Digi

Hdfin tarjoaa luvattomasti tuhansia elokuvia netissä - TTVK toivoo pikaisia toimia

Hdfin-palvelussa on nähtävissä uutuuselokuvia, kuten Suomessa elokuvateattereissa pyörivä Django Unchained. KUVA: Kuvankaappaus
Digi 13.3.2013 12:44
Eija Mikkonen

Netissä elokuvia ilmaiseksi esittävää Hdfin-palvelua toivotaan pikaisesti kuriin. Palvelu tarjoaa luvatta tuhansia elokuvia ja tv-sarjoja suoratoistona suomenkielisillä tekstityksillä. Mukana on myös kotimaisia elokuvia.

Palvelun ylläpitäjää ei tiedetä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoo, että on viitteitä, joiden mukaan palvelua saatetaan pyörittää Turkista käsin.

”Palvelun kommentoinnista voi päätellä, että sillä on luultavasti avustajia Suomessa.”

Kotilaisen mukaan ylläpitäjät toimivat laittomasti, sillä heillä ei ole ainakaan suomalaisten elokuvien ja sarjojen esitysoikeuksia. Palvelun laillisuus on myös Helsingin poliisin tarkastelussa.

Ylläpitäjälle isoa bisnestä

Lehtitietojen mukaan palvelu on ollut verkossa marraskuusta saakka. Ensimmäisen kerran se nousi otsikoihin joulukuussa.

Hdfin on tällä hetkellä tunnetuin laiton suoratoistopalvelu, jonka tarjonta on kohdistettu suomalaisille nimeä myöten.

”Kansainvälisesti vastaavia on vaikka miten paljon. Suomen markkinoilla Hdfin on kuitenkin merkittävä palvelu”, Kotilainen sanoo.

Ylläpitäjälle palvelun pyörittäminen on täyttä bisnestä. Palveluiden ansaintalogiikka perustuu mainostuloihin, jäsenmaksuihin ja vip-oikeuksien kautta myytäviin lisäaineistoihin.

”Se on harmaata taloutta. Raha liikkuu, ja sitä tehdään sillä, että käytetään luovia sisältöjä ilman lupaa", Kotilainen sanoo.

TTVK toivoo pikaista lakimuutosta

Nettikeskusteluihin Hdfin nousi uudelleen maaliskuun alussa, kun osa käyttäjistä kertoi sivun lakanneen toimimasta. Kotilaisen mukaan kyseessä tuskin on teleoperaattorin tekemä esto, koska suomalaiset oikeudenhaltijat eivät ole hakeneet estomääräyksiä Pirate Bayn tyyliin.

Suomessa voimassa olevan lain mukaan oikeus voi esittää operaattorille keskeyttämismääräyksen 30 päiväksi, jonka aikana tekijänoikeuksien haltijan on haastettava palvelun ylläpitäjä oikeuteen. Jos ylläpitäjää ei löydetä, esto raukeaa automaattisesti määräajan jälkeen.

”Se on liian vaikeaa, byrokraattista ja kallista, jotta siihen kukaan lähtisi”, Kotilainen summaa.

Kun ylläpitäjää ei tiedetä, tekijänoikeuksien haltijoiden on hyvin vaikea tehdä asialle mitään.

Nyt TTVK:ssa odotetaankin lakimuutosta, jolla oikeus voisi tekijänoikeuden haltijan vaatimuksesta määrätä teleoperaattoria estämään pääsyn sivulle, vaikka ylläpitäjän henkilöllisyyttä ei tiedetä. Tekijänoikeustoimikunta jätti asiasta mietinnön viime vuoden tammikuussa.

Nippu muita tekijänoikeuslain muutoksia kävi lausuntokierroksella tammi- ja helmikuussa, mutta luvattomaan verkkojakeluun sisältyvät kohdat eivät olleet mukana.

”Sitä asiaa vielä jatkoselvitellään. Toivon mukaan kevään aikana saadaan jotain ratkaisuja”, kertoo hallitussihteeri Anna Vuopala opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Katsojalle laillinen palvelu

Hdfin-palvelun käyttäjä ei tee elokuvia katsoessaan mitään laitonta. Lain mukaan videoista ei saa tehdä pysyviä kopioita omalle koneelle. HDFIN kuitenkin suoratoistaa elokuvat, eikä kopiota synny.

Kotilainen haluaa muistuttaa palvelun käyttäjiä, että tarjolla on jo useita laillisia palveluja elokuvien katseluun, kuten Netflix, HBO ja erilaiset videovuokraamot.

”Laittomia palveluja käyttäessä tukee ja antaa rahaa rikollisille. Vaikka palvelusta ei suoraan makseta, niin mainostuloilla niitä pyöritetään. Tekijät tarvitsevat korvauksen siitä, kun heidän teoksiaan käytetään”, Kotilainen vetoaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (118)

Itse en ole löytänyt tähän mennessä parempaa leffa sivustoa kuin HDFIN. Kaikki muut on ihan paskoja, missään muualla ei ole 90%:sti suomenkielistä tekstitystä tai niin paljoa elokuvia kuin HDFINissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään.. Jos maksaisi, hdfinin pitäisi maksaa tooodella paljon ja lopulta käteen ei jäisi paljoonkaan rahaa. Ei niitä kuluja kateta pelkillä mainostuloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en vaan tajua miksi sitä pitää huomioida, ja sitä paitsi täällä Helsingissä päin, on mulle ilmainen, ja kaikki muutkin saa nauttia siitä! Niin että sanon vaan näin: Hiiteen vaan toi hallitussihteeri, ja ne kaikki jotka vastustaa HD fin:nin ylläpitämistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihan mielelläni maksan kun löytyy hyviä leffoja ja hdfinin tekijä jaksaa nähdä vaivaa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hdfin on yksinkertaisesti parempi kuin yksikään "laillinen"..netflix ei pärjää lähellekkään elokuvien ja sarjojen määrässä. Sitäpaitsi sieltä löytyy yleensä ensimmäisenä uutuudet! Lopettakaa jo tavallisen kansan kyykyttäminen älkääkä poistako parasta ja halvinta kun ei kaikilla ole vara maksaa ympäriinsä kaikenmaailman turhia maksuja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse käyttänyt tuota sivustoa paljon. Koska ei maksa, eikä näin ollen vaadi luottotietoja/visaa...

Ja syy siihen että on laiton menee samaan kun kaikki Suomessa, kun verottaja eikä valtio saa mitään suoraan, se on laitonta että voi kirjottaa edes sakot...

Jos verottaja tai valtio ei hyödä, eihän se hemmetti voi olla laillista, kun ei tule rahaa jotka vois tunkea kreikkaan ja vinku intiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle-vero on paljon epäoikeudenmukaisempi, pitää maksaa vaikka ei tarvitsisikaan. Itsellä ei riitä aikaa elokuville, mutta myötätunto on täysin näiden turkkilaisten puolella, lisää tällaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tullut käytettyä kyseistä sivua vaikka paljon sarjoja katsonkin. Jotainhan sivusto tekee oikein jos siellä on niin paljon käyttäjiä. Lailliset sivustot voisivat ottaa oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämäkin sisälly media maksun piiriin joten ihan laillista toimintaa . Kattaahan maksu langattomat lähetykset ja netin tarjonnan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sillä ole mitään väliä, vaikka se on laitonta. kyllähän siitä pitää maksaa nykyäänkin että pääsee katsomaan elokuvia.
Ja kaikkihan tietää, että asialle ei mitään voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netflixissä vaan on se huono puoli, että sinne tulee todella hitaasti uudet kaudet tv-sarjoihin ja leffat on aika "vanhoja" suurimmaksi osaksi, jonka takia sen käyttäminen jäiki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti alan käyttämään toisia sivuja kun tarjonta on yhtä laaja ja moni puolinen. Käytin myös netfixsiä mutta kyllästyin siihen kun ei tullu mitää uutta ja vitutti maksaa tyhjästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kotilainen tuon ylläpitäjän nimen tietää ja muutkin mutta eivät uskalla puuttua koska suomen valtio itse koulutti tämän turkkilaisen ja on tietänyt jo edellisen sivuston ajoilta mutta ei tee yyyyyyyyhtään mitään :) paitsi kyttää jos sielä olisi valkoinen suomalainen :) Kyseinen henkilöhän kuljetti teinittyttöjä kotimaahansa jonkun arvonnan kulisseilla silloin kun asui helsingissä. Sattumalta arvonnan voittivat noin 15v teinitytöt jotka olivat oikein ulkomaalaisten perään :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis ihan älyttömän hyvä sivu, löytyy joka lähtöön elokuvia, ja niitä päivitetään säännölisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hdfin on erittäin hyvä kanava, ja vip maksukin on halpa siihen nähden että katson päivittäin ainakin yhden leffan/sarjan sieltä. Toivotaan että sitä ei lopeteta, vaikka onkin laiton..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikkeen sitä pitää puuttua olkaa onnellisia älkääkä aina itkekö jos ette itse ole keksinyt parempaa ihme porukkaa tällä planeetalla hankkikaa elämä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitonta touhua ja viälä laittomaksi mennyt ku perivät maksua ..... ei muuta kuin suljetaan koko sivusto ja ylläpitäjät maksumiehiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (118)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image