Digi

Facebook kertoi lisätietoja syyskuun tietomurrosta – hakkerit pääsivät käsiksi noin 30 miljoonan käyttäjän tileihin

Syyskuussa sattuneessa mittavassa tietomurrossa vietiin käyttäjätietoja lähes 30 miljoonalta Facebookin käyttäjältä. KUVA: LUONG THAI LINH
Digi 12.10.2018 22:52
Anu Kerttula, Reuters

Facebookin sivuilta löytyy toiminto, jonka avulla sovellukseen kirjautunut käyttäjä voi tarkistaa, onko joutunut tietomurron uhriksi.

Sosiaalisen median jätti Facebook vahvisti tänään perjantaina, että hakkerit pääsivät käsiksi 29 miljoonan käyttäjän Facebook-tiliin syyskuun lopulla sattuneessa tietomurrossa.

Facebookin mukaan hakkerit saivat käsiinsä nimi- ja yhteystiedot 15 miljoonalta käyttäjältä.

Yhtiön mukaan 14 miljoonan käyttäjän osalta hakkerit varastivat nimi- ja yhteystietojen lisäksi muun muassa syntymäajat, työnantajatiedot, koulutustiedot ja ystävälistaukset sekä saivat tietää käyttäjien sukupuolen, kieli- ja sijaintitiedot, parisuhdestatuksen, uskonnon, kotikaupungin sekä tietoja siitä, mille sivuille käyttäjät olivat kirjautuneet Facebook-tunnuksilla.

Edellä mainituilla tiedoilla huijarit voivat esiintyä valheellisesti Facebook-sovelluksena, työnantajana tai vaikkapa käyttäjän ystävänä. Tietoja voidaan myös väärinkäyttää tietojen kalasteluun sähköpostiviesteillä, huijata käyttäjää kirjautumaan väärennetylle verkkosivustolle tai vaikka saada käyttäjät klikkaamaan liitettä, joka saastuttaa heidän tietokoneensa.

Yhtiö on julkaissut toiminnon, jonka avulla sovellukseen kirjautuneet käyttäjät voivat tarkastaa, ovatko he joutuneet tietomurron kohteeksi.

(https://www.facebook.com/help/securitynotice?ref=sec)

Tapauksen tutkinta jatkuu edelleen

Facebookin turvallisuusongelmat puhuttaneet käyttäjiä, lainsäätäjiä ja sijoittajia, jotka ovat olleet huolissaan siitä, että yritys ei suojaa käyttäjätietoja tarpeeksi hyvin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan käyttäjien henkilökohtaiset viestit tai taloustiedot jäivät hyökkääjiltä saamatta. Sen mukaan varastettuja käyttäjätietoja ei ole käytetty kirjautumiseen toisille sivustoille.

Facebook sanoi aiemmin, että hakkerit olisivat saaneet haltuunsa digitaalisia kirjautumiskoodeja, joilla voidaan ottaa haltuun yli 50 miljoonaa käyttäjätiliä.

Facebook ilmoitti lähettävänsä tulevina päivinä räätälöityjä viestejä niille käyttäjille, joita tietomurto koskee. Viesteissä on tarkoitus selittää heille, millaista tietoa hakkerit ovat saaneet haltuunsa. Tarkoitus on myös kertoa käyttäjille keinoja, joilla he voivat suojautua epäilyttävältä toiminnalta, kuten hämäräperäisiltä sähköposteilta, tekstiviesteiltä tai puheluilta.

Yritys on myös kertonut tutkintayhteistyöstä liittovaltion poliisin FBI:n kanssa, ja että FBI on pyytänyt välttämään keskustelua mahdollisesta tietomurron tekijätahosta.

Yritys sai vihiä hyökkäyksestä syyskuun puolivälissä, kun se huomasi merkittävän kasvun tarkastele henkilönä -toiminnon käytössä. Kyseinen ominaisuus antoi käyttäjille mahdollisuuden nähdä oman Facebook-profiilinsa sellaisena kuin se näyttäytyi toisille käyttäjille. Kyseinen ominaisuus on poistettu käytöstä.

Tietovuoto näkyi myös monen suomalaisen arjessa, kun Facebook pyysi yllättäen käyttäjiä kirjautumaan uudelleen sovellukseen.

 

MAINOS

Kommentoi

Ainut ikävä puoli murrossa, että koskee myös niitä, joilla ei ole facebook-tiliä, koska tuttavat, työyhteisö yms. pitää tileillään ymmärtäen tai ymmärtämättään tietoja sinusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen Facebook-käyttäjä ei kysele lähipiiriltään ym. että saako hän jakaa kaikki tietämänsä yksityiset yhteystiedot salaisine puhelinumeroineen Facebookille. Nämähän tulee ilmi ennemmin tai myöhemmin, kuten kaikki internettiin tungetut tiedot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian iso meteli yhdestä sivustosta jossa jaellaan päivän tapahtumia suurimmaksi osaksi siis omalta kohdalta..pesin hampaat. menivät rikki. menin lääkäriin jne..
Sitten parit peli sovellukset jne..
Ihan turha hässäkkä moisen sivuston takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin miten sen voi tarkistaa? Miten kirjautuneena mennään tuolle englanninkieliselle sivulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avoimessa verkossa ei ole hakkereita! Kuka tahansa voi "hakkeroida!,jos niin haluaa!!
Siis,muutkin, kuin Venäläiset..........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image