Digi

Lähes 2,2 miljoonaa suomalaista Facebookissa - nuoret jättämässä palvelun?

KUVA: Heikki Uusitalo
Digi 14.1.2014 9:50 | Päivitetty 14.1.2014 11:11
Heikki Uusitalo

Haukiputaalainen sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä on laskenut Facebookin suomalaiskäyttäjien määrän. Pöngän laskelmien mukaan Facebookissa on vuoden 2014 alussa maksimissaan 2 193 000 yli 13-vuotiasta käyttäjää. Facebookin alaikäraja on 13 vuotta.

Pönkä kirjoitti asiasta Lehmätkin lentäis -blogissaan.

Pönkä on laskelmissaan käyttänyt hyväkseen Facebookin ilmoittamia lukuja ja verrannut niitä Tilastokeskuksen tuoreisiin lukuihin yhteisöpalveluiden käytöstä. Facebookin ilmoittamissa luvuissa ovat mukana kaikki käyttäjäprofiilit, joten luku on todellista suurempi, koska osalla käyttäjistä on useita profiileja.

Ehkä yllättävintä Pöngän luvuissa on, että nykyisten 13-vuotiaiden joukko on huomattavasti aiempia pienempi. Vertailutuloksen perusteella vain 52 prosenttia 13-vuotiaista on Facebookissa. Esimerkiksi 16-vuotiaista jopa kymmeniä prosentteja suuremmalla osalla ikäryhmästä on profiili palvelussa.

”Nuorten näkökulmasta on tullut se piste, etteivät he koe sitä enää omaksi palvelukseen, kun siellä ovat vanhemmat ja isovanhemmat”, Pönkä sanoo Kalevalle.

Vanhemmissa kasvunvaraa

Vaikka Facebookin mainoskoneen ilmoittamien lukujen pitäisi olla ajan tasalla, muutoksen suuruus aiempiin ikäluokkiin on niin suuri, että se panee Pöngän jopa epäilemään lukujen oikeellisuutta.

Nuorten Facebookin käytön vähenemistä Pönkä ennusti tosin jo aiemmin tänä vuonna. Syinä voivat olla esimerkiksi muut yleistyvät sosiaaliset mediat. Nuoret suosivat esimerkiksi WhatsAppia ja Instagramia.

”Nuoret äänestävät jaloillaan, kun Facebook ei pysty vastaamaan heidän tarpeisiinsa.”

Pöngän mukaan nuorten kohdalla ratkaiseva raja näyttää olevan tällä hetkellä 17 vuoden ikä. Sitä nuoremmissa ikäluokissa Facebookin käyttö vähenee Pöngän vertailulukujen perusteella.

Vaikka nuoret eivät enää innostu yhtä paljon Facebookista kuin vanhemmat, ei käyttäjäkato uhkaa hetkeen.

”Kokonaisuudessaan käyttäjämäärät kasvavat, sillä nuoret ikäluokat ovat pieniä verrattuna vanhempiin. Vanhemmissa ikäluokissa on vielä kasvunvaraa”, Pönkä sanoo.

Korjattu 11.11: 13-vuotiaiden ja 16-vuotiaiden välistä suhdetta täsmennetty.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Profiili on, mutta en ole yli vuoteen kirjautunut. Haamukäyttäjiä on varmasti paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Facebookkiin on kirjautunut paljon nuorempiakin kuin 13-vuotiaat. Lapseni kaveri ovat jo monta vuotta olleet siellä vaikka ovat vasta todellisuudessa 12-vuotiaita. Se siitä ikäjakautumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja ku pitää muistaa, että Facebook on reagoinut asiaan perustamalla Instagramin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trendi on alkanut jo n. 2 vuotta sitten jenkeissä, mut tänne takapajulaan kaikki tulee 2-3 vuoden viivellä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muuteen Takapajulasta mennyt mitään jenkkeihin esim. kouluihin liittyvää? Paljonko viive sinne edistyksen kehtoon on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan osa firmoista on siirtänyt nettisivunsa Facebookin, jonne ei pääse kuin FB tunnareilla. Eipä siinä, rahani kelpaavat kyllä kilpailijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri kävin etsimässä erikoisliikkeiden yhteystietoja tai nettisivuja - kolme neljästä on FB:ssä ja esim. fonektain yrityshaussa, mutta ei muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole facebookin käyttäjä enkä aio liittyä. Haluan pitää oman elämän ja siihen liittyvät asiat omassa hallussani, en julkisesti naamakirjassa reposteltavana. Jos haluan kertoa asioistani jollekin, soitan hänelle tai kutsun kylään,
Vaikka kuinka sanotaan, että facebookissa voi valita, kuka näkee tietojasi. Silti kun kuuntelee ihmisiä, jotka käyttävät naamakirjaa, kuulostaa että koko kylän asiat ovat heidän tiedossa.Kuulemma nähneet facebooksita. Että näin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teinit ei tykkää Facebookista koska mummot ovat vallanneet sen. Instagram yms. ovat mummovapaata aluetta ja siksi teinien suosiossa. Toisaalta Instagram yms. ovat kaoottista hässäkkämerkki-hässäkkää, lollia ja xx:ää, eikä se kiinnosta aikuista joka yrittää käyttää somea myös järjelliseen kommunikaatioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän sinä mummoja vihaat ,Minä kun luulin että on kiva kun saa näyttää lastenkin kuvia vaikka asuu kaukana ja mummot on niin onnellisia siitä .Minä ainakaan en jätä Facebookia vaikka joku teini ei siittä tykkääkkään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fese hukuttaa käyttäjänsä roskaan ja kohinaan. Mainoksia pukkaa joka puolelta, samalla kun feedi on täynnä epäkiinnostavia asioita. Kaiken huippuna tämä mobiiliselaimessa näkyvä "People you might know", eli "satunnaisia ihmisiä jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa" joka täyttää melkein koko ruudun. Ei ihmekään jos käyttäjät kaikkoavat.

Minäkin käytän sitä enää vain harrastusmenojen sopimiseen (fese ei todellakaan ole tähän(kään) paras väline, mutta kun koko porukka sattuu olemaan fesessä niin toimii), eipähän tuolla tule enää muuten käytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juttua voi täsmentää myös että pönkä ei ole laskenut lukuja itse vaan ottanut ne facebookista suoraan.
Eikös se joku todennut myös aikoinaan että maapallo ei olekaan litteä...ja sitä rataa.
Uskoohan joku vielä siihenkin ettei maapallon ulkopuolella tuolla avaruudessa voisi olla muita eläviä olentoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tainnut keretä itse tuohon hullutukseen ollenkaan mukaan, mutta eipä tuo haittaa, en usko menettäneeni mitään, pikemminkin päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olen sosiaalisen median asiantuntija. Trendi on ollut nähtävissä muualla maailmassa jo pari vuotta, eli uutinen pitää paikkansa vain suomalaisten käyttäjien epämääräisesti arvioitujen käyttäjälukujen osalta. Suhtaudun siksi kriittisesti arvailtuihin lukuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaapi aika iso osa noista nuoremmista olla alle 13-vuotiaita; lasten kaveriporukoissa monet ovat facebookissa, vaikkei virallinen ikä riitäkään siihen. Tiedän vanhempia, jotka ovat jo eka-tokaluokkalaisia lapsiaan sinne littäneet, ja opastaneet, että iän voi aina tarvittaessa valehdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä usko että facebookin käyttö vähenee mihinkään tulevien vuosien aikana, ainakaan ikäluokissa 18-25. On meinaan sen verran kätevä tapa pitää yhteyttä suureen määrään ihmisiä. Muut ikäluokat onkin sitten asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se suuri määrä ihmisiä on varmaan kamalan kiinnostunut sinun päivityksistäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikähän saa sinut kuvittelemaan että faecbookissa pidetään yhteyttä ihmisiin yksinomaan päivityksiä jakamalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

9:10
Turkin, Venäjän ja Iranin johtajat yrittävät rauhoittaa Luoteis-Syyrian vaarallista tilannetta
8:30
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
8:16
Öljyn hinta lähti nousuun Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtyjen iskujen jälkeen
8:00
Mirja Söderman menetti hajuaistinsa kertarysäyksellä eikä haista enää mitään – Syöminen ei ole enää samanlaista kuin ennen, ja joulusta puuttuu olennainen osa Tilaajille
8:00
Koulun alku keventää puntakukkaroa ja monelle brittivanhemmalle lapsen koulukustannukset ovat liikaa Tilaajille
7:00
Mauno Koivisto oli yksi muista, pelikaverit muistelevat – Sikariporras on lämminhenkinen kuvaus lentopallon ikinuorista
7:00
Lasten puutteellinen tieto seksuaalisuudesta altistaa heidät hyväksikäytölle, sanoo oikeuspsykologi – opettajan on tärkeä osata tunnistaa rikos ja auttaa lasta Tilaajille
16
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
13
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
10
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
10
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
8
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
6
Ei päästetä kaivoskuumetta kohoamaan, koboltti tullee jäämään välivaiheen ratkaisuksi sähköautojen akuissa Lukijalta
6
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image