Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Suomen yli liik­ku­va "otus" ai­heut­taa tänään voi­mak­kai­ta myrs­ky­puus­kia, tuuli pu­hal­taa rajusti poh­joi­ses­sa­kin – vai­kut­taa laut­ta­lii­ken­tee­seen

Myrskypuuskat ovat aiheuttaneet vahinkoja eri puolilla Suomea.

Voimakkaat tuulet riepottelevat suurta osaa Suomesta.
Voimakkaat tuulet riepottelevat suurta osaa Suomesta.
Kuva: Heikki Uusitalo

Voimakkaat tuulet jatkuvat lähes koko maassa myös sunnuntaina, kertoo Ilmatieteen laitos.

Etenkin Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä on odotettavissa myrskypuuskia, joissa tuulen nopeus voi olla yli 20 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuulet siirtyvät alkuillan aikana Vaasan seudulta Kemi-Tornion alueelle.

Huono sää vaikeuttaa lauttaliikennettä. Hailuodon lauttayhteydellä on voimakkaan tuulen vuoksi kantavuudeltaan pienempi lautta.

Alassalmen lossi Vaalassa ei kovan tuulen takia kuljeta raskasta liikennettä toistaiseksi.

Myrskypuuskat ovat voimakkaita, mutta eivät Ilmatieteen laitoksen mukaan kestä yhtäjaksoisesti kauan, vaan kyse on yksittäisistä puuskista.

Varsinaisesta myrskystä voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan puhua vasta silloin, kun tuulen keskinopeus on yli 20 metriä sekunnissa. Viikonlopun sääilmiön kohdalla taas puhutaan "otuksesta". Otus tarkoittaa hyvin voimakasta sadealuetta, johon liittyy hetkellisesti voimistuvaa tuulta.

Voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta varoitus lähes kaikilla maa- ja merialueilla

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on tänään puuskissa yleisesti kovaa laajoilla alueilla koko maassa. Tuulen nopeus on puuskissa yli 15 metriä sekunnissa lähes koko maassa.

Varoitus voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta on voimassa lähes kaikilla maa- ja merialueilla Varsinais-Suomea, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa ja Utsjokea lukuun ottamatta.

Lauantaina myrskypuuskat aiheuttivat esimerkiksi sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Eniten vahinkoja esiintyi Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä, ja pelastuslaitoksille tehtäviä aiheutui yhteensä lähes 400 kappaletta, Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitokselle kertyi 60 vahingontorjuntatehtävää lauantain aikana. Myrskypuuskat muun muassa kaatoivat puita ja irrottivat kattopeltejä, pelastuslaitos kertoo Twitterissä.

Päivitetty kello 11.33: Lisätty tieto Hailuodon lautasta.