Digi

Arvostelussa GTA V: Heittäisinkö taalan stripparille?

Digi 17.9.2013 19:55
Markus Määttänen

Moraali tarkoittaa yleistä käsitystä oikeasta ja väärästä. Kaiken tarinankerronnan perimmäinen tarkoitus on tutkia ihmistä moraalisten valintojen edessä.

Katsotaanpa, millaisiin moraalisiin tilanteisiin Grand Theft Auto V -videopeli (GTA V) heittää minut, kun ostan sen Anttilasta 69,95 eurolla. GTA V julkaistiin tiistaina massiivisella kampanjalla eri puolella maailmaa ja pelin tuottanut Rockstar Games odottaa sen myyvän vuoden loppuun mennessä 600 miljoonan dollarin edestä.

XBox 360:lle asennus kestää varttitunnin ja sen jälkeen huomaan ryöstäväni pankkia. Huidon konepistoolilla pankin asiakkaita sivuhuoneeseen, räjäytän pankkiholvin ja kerään käteisen. Rikoskaverini räjäyttävät vielä yhden oven pankista ulos ja sitten se alkaa – ampuminen.

Muutamassa minuutissa tajuan ampuneeni yli kymmenen poliisia ja pakenen talviseen sohjoon.

Privaatti sylitanssi

Elokuvista tutun himmennyksen jälkeen olen yhtäkkiä toinen mies, autovaras. Varastan kaverini kanssa urheiluauton, kaahailen ympäri Los Santosia, joka on kuin Los Angelesin ja Miamin sekoitus ja päädyn tulitaisteluun muiden kaltaisteni kanssa. Taas tulee toistakymmentä ruumista.

Lopuksi ajan kiinni ja yli tappelusta karanneen moottoripyörän ja pysähdyn tankotanssibaariin henkeä vetämään. Ostan oman privaatin sylitanssin. Kun käpälöin tanssijaa, poke tulee heti uhkailemaan ulosheitolla. Siirryn katsomaan tankotanssijoita ja heittelemään seteleitä heille.

GTA V:ssä voi rietastelun lisäksi myös juoda viinaa ja näyttääpä hahmoni kodissaan polttelevan peliohjaimen napin painalluksella kannabistakin.

Tämä kaikki vain parin tunnin pelisessiossa, joka GTA V:n laajuisessa pelissä on pieni pintaraapaisu.

Ne miljoonat ihmiset, jotka peliä alkavat tosissaan pelata GTA V:ttä, käyttävät siihen kymmeniä tai satoja tunteja.

Tässä vaiheessa pitää muistuttaa, että GTA V on kielletty alle 18-vuotiailta, ja ikärajaa todella kannattaa noudattaa.

Mikä tässä kaikessa väkivallassa ja moraalittomuudessa sitten kiehtoo?

Ohjaajakäsikirjoittaja

Kiinnostavaksi GTA V:n tekee sen avoin maailma. Siellä käyminen tuntuu tv-sarjaan hyppäämiseltä. Sarjan ohjaaja oletkin sinä.

Esität samalla päähahmoa, väkivaltaista antisankaria, joka populaarikulttuurissa nousi jo kauan sitten puhdasta sankaria kiinnostavammaksi tarinan hahmoksi. Pelin Online-versiossa saat muutkin pelaajat mukaan tarinankerrontaan.

Huippukäsikirjoittaminen on siirtynyt viime vuosina elokuvista tv-sarjoihin. Seuraavaksi se siirtyy GTA V:n kaltaisiin peleihin.

Se on Rockstarin suurin saavutus.

Grand Theft Auto

Pelisarjan ensimmäinen osa julkaistiin 1997.

Peli siirtyi 3d-maailmaan vuonna 2001.

GTA-pelejä oli Wikipedian mukaan myyty viime vuoden loppuun mennessä noin 125 miljoonaa kappaletta.

GTA V julkaistiin Suomessa tiistaina yhdeltä yöllä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Mikä sun ongelma on! Se on vaa peli. Mielummin mä pelissä ryöstän ja raiskaan ihmisii ku oikeesti. Täytyy muistaa myös että peli on oikeesti k-18! Onhan noit pahempii leffoi myös ja kukaan ei pakota pelaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä te siitä ajotuntumasta oikeen sanotte että se on huono, se on tarpeeks hyvä, ehkä jopa täydellinen kun otat huomioon ettei se ole mikään autopeli. Muutamia lageja joten 9/10!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä pelihistoriani aikana yhtä onnetonta arvostelua ole lukenut. Toivottavasti ura muulla alalla lähtee nousuun koska tästä ei kyllä kuulosta tulevan yhtään mitään. Valmis, moniulotteinen ja vapaamielinen arvostelu olisi ollut peliplaneetassa jo valmiiksi. Fiksu olisi voinut vaikka lainata sen, tämän tekeleen tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

GTA:t on huolella tehtyjä ison budjetin pelejä, mutta itse aina jään johonkin tehtävään jumiin eikä kärsivällisyys riitä käyttää päiväkausia aikaa sen ohittamiseen. Toki haastetta täytyy olla, mutta noin 80% sisällöstä jää tästä syystä kokematta. Vähän kuin leffaa katsoisi, kuva jäisi hyppimään paikalleen puolen tunnin jälkeen, eikä sitä saa uudelleen rullaamaan kuin hakkaamalla yhtä ja samaa nappia pari päivää putkeen. Itse yrittäisin ohjata lapsiani jonkun enemmän luovuutta ruokkivan vaihtoehdon, kuten Minecraftin tai Civilizationin suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta GTA V:ssa tämä ei ole mahdollista. Ensinnäkin pidempiä tehtäviä ei tarvi aloittaa alusta jos epäonnistuu ja kolmen yrityksen jälkeen voi ohittaa koko tehtävän. Taas hyvä esimerkki juttutuvan asiantuntijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos epäonnistuu samassa kohassa kolmesti kun teet tehtävää, sen kohtauksen voi skipata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikärajaa ei noudata lapsenmieliset isät,jotka ostavat hymyssä suin pelin kymmenvuotiaille pojilleen.Olen menettänyt uskoni osaan nykyajan vanhemmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

GTA5 sisältää aivan käsittämättömän huonot grafiikat, GTA 5 näyttää vain uusitulta GTA 4:selta; uudet hahmot, tarina ja kaupunki vähän parannellulla GTA4-pelimoottorilla.

GTA5 ei todellakaan ole "loistava" tai edes "hyvä" - peli tuntuu pintaraapaisullakin lähinnä keskinkertaiselta. Nykyään on olemassa pelimoottoreita kuten Dicen Frostbite tai Unreal-engine, joilla ulkonäköä olisi pystynyt parantamaan suhteellisen helposti (joka Unity Enginellä olisi saanut paremman näköisen kuin nyt).

Jos GTA 5 vertaa viime aikojen "parhaisiin" peleihin (konsoleilla) kuten "The Last of Us" (PS3), "Farcry" (Xbox 360/PS3) tai vaikka "Skyrim" niin ko. pelit tuntuvat ja näyttävät huomattavasti paremmalta mitä GTA5. "The Last of Us" on kuin eri planeetalta verrattuna GTA5:seen, selvästi parempi peli vaikka onkin puhdas putkijuoksu.

GTA5 autojen ajotuntumaki on aivan käsittämättömän huono, heti pelin alussa joutuu ajamaan joko valkoisella tai punaisella urheilukaaralla kaasu pohjassa, auta armias jos valitset valkoisen auton... mitään tuntumaa tiehen ei saa, auto on kuin luistinradalla - menee seinästä seinään, ovatko Rockstarin tyypit ikinä testanneet Criterionin NFS: Most Wanted (Arcade ajelu) tai vastaavia... olisivat ottaneet oppia.

Rockstar voisi vähän seurata mitä muut pelitalot julkaisevat/tekevät esim. Naughty Dog, Criterion (EA), Dice (EA), CD Projekt RED (Witcher pelit), BioWare (EA) ja ottaa mallia. Nykykonsoleiden "tehojen puute" ei riitä selitykseksi miksi GTA5 näyttää ja tuntuu 4-5 vuotta vanhalta peliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelin fanit ovat unohtaneet ilmeisesti gta nelosen viidessä vuodessa tai peliä kehuu uusi pelaajasukupolvi jotka eivät ole aikaisempia vesioita pelanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä te tosta ikärajasta valitatte.Ikäraja on elokuvissakin eikä k18 elokuvat sovellu lapsille.Ja ei toi oo ainut peli mikä on k18.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekkö ymmärrä että Last of us on Ps3:sen grafiikkatehojen rajoilla. Gta ei ikinä tulisi niin suurilla grafiikoilla toimimaan koska Gta:n ympäristö on niin suuri. Järki käteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehottaisin sinua pelaamaan tätä peliä ennenkuin arvostelet tätä. Grafiikat ei todellakaan ole huonot ja tää on paras gta peli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida oikein tietää mistä puhut. Rockstarin käyttämä pelimoottori on erinomainen. GTA V ei todellakaan tunnu tai näytä viisi vuotta vanhalta, vai pystytkö löytämään yhtä valtavan pelin näillä grafiikoilla?

Kysyn sinulta, olisitko valmis uhraamaan osan kartasta ja tyytymään huonompiin fysiikoihin vain saadaksesi hieman kivemmat grafiikat? GTA V on yksi parhaimmalta tuntuva peli. Ei pätki, fysiikkamoottori on loistava eikä muutakaan valitettavaa. Ainoa asia mistä olen samaa mieltä on autojen ajotuntuma. Mielestäni Rockstar otti liian arcademaisen suuntauksen. Pidin enemmän GTA IV:n todentuntuisemmista autoista. Mutta jos luisut seinästä seinään, voin antaa neuvon. Älä aja täysillä mutkaan vaan hidasta. Voin kertoa että noin kävisi luultavasti oikeastikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä rockstar on tehnyt todella upeaa työtä.Tää peli on aivan uskomattoman hyvä PARAS GTA PELI mitä koskaan olen pelannut.Oon pelannut tätä vähän aikaan ja täytyy sanoa että UPEA on.En keksi tästä mitään negatiivista sanottavaa.TÄYDET 10/10.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaa äkkiä peli sillä EU pellet hoksaavat kohta kieltää tämänkin pelin PAL formaatin myynnin euroopassa samassa lakialoitteessa kuin imurien tehot lasketaan sähkön säästämisen verukkeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaus aloitukseen. Kaverukset eivät siis varasta autoja, vaan lunastavat ne takaisin maksamatta jääneiden laskujen takia ns. Repoman. Auto puljun pitäjän diilit kyllä ovat vähintääkin kyseenalaisia. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella erinomainen peli. Tekemistä löytyy jokaiseen makuun. k-18 ikäraja ehdoton ja häpeä vanhemmille jotka eivät rakasta jälkikasvuaan sen vertaa että ostavat tämän pelin. Aikuisille peli tarjoaa taas kaikkea mikä on kielletty tosielämässä ilman seurauksia. Ehdoton ostos, jos omaa pelikonsolin. Grafiikka hyvä. Jos näyttää huonolta, päivitä televisio. Suosittelen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi esitellä pelistä vain ja ainoastaan se väkivalta kun pelissä voi olla myös töissä taxi kuski poliisi ynm pelatagolffia ynm urheilua käydä sukeltelemassa jogata + netissä ystävien kanssa enemän minusta kyllä tuo väkivalta ynm kyllä johtuu nyky pättäjien tekosista kansa kykkyn toiminalla ja kaikki rahat mitä vaan keksitään otetaan kansalta pois säästetään terveydenhuollossa apua ei saa kaikki ketkä tarvii ynm lista on loputon jos tosi elämästä ruvetaan puhumaan tuo peli voi antaa monellekkin sen henki reijän jota ei muualta saa se vain fakta moni on selvinnyt eteenpäin netti ystävien avustuksella kun ei oikeassa elämässä tukea saa tunnen monta tapausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
14
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
10
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
8
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
7
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image