä pohjalta hänestä rakennettiin profiili. Sen jälkeen järjestelmä "tiesi", minkälaisista elokuvista käyttäjä pitää.

Profiilin perusteella järjestelmä osasi kertoa, kannattaako käyttäjän vuokrata Charlien enkelit, vai menisivätkö rahat hukkaan.

Yhdysvalloissa markkinoilla oleva digitaalinen videotallennin nimeltään TiVo on askel kohti henkilökohtaista televisiointia. TiVo toimii kuin tavallinen videonauhuri, mutta se kerää tietoja sillä tallennetuista ohjelmista. Laite tunnistaa omistajansa mieltymykset ja alkaa taltioida ohjelmia, joista se arvelee tämän pitävän.

Edellä mainitut tapaukset ovat esimerkkejä profilointiteknologiasta, jolle löytyy sovelluksia yhä useammilta alueilta. Kauppiaat sijoittavat tuotteensa otollisille paikoille kauppojen hyllyihin ja laativat mainokset toivotuille kohderyhmille.

Erilaiset kuluttajaprofiilit pyrkivät piirtämään entistä tarkempia muotokuvia kohteistaan, joiden muuttuvat halut yritetään ottaa huomioon jo ennen, kuin he itse sitä tiedostavat.Jos pidit siitä, sinua voi kiinnostaa tämä


Internetissä törmää nykyisin usein sivuihin, jotka käyttävät jonkinasteista profilointia hyväkseen. On tärkeää ohjata palaava käyttäjä sekä uuden tiedon äärelle että aiempien kiinnostuksen kohteiden luo. Amazon.comin kaltaiset yritykset ovat jo pitkällä tällä kehityksen saralla.

Amazonin, kuten monen muunkin verkkokaupan, strategiaan kuuluu profiilien luominen. Käyttäjä kirjautuu sisään ja antaa itsestään yleisiä tietoja. Tämän jälkeen käyttäjän ostokset merkitään muistiin ja kustakin käyttäjästä rakennetaan yksilöllinen profiili.

Profiilin mukaan Amazonin verkkopalvelu osaa suositella käyttäjälle tuotteita, jotka saattavat kiinnostaa juuri häntä. Tällaisen tuotteiden ja kuluttajien välisen suhdeverkoston luominen ei ole aivan yksinkertaista, mutta yhä tavallisempaa.

"Ennakoivien järjestelmien toiminta perustuu havaintoihin ihmisten aiemmasta käyttäytymisestä. Järjestelmät etsivät samankaltaisuuksia ja asioiden välisiä yhteyksiä, joita voidaan havaita vaikkapa yksityisen henkilön aiemmin ostamien tuotteiden ja uusien tuotteiden välillä", sanoo tutkija Timo Honkela Teknillisen korkeakoulun Neuroverkkojen tutkimusyksiköstä.

Yksittäisen kuluttajan tietoja ei tarvitse välttämättä tallettaa. Riittää, jos järjestelmässä on tieto, miten muut käyttäjät ovat toimineet.

Yksilölliseen palveluun pyrkivät järjestelmät sen sijaan keräävät suuren määrän erilaista tietoa, jonka käsittelyssä voidaan soveltaa hyvinkin jalostuneita tilastomenetelmiä. Amazonin käyttäjät voivat myös kertoa pitävätkö tuotteesta antamalla sille pisteitä asteikolla. Arvostelut vaikuttavat profiiliin ja muokkaavat käyttäjälle annettavia suosituksia.Hyvä renki,
huono isäntä?


Profiloinnilla on monenlaisia vaikutuksia kuluttamiseen ja yhteiskuntaan. Kuluttajan kannalta yksilöllinen mainostaminen voi ainakin periaatteessa vähentää roskapostin määrää. Erilaiset suosituspalvelut voidaan myös tuntea hyödyllisiksi maailmassa, jossa tiedon ja viihteen tarjonta on kasvanut valtavaksi.

Taideteollisen korkeakoulun vierailevana taiteilijana toimiva Mika "Lumi" Tuomola hahmottelee profilointiteknologian filosofiaa ajankäytön kannalta.

"On olemassa erityinen pyrkimys kehittää ohjelmia, jotka tietävät mieltymyksemme ja vapauttavat ajattelumme muihin asioihin. Aikamme ei kulu esimerkiksi tutkimusmateriaalien tai viihteen etsimisessä vaan itse tutkimuksen tai viihteen parissa."

Tämä pyrkimys voi johtaa ainakin kahteen lopputulokseen. "Ideaalia on tietysti, että saamme enemmän miellyttäviä esteettisiä kokemuksia tai pystymme tekemään tutkimustamme entistä laaja-alaisemmin", Tuomola toteaa.

"Toisaalta asian voi nähdä niinkin, että päivittäin supistamme esteettistä kokemusmaailmaamme tai ajattelumme kulkee kerta toisensa jälkeen ennalta valittuja ratoja. Opettamamme ohjelma sulkee pois hyödylliset ajatuskulut, koska ne eivät sovi sen terminologiseen määrittelyyn."Oppikirjakin
voisi oppia


Viihteen ja suoramarkkinoinnin lisäksi profilointiteknologialla on myös muita mahdollisuuksia. Opetuksen ja oppimisen saralla löytyy mielenkiintoisia sovelluskohteita.

"Voisi ajatella oppikirjaa, jonka sisältö muovautuu lukijan ennakkotietojen perusteella. Kirja voisi myös ottaa huomioon lukijan oppimistyylin. Se tarjoaisi omat lukemispolkunsa teoriasta kiinnostuneille sekä konkreettisten esimerkkien ystäville", Honkela maalailee.

Toinen hyvin tärkeä, mutta samalla erittäin arkaluontoinen sovellusala on lääketiede. Monet ihmiset kääntyvät nykyisin internetin puoleen etsiessään tietoa sairauksista.

Ennakoivat järjestelmät voisivat Honkelan mukaan edistää huomattavasti terveyttä koskevan tiedon saantia.

"Järjestelmä voisi kertoa, mikä on ollut hyödyllistä tietoa ihmisille, joiden profiili on samankaltainen kuin tiedonhakijan. Ihmiset, joilla on samanlaiset elämäntavat ja samanlaiset terveysongelmat, voisivat löytää vertaistapauksia ja perustaa keskusteluryhmiä ja levittää tietoa sillä tavalla", Honkela pohtii.

Myös lääkäreille tällaisesta järjestelmästä olisi hyötyä. He voisivat löytää tiedoista yhteyksiä, jotka muuten jäävät huomaamatta. Ihmisten elintavat ja fyysinen ympäristö olisivat tärkeitä muuttujia, joiden pohjalta profiileja rakennettaisiin, Honkela miettii.

"Tiedot olisivat välttämättä hyvin yksityiskohtaisia. Samalla ne olisivat hyvin intiimejä ja on vaikea kuvitella, että tällaisten tietojen keräämiseen ryhdyttäisiin. Järjestelmän hyödyt voisivat kuitenkin olla parhaimmillaan valtavat."

Vaikka teknologian mahdollisuudet ovat huomattavat, käytännön toteutusten tiellä on monta ongelmaa. "Profiloinnin käyttöä ja yksilöä koskevien tietojen yhdistämistä säätelee Suomessa tietosuojalainsäädäntö", Timo Honkela muistuttaa.

"Lainsäädäntö suojelee yksilöä, mutta on nähtävissä myös ongelmia sen suhteen, että joitain järkeviä sovelluksia ei voida ottaa käyttöön. Varovaisuus on toki paikallaan, vaikka Suomessa räikeiden väärinkäytösten esiintyminen on nähdäkseni varsin epätodennäköistä."Sci-fistä
todellisuuteen


Jos televisio päättää katsojan puolesta, mikä ohjelma on kiinnostava, tilanne ei ole kuolemanvakava, vaikka se hieman tieteiskirjallisuuden kauhukuvilta kalskahtaakin.

Suhtautuminen voi olla toinen, jos tulevan työpaikan käyttämä järjestelmä seuloo työnhakijan profiilin ennalta määritettyjen ehtojen perusteella ja tekee päätöksen automaattisesti palkkaamisen puolesta tai vastaan. Kuinka paljon henkilökohtaisia tietoja uskaltaa luovuttaa muiden käsiin?

"Mielestäni se, että järjestelmä tietäisi melko paljon minusta, ei ole ongelma", Timo Honkela vastaa.

"Kone voi tehdä päätelmiä, jotka eivät vastaa todellista tarvetta tai mielipidettä. Oma ongelmansa on tietenkin, jos tietoja käytetään vääriin tarkoituksiin, mutta myös se, että profiilitiedoista tehdään yksioikoisia päätelmiä. Joku työhönottaja voisi karsia työnhakijoiden joukosta vaikkapa uskonnollisen kirjallisuuden tai Aku Ankan lukijat", hän jatkaa.

Mika Tuomola yhtyy Honkelan pohdintaan.

"Itse haluan käyttää näitä järjestelmiä parempina apuvälineinä laajentamaan ajatteluani ja näkemyksiäni. Nopeasti kehittyvän teknologian ja talouden paineissa arvokeskustelu ja lainsäädäntö ovat monta askelta markkinoiden kehityksen jäljessä. Saavatko ne pysyäkin jäljessä ja onko niitä nopeampi tuotteistaminen hedelmällisempää ihmisen ja yhteiskunnan kehityksen kannalta on pohtimisen arvoinen kysymys", hän toteaa.

Todellinen ongelma ei ole kerättävä tieto vaan se, mitä sillä tehdään. "Koneiden käyttö voi vain pahimmillaan moninkertaistaa ihmisten tekemien huonojen päätösten vaikutukset", Honkela puntaroi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image