Suomi on eva­kuoi­nut yh­teen­sä yli 50 ihmistä Af­ga­nis­ta­nis­ta, sanoo ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­to – suo­ma­lais­so­ti­laat saa­pu­neet Kabulin len­to­ken­täl­le

Helsinki
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Arkistokuva.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Arkistokuva.
Kuva: JOHANNA GERON / POOL

Suomi on saanut evakuoitua yhteensä yli 50 ihmistä Afganistanista, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa katsauksen Afganistanin tilanteeseen antanut Haavisto kertoi evakuoitujen olevan Suomen kansalaisia, pysyvästi Suomessa asuvia ulkomaalaisia sekä Suomen valtiolle töitä tehneitä ja heidän perheenjäseniään.

Ulkoministerin mukaan Suomella on nyt Kabulin lentokentällä viisi suomalaista siviilihenkilöä organisoimassa ihmisten evakuointeja. Sen sijaan Haavisto pidättäytyi turvallisuussyistä vahvistamasta tietoja siitä, onko Puolustusvoimien suojausjoukko saapunut Kabuliin.

Puolustusministeriö kuitenkin kertoo, että suojausjoukko on saapunut Kabulin lentokentälle. Sotilaat ovat ministeriön mukaan aloittaneet tehtävänsä.

Joukon tehtävänä on turvata Suomen evakuointeja Afganistanista, jonka ääriliike Taleban on ottanut hallintaansa. Ministeriön mukaan operaatiosta kerrotaan lisää sen edetessä.

Suomalaisjoukkojen päästessä Kabulin kentälle olivat olosuhteet Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kentän tuntumassa hankaloituneet entisestään.

Yhdysvaltain Afganistanin-suurlähetystö ja ulkoministeriö pyysivät lauantaina maassa olevia kansalaisiaan välttämään matkustamista lentokentälle. Syyksi mainitaan mahdolliset turvallisuusuhat kentän porttien ulkopuolella, mutta viestissä ei kuitenkaan tähdennetä, mitä uhat voisivat olla.

Kentällä on tuhansia yhdysvaltalaissotilaita, jotka yrittävät paimentaa evakuoitavia ulkomaalaisia ja afganistanilaisia lennoille.

Mediatietojen mukaan Kabulin lentokentän ulkopuolelle oli lauantainakin kerääntynyt tuhansittain ihmisiä. Kentälle johtavat tiet olivat tukkeutuneet pahoin.

Yhdysvallat on ilmaissut, että sen turvaamisoperaatio kentällä olisi päättymässä kuun lopussa, mahdollisesti jo sitä ennen. Maa pyrkii evakuoimaan yhteensä 30 000 Yhdysvaltain kansalaista ja afganistanilaista. Heistä on viikon aikana saatu ulos 13 000.

Suomen evakuoimat runsaat 50 henkilöä on saatu ulos Afganistanista tämän viikon aikana. Haavisto kertoi aiemmin tällä viikolla pitävänsä realistisena mahdollisuutta, että Suomi saisi haluamansa 240 ihmistä maasta kuun loppuun mennessä. Lauantaina asiasta kysyttäessä hän asetti sanansa taiten. Ministeri korosti, että evakuointitöiden pullonkaula on lentokentän ympäristön ja porttien turvallisuus.

– Jos Kabulin kentälle saadaan lisää järjestystä, jota olemme tietysti toivoneet myös USA:lta, sinänsä evakuointityö on mahdollista ja konekapasiteettia henkilöiden lennättämiseen Suomeen eri reittejä on olemassa.

Haaviston mukaan esimerkiksi Naton piirissä on esitetty vetoomuksia Yhdysvaltain suuntaan, jotta aikaa evakuointeihin olisi enemmän käytettävissä.

– Toisaalta tämä on sellainen kysymys, joka on varmasti Talebanin ja USA:n välinen, millä tavalla tämä aikaikkuna tulee sulkeutumaan. Siihen voivat muut kovin vähän vaikuttaa, Haavisto sanoi.

Sisäministeriö selvittää humanitaarisen suojelun palauttamista väliaikaisen suojelun perusteeksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi asiasta toimittajille vihreän hallitusryhmän kesäkokouksessa kommentoidessaan, miten ministeriö on reagoinut Afganistanin tilanteeseen.

Ohisalon mukaan tavoitteena on myös nopeuttaa käynnissä olevia perheenyhdistämisprosesseja ja varmistaa uusien prosessien aloittaminen Afganistanin kaoottisesta tilanteesta huolimatta.

Ministeriö on aiemmin tällä viikolla ehdottanut Suomen pakolaiskiintiön nostamista 2 000 henkilöön nykyisestä 1 050 henkilöstä.

Päivitetty kello 17.54: Lisätty Ohisalon osuus.

Päivitetty kello 19.44: Täydennetty lentokentäkaaoksesta ja USA:n operaatiosta kertova osuus.