Digi

Klaara-robotti käsittelee osan Kalevan lu­ki­ja­kom­men­teis­ta

Digi 14.9.2017 10:27
Kaleva

Kaleva kokeilee lukijakommenttien automaattista moderointia. Klaaraksi nimettyä ”moderointirobottia” on opetettu kesän aikana sadoillatuhansilla aidoilla lukijakommenteilla ja moderointipäätöksillä, joiden perusteella sille on muodostunut kuva Kalevan kommentoinnin säännöistä ja moderointilinjasta.

Klaara ei hoida kaikki lukijakommentteja, vaan osa niistä ohjataan suoraan ihmisille käsiteltäväksi. Myös yleisön tekemät ilmoitukset asiattomista viesteistä tulevat toimituksen käsiteltäväksi.

Kalevan verkkolehteen Kaleva.fi:hin tulee keskimäärin noin kaksi tuhatta kommenttia vuorokaudessa. Automatisoinnilla on tarkoitus nopeuttaa kommenttien käsittelyä ja samalla vapauttaa käsiä moderoinnista esimerkiksi juttujen tekemiseen.

Automaattista moderointia on testattu oikeilla kommenteilla tiistaista alkaen.

Klaaran teknologian on kehittänyt ohjelmistoyritys Avoltus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi Klaaraa ei ole nimetty sukupuolineutraalisti, ei kaikki miehetkään tykkää kiroilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekniikan ihmisenä minua kiinnostaisi tietää käyttääkö Klaara hommassaan naisen logiikkaa vai sumeaa logikkaa??? Miten onnistuu slangien käsittely ja erilaisten murresanojen tunnistus, vai meneekö yli Klaaran peruukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan sensurointikäytäntö on ollut niin poukkoileva, ettei koskaan ole voinut tietää julkaistaanko kommnetti vai ei. Monet asialliset kommentit ovat jääneet julkaisematta, kun samaan aikaan sivuilla on useita asiattomia jopa henkilöihin meneviä kirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunteeko se ropotti tätä näitä murresanoja vai pittääkö alakaa kirijakielelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee Klaaralle opetettu dissamaan heti sellaiset kommentit jotka vähänkään kritisoivat vas-vihr tai puolustavat ps yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieli kehittyy. Suljetuissa autoritaarisissa yhteiskunnissa on virallisen orwelliaanisen uuskielen lisäksi aina oma epävirallinen satiirinen ja ironinen puolensa joka leikittelee käsittelillä ja kääntää ne ylösalaisin.

Toivottavasti tekoäly löytää myös tällaiset poikkeamat hyväksytystä totuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image