Digi

Maailman pyörein jalkapallo

Jalkapallon sanotaan olevan pyöreä. Pyöreiltä nämäkin pallot näyttävät, mutta siihen erinäköisten pallojen erot sitten loppuvatkin. Virallisia pelipalloja mitataan ja testataan kuudessa eurooppalaisessa eri tutkimuslaitoksessa ja FIFA-standardit myöntää sveitsiläinen laboratorio.
Digi 7.6.2010 0:00 | Päivitetty 28.2.2012 5:35
Markku Kulmala

Englannin päävalmentaja Fabio Capelloon valittanut, että Etelä-Afrikan MM-kisojen virallinen pallo Adidas Jabulani lentää kummallisesti jo merenpinnan tasolla. Vaikka valmistaja toisin vakuuttaa, moni muukin väittää pallon vaappuvan.

Edellisissä MM-kisoissa Saksassa oli pallona Teamgeist, jota myös kisoissa pelanneet maalivahdit kammoksuivat. Pallon lentorata muuttui lähellä maaliakin.

Tämän todistivat myös tilastot tästä arvoturnauksesta: jo lähes viidennes maaleista syntyi rangaistusalueen ulkopuolelta lähteneistä laukauksista.

Adidas ontehnyt MM-kisapallot vuoden 1970 kisoista alkaen. Nyt se teettää pallot ensimmäistä kertaa Kiinassa ja koneellisesti.

Synteettistä pintamateriaalia ei ommella kokoon, vaan kahdeksan muotoon valettua paneelia kuumasaumataan yhteen. Se tekee pallosta täysin vesitiiviin.

Valmistajan mukaan materiaali sekä pinnan aerodynaamiset uurteet ja mikrokuviointi, "kananliha", takaavat pallolle myös alan parhaan lentoradan, pidon ja tarkkuuden.

Osastovastaava Tapani LeimolaSeinäjoen Supersportista on saanut Jabulanilla pelanneilta palautteen, että pallo toimii parhaiten luonnonnurmella.

Kisapallomaksaa kaupassa noin sata euroa, ommeltu kopio, hyväksytty pelipallo sekin, vain kolmanneksen siitä.

Vuoden 2006 kisapallon kopioita myytiin maailmalla 15 miljoonaa kappaletta. Tapani Leimolan mukaan uusin kisapallo on myynyt aiempia paremmin.

Suomessa virallisten ottelupallojen myyntihinnat ovat 30-100 euroa. Suosituimmat merkit ovat Select, Adidas, Umbro, Nike ja Puma. Juniorien suosikki Select asettuu hintahaitarin alapäähän.

Pitkän uran juniorivalmentajana tehnyt Tapani Leimolasanoo, että hyvä jalkapallo säilyttää ominaisuutensa kovassakin käytössä ainakin vuoden.

Kokenut pelaaja tuntee laadun käteensä.

"Hyvän pallon pinta kestää ja siksi myös sen pomppu- ja lento-ominaisuudet säilyvät."

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA kontrolloi virallisia kilpapelipalloja kanden eri testin avulla.

FIFA Inspected-testissä tutkitaan pallon koko, muoto, kimmoisuus, tiiviys paino ja ilmanpaine.

FIFA Approved-testi edellyttää hyväksyttyä Inspected-testiä ja sen lisäksi pallo joutuu kestokokeeseen, jossa se ammutaan 2,5 metrin päästä 2 000 kertaa metalliseinään kahden ja puolen metrin päästä 50 kilometrin tuntinopeudella.

Jalkapallokoostuu neljästä päällekkäisestä osasta. Sisin on ilmalla täytetty lateksinen rakko, sisäkumi. Sisäkumin päällä on kangasverkko, jonka avulla pallo säilyttää pyöreytensä ilmalennon aikana.

Kolmantena on mikrosolukerros, joka jakaa potkun antaman sysäyksen tasaisesti koko palloon.

Pallon kuori on kaistaleista ommeltu tai kuumapuristettu materiaali, polymeeri.

Jalkapallon pinnalla olevat ompeleet rikkovat ilman aerodynaamista vastusta, jonka takia pallosta tulee nopeampi ja vakaampi.

Samaa tarkoitusta palvelevat golfpallojen näppylät ja kuumapuristetuissa jalkapalloissa "kananliha". Aivan sileä pallo lentäisi hitaammin ja olisi liikkeissään arvaamattomampi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Voisivat testata myös pallon tasapainon, ties millä toleransseilla kiinalaiset tehneet ne pallon sisäosat kun ei niitä kuitenkaan kukaan näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image