Digi

Datasähkö tarjoaa internetin pistorasiasta

Kaapelointi valmiina. Uuden datatekniikan lupaus on sen yksin-kertaisuus. Ei tarvita erillisiä kaapeleita, sillä nykyinen sähköverkko riittää. KUVA: Pekka Peura
Digi 27.1.2003 0:00
Erkki Niiranen
Datasähkössä sähköverkko kuljettaa sähkön rinnalla tietokonedataa. Pistorasiasta tulee kiinteä laajakaistayhteys internetiin ja sähköverkosta samalla lähiverkko koteihin ja toimistoihin.

Tietoliikenneyhteyksien ja sähkön päälle asiakas voi saada samaan hintaa puhelinyhteyden internetin kautta (VoIP eli Voice over Internet Protocol -puhelut). Lisäpalveluna voi saada kotisivutilaa ja sähköpostisoitteen tai -osoitteita.

Kolme vuotta sitten yli kaksikymmentä suomalaista sähköyhtiötä teki Sähköenergialiitto Senerin avulla datasähkön pilottikokeiluja. Useimmiten ne loppuivat vielä joko teknisiin ongelmiin tai vääriin yhteistyökumppaneihin. Kaupallisia palveluita ei syntynyt kuin Turussa.

Turku Energia ehti ensimmäisenä aloittaa yhteyksien myynnin viime lokakuussa. Tavoitteena on parituhatta asiakasta ensimmäisenä vuonna.

Nyt muut sähköyhtiöt seuraavat kiinnostuneena tekniikan ja myynnin onnistumista, koska datasähkö tarjoaa mahdollisuuden energiayhtiöiden toiminnan laajentamiseen tietoliikenteen markkinoille. Datasähköverkot tarjoavat myös yhteyksiä asiakkaisiin.

Muissa maissa vastaavia, jo toimivia palveluja on saatavilla Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.Ajatuksena vanha


Ajatus sähköverkosta tiedon välittäjänä on vanha, kokeiluja tekniikasta on jo vuodelta 1922. Sähköverkoissa on siirretty mittaustietoa ja tehty jakelun kauko-ohjausta esimerkiksi katulamppuihin.

Dataliittyminä toimivat tavalliset sähköpistokkeet ja täten myös maaseutu pääsee periaatteessa paremmin tiedon valtatielle saadessaan kiinteät yhteydet. Kokeiluverkoissa on päästy laajakaistalle tyypilliseen kahden megabitin siirtonopeuteen. Kymmenen megabitin nopeuksiakin suunnitellaan ja rakennuksien sisällä tämä nopeus olisi jo nyt mahdollinen.

Datasähköpalveluverkot kilpailevat nykyisten kiinteiden ADSL- ja kaapeliverkkojen kanssa, mutta periaatteessa edullisemmilla hinnoilla, koska rakentamiskustannukset ovat vähäisemmät. Esitetyt asiakashinnat tosin ovat vain noin kymmenen euroa kuussa edullisimpia kuin puhelinyhtiöiden kilpailujen alentamat alhaisimmat hinnat.Haittoja ei löydetty


Datakaistaa jakavat myös muut samaan muuntamoon yhteydessä olevat käyttäjät, joten runsas käyttäjämäärä laskee siirtonopeuksia. Käytännössä nopeudeksi tulee puolesta yhteen megabittiä sekunnissa. Samaa nopeuksien laskua esiintyy myös nykyisillä kaapeli-tv verkoilla.

Laitetoimittajien arvion mukaan vielä 20 aktiiviselle käyttäjälle jäisi silti riittävä megabitin yhteys.

Datasähköverkot toimivat 1-30 megahertsin taajuusalueella, eikä sähköverkkoja ole suojattu tämän alueen häiriöiltä. Täten datasähkön epäiltiin aiheuttavan kohinaa keskipitkillä ja lyhyillä aaltoalueilla. Se taas aiheuttaisi ongelmia alueita käyttäville radioamatööritoiminnasta meriliikenteeseen ja lennonvarmistukseen. Avojohdot ja kotien jänniteverkot saattavat toimia myös antenneina, jotka tietoturvariskinä lähettävät viestimäänsä tietoa.

Testeissä Teknisen korkeakoulun ja Viestintäviraston johdolla ei uusilla laitteilla ole kuitenkaan havaittu olennaisia häiriöitä.

Datasähköä käyttävä koti tai toimisto ei ole suoraan yhteydessä internetiin, vaan pienjänniteverkkonsa välityksellä sähkön jakelumuuntamoon. Siellä sijaitsee PLC-tukiasema (Powerline Communications), joka on yhteydessä internet-palveluntarjoajan runkoverkkoon.

Datasähkö tarkoittaa siis yhteyksien viimeisen sadan metrin tekniikkaa. Runkoverkot toimivat muilla tekniikoilla.

PLC-tukiasema lisää ja erottaa tietoliikennesignaalin pienjänniteverkkoon. Kotona signaali erotetaan verkosta sovittimilla, joka laitetaan pistorasiaan. Sovittimen nopeus on 4,5 megabittiä ja sen vuokra kuuluu kuukausimaksuun.

Mikro tai mikrot liitetään sovittimeen tavallisen ethernet-kaapelin ja mikron verkkokortin kautta. Myös USB-liitäntä on mahdollinen.

Lisäksi asiakkaan luona saatetaan tarvita, vaikka kilowattituntimittariin liitettynä, reititin, joka jakaa tietoliikenneyhteyden eri mikroille ja mikroilta internetiin. Jos ulkoverkko muuntamoon on yli 300 metriä pitkä, signaalia vahvistetaan toistimilla.

Tulevaisuuden kaavailuissa tietokonelaitteisiin asennetaan jo valmiiksi sopivat sovittimet, joten internetiin liitytään yksinkertaisesti liittämällä laite sähköverkkoon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image