Kolumni

Suomi on val­loi­tet­tu maa

Otetaan Suomi takaisin, kuuluu radiossa Perussuomalaisten mainoksissa. Tuohon iskulauseeseen on taitavasti tiivistetty tarina eli narratiivi. Tarinan mukaan Suomi on ilmeisesti jotenkin valloitettu. Ollaan jonkin vieraan ja väärän vallan alla, mutta onneksi tätä vastaan taistelee vastarintaliikkeenä Perussuomalaiset.

Erkki Karvonen on informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Oulun yliopistossa.
Erkki Karvonen on informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Oulun yliopistossa.

Tuo vääränlainen ”nykymeno” voi olla vaikka mitä. Kuten veroeurojen tuhlaamista laiskoille EU:n eteläeurooppalaisille, sosiaalipummeille maahanmuuttajille ja ilmastonmuutoksen ”vouhottamiseen”. Liika suvaitsevaisuus on kuulemma pilannut vanhan kunnon Suomen.

Puheenjohtaja Halla-ahon suulla mainokset kertovat myös, että kunnallisvaaleissa ei ole kyse vain paikallisista kysymyksistä, vaan perusarvoista. Tämä on totta ja pätee muihinkin puolueisiin. Arvot voidaan ymmärtää tärkeysjärjestykseksi eli mitä pannaan ykköseksi ja mikä jää viimeiseksi. Kullakin puolueella arvojärjestys on erilainen.

Perussuomalaiset on arvoiltaan konservatiivinen puolue: se haluaa jarruttaa nykykehitystä ”jo riittää” -politiikalla ja palata vanhaan hyvään aikaan. Tälle jarruttamiselle lieneekin tilausta nykyisessä älyttömän kiivaassa muutosmyllerryksessä.

Huomioita muista puolueista. Vihreät on usein asetettu tarinaltaan ja arvoiltaan Perussuomalaisten vastakohdaksi. Puolue onkin tunnettu epäkonservatiivisuudestaan. Tarina on maailman pelastamisesta, se kun takaa myös Suomen pelastumisen.

Kokoomuksen ”Sydän on oikealla” slogan viittaa tunteeseen järjen sijaan. Arvoissa korostuvat länsimaisten vapauksien ja yksilöllisyyden takaaminen sekä yrittämisen vapaus ja tietynlainen isänmaallisuus. Länsimaisten arvojen puolustus onkin paikallaan, kun muistetaan kuinka kansallismieliset konservatiivit ovat esimerkiksi Puolassa ja Unkarissa ajaneet kansan nimissä alas länsimaisia perusasioita kuten riippumattoman median, tuomioistuimet, tutkimuksen vapauden. Vähemmistöjä ei siellä suvaita. On edetty autoritaariseen suuntaan, mitä EU yrittää suitsia.

SDP:n arvoissa ja tarinassa korostuu pohjoismaisen hyvinvointivaltion luominen ja säilyttäminen. Pääministeri Sanna Marinin kuva ja ääni takaavat huomion.  ”Pidetään huolta kunnasta. Kunta pitää huolta meistä”. Iskulause on kuin sovellettu Pave Maijasen laulusta ”pidä huolta luonnosta, se susta huolen pitää”.

Punavihreä Vasemmistoliitto panostaa lisääntyneen eriarvoisuuden kitkemiseen. Keskusta taas on ”Se kotimainen vaihtoehto”. Ohjelmassa muun muassa monipaikkaisen asumisen edistäminen. Kristillisdemokraattien sivuilla mietityttää uskonnon täydellinen puuttuminen. RKP taas ei katso tarpeelliseksi korostaa ruotsinkielisyyttä.