Tal­vi­ra­joi­tus­ten vaihto aloi­te­taan Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa jo tämän viikon tors­tai­na – satasen ra­joi­tus jää 740 ki­lo­met­rin mat­kal­le

Talviajan kahdeksankympin rajoitukset tulevat lähiaikoina maanteille. Kuvituskuva.
Talviajan kahdeksankympin rajoitukset tulevat lähiaikoina maanteille. Kuvituskuva.
Kuva: Maiju Torvinen

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa viimeistään viikolla 44 eli lokakuun viimeisellä viikolla.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella rajoitukset asetetaan viikoilla 43 ja 44. Merkkien vaihto aloitetaan tämän viikon torstaina niillä alueilla, joilla sää- ja keliolosuhteet sitä edellyttävät. Asiasta kertoo ely-keskus tiedotteessaan.

Maakuntiin jää talviajaksi satasen nopeusrajoitus noin 740 kilometrin tieosuuksille. Kainuussa näitä teitä on noin 250 kilometriä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa satasen nopeusrajoitus alenee kahdeksaankymppiin 1 700 tiekilometrillä talvikauden ajaksi. Kainuun osuus tästä on 600 kilometriä.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan alueella on tulevalla talvikaudella yhteensä 180 kilometriä alennettua seitsemänkympin nopeusrajoitusta. Nämä rajoitukset ovat kapeilla ja suhteellisen paljon raskasta liikennettä välittävillä maanteillä, joilla on myös tienvarsiasutuksesta johtuvaa kevyttä liikennettä. Kainuun alueella näitä rajoituksia ei ole käytössä.

Ely kertoo tiedotteessaan, että tutkimusten mukaan talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten alaisilla maanteillä henkilövahinko-onnettomuudet vähenevät, liikenteen melu ja päällysteen kuluminen vähenevät, samoin pakokaasupäästöt.

Talvirajoituksilla on myös huomattava merkitys hirvionnettomuuksien määrän vähentämiseen, koska ajonopeuden alentaminen pienentää riskiä joutua hirvionnettomuuteen. Nopeuksien alentamisella vaikutetaan myös hirvikolareiden seurausten lieventämiseen.

Alennettujen nopeusrajoitusten arvioidaan vähentävän 15 prosenttia henkilövahinkoon johtavia onnettomuuksista ja 29 prosenttia liikennekuolemia niillä teillä, joiden rajoituksia lasketaan. Vähenemä tarkoittaa vuosittain lähes 40 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, joissa vältetään noin kymmenen kuolemantapausta.