Digi

Datasähkö tarjoaa internetin pistorasiasta

Kaapelointi valmiina. Uuden datatekniikan lupaus on sen yksin-kertaisuus. Ei tarvita erillisiä kaapeleita, sillä nykyinen sähköverkko riittää. KUVA: Pekka Peura
Digi 27.1.2003 0:00
Erkki Niiranen
Datasähkössä sähköverkko kuljettaa sähkön rinnalla tietokonedataa. Pistorasiasta tulee kiinteä laajakaistayhteys internetiin ja sähköverkosta samalla lähiverkko koteihin ja toimistoihin.

Tietoliikenneyhteyksien ja sähkön päälle asiakas voi saada samaan hintaa puhelinyhteyden internetin kautta (VoIP eli Voice over Internet Protocol -puhelut). Lisäpalveluna voi saada kotisivutilaa ja sähköpostisoitteen tai -osoitteita.

Kolme vuotta sitten yli kaksikymmentä suomalaista sähköyhtiötä teki Sähköenergialiitto Senerin avulla datasähkön pilottikokeiluja. Useimmiten ne loppuivat vielä joko teknisiin ongelmiin tai vääriin yhteistyökumppaneihin. Kaupallisia palveluita ei syntynyt kuin Turussa.

Turku Energia ehti ensimmäisenä aloittaa yhteyksien myynnin viime lokakuussa. Tavoitteena on parituhatta asiakasta ensimmäisenä vuonna.

Nyt muut sähköyhtiöt seuraavat kiinnostuneena tekniikan ja myynnin onnistumista, koska datasähkö tarjoaa mahdollisuuden energiayhtiöiden toiminnan laajentamiseen tietoliikenteen markkinoille. Datasähköverkot tarjoavat myös yhteyksiä asiakkaisiin.

Muissa maissa vastaavia, jo toimivia palveluja on saatavilla Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä.Ajatuksena vanha


Ajatus sähköverkosta tiedon välittäjänä on vanha, kokeiluja tekniikasta on jo vuodelta 1922. Sähköverkoissa on siirretty mittaustietoa ja tehty jakelun kauko-ohjausta esimerkiksi katulamppuihin.

Dataliittyminä toimivat tavalliset sähköpistokkeet ja täten myös maaseutu pääsee periaatteessa paremmin tiedon valtatielle saadessaan kiinteät yhteydet. Kokeiluverkoissa on päästy laajakaistalle tyypilliseen kahden megabitin siirtonopeuteen. Kymmenen megabitin nopeuksiakin suunnitellaan ja rakennuksien sisällä tämä nopeus olisi jo nyt mahdollinen.

Datasähköpalveluverkot kilpailevat nykyisten kiinteiden ADSL- ja kaapeliverkkojen kanssa, mutta periaatteessa edullisemmilla hinnoilla, koska rakentamiskustannukset ovat vähäisemmät. Esitetyt asiakashinnat tosin ovat vain noin kymmenen euroa kuussa edullisimpia kuin puhelinyhtiöiden kilpailujen alentamat alhaisimmat hinnat.Haittoja ei löydetty


Datakaistaa jakavat myös muut samaan muuntamoon yhteydessä olevat käyttäjät, joten runsas käyttäjämäärä laskee siirtonopeuksia. Käytännössä nopeudeksi tulee puolesta yhteen megabittiä sekunnissa. Samaa nopeuksien laskua esiintyy myös nykyisillä kaapeli-tv verkoilla.

Laitetoimittajien arvion mukaan vielä 20 aktiiviselle käyttäjälle jäisi silti riittävä megabitin yhteys.

Datasähköverkot toimivat 1-30 megahertsin taajuusalueella, eikä sähköverkkoja ole suojattu tämän alueen häiriöiltä. Täten datasähkön epäiltiin aiheuttavan kohinaa keskipitkillä ja lyhyillä aaltoalueilla. Se taas aiheuttaisi ongelmia alueita käyttäville radioamatööritoiminnasta meriliikenteeseen ja lennonvarmistukseen. Avojohdot ja kotien jänniteverkot saattavat toimia myös antenneina, jotka tietoturvariskinä lähettävät viestimäänsä tietoa.

Testeissä Teknisen korkeakoulun ja Viestintäviraston johdolla ei uusilla laitteilla ole kuitenkaan havaittu olennaisia häiriöitä.

Datasähköä käyttävä koti tai toimisto ei ole suoraan yhteydessä internetiin, vaan pienjänniteverkkonsa välityksellä sähkön jakelumuuntamoon. Siellä sijaitsee PLC-tukiasema (Powerline Communications), joka on yhteydessä internet-palveluntarjoajan runkoverkkoon.

Datasähkö tarkoittaa siis yhteyksien viimeisen sadan metrin tekniikkaa. Runkoverkot toimivat muilla tekniikoilla.

PLC-tukiasema lisää ja erottaa tietoliikennesignaalin pienjänniteverkkoon. Kotona signaali erotetaan verkosta sovittimilla, joka laitetaan pistorasiaan. Sovittimen nopeus on 4,5 megabittiä ja sen vuokra kuuluu kuukausimaksuun.

Mikro tai mikrot liitetään sovittimeen tavallisen ethernet-kaapelin ja mikron verkkokortin kautta. Myös USB-liitäntä on mahdollinen.

Lisäksi asiakkaan luona saatetaan tarvita, vaikka kilowattituntimittariin liitettynä, reititin, joka jakaa tietoliikenneyhteyden eri mikroille ja mikroilta internetiin. Jos ulkoverkko muuntamoon on yli 300 metriä pitkä, signaalia vahvistetaan toistimilla.

Tulevaisuuden kaavailuissa tietokonelaitteisiin asennetaan jo valmiiksi sopivat sovittimet, joten internetiin liitytään yksinkertaisesti liittämällä laite sähköverkkoon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image