Kolumni

Suomen johtava bur­ge­ri­kau­pun­ki?

Alkaa olla varaa mistä valita. Naughty BRGR ilmoitti viime viikolla avaavansa ovensa Pekurin uudistetussa Kauppakorttelissa juhannuksen jälkeen. Uutisesta voi tietysti oululaisena vain iloita: jälleen yksi uusi ketju haluaa aloittaa toimintansa ­Oulussa.

-

Kaupungissa alkaa olla jo melko hyvä kattaus hampurilaispaikkoja. Itse asiassa niin hyvä, että esimerkiksi matkailulehti Mondo kertoi taannoin Oulussa olevan jatkuvasti käynnissä kilpailu parhaimmasta hampurilaisesta. Jutun mukaan kilpailu oli Kauppuri5:n ja Cafe Roosterin välillä tasan.

Kun edellä mainittujen sekä perinteisten McDonald’sin ja Hesburgerin rinnalle on saatu muun muassa myös Friends & Brgrs, Burger King, Social Burgerjoint ja Mikan Cafe & Burger, voisi sanoa, että laajuutta alkaa jo olla.

Mutta onko niin paljon, että känkkykulttuurin voi julistaa taakse jääneeksi ajanjaksoksi? Pitäisikö Oulun kääntää nyt kelkkaa ja alkaa luoda mainetta Suomen johtavana burgerikaupunkina?

Oulussa on edelleen huomattava määrä pizzerioita asukaslukuun suhteutettuna, mutta burgeripaikat ovat alkaneet kiriä.

Moni oululainen muistelee vielä haikeudella niitä aikoja, kun känkyn keskihinta oli alle viisi euroa. Tullista tulleena en ole tuollaista ajanjaksoa Oulussa elänyt, mutta hyvässä muistissa on sen sijaan se, miten lapsuudessa ylivertaisen siisti juttu oli päästä aina kaupungissa asioidessa McDonald’siin syömään.

Sittemmin känkyn ja mäkkärin hampurilaisen rinnalle ovat tulleet artesaanipizzat ja -hampurilaiset. Ihmiset ovat valmiita maksamaan pizzasta enemmän, ja täytteiksi kaivataan jotain muutakin kuin turvallista kinkku-ananasta.

Sama pätee myös hampurilaisiin. Tavanomainen tylsistyttää. Rohkeat kokeilut kiehtovat.

Vuosi sitten Oulun kaupunki kysyi Facebook-sivuillaan ytimekkäästi ”pizza vai hamppari”. Näinkin tieteellisen tutkimuksen tulos osoitti, että vastaajista 344 piti enemmän pizzasta, 67 hampurilaisesta.

Ehkeivät burgerit vielä selätä känkkykulttuuria, mutta ajojahti on epäilemättä alkanut.