Suomen Aka­te­mia ra­hoit­taa lähes 13 mil­joo­nal­la eurolla Oulun yli­opis­ton ark­ti­suu­teen, eli­ni­käi­seen ter­vey­teen ja 6G:hen liit­ty­viä tut­ki­muk­sia

Suomen Akatemia on myöntänyt rahoitusta Oulun yliopiston tutkimushankkeille. Arkistokuva.
Suomen Akatemia on myöntänyt rahoitusta Oulun yliopiston tutkimushankkeille. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Suomen Akatemia on myöntänyt Oulun yliopistolle 12,76 miljoonaa euroa rahoitusta yliopiston entuudestaan vahvoille tutkimusaloille, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen, tiedotteessa kerrotaan.

Rahoitusta myönnettiin biodiversiteetin ja eliölajien yhteiselon tutkimukseen arktisella alueella, ylipainoon liittyvän fibroosin eli arpeutumisprosessin tutkimukseen sekä 6G:n mahdollistamien digitaalisten terveydenhuoltopalveluiden ja kestävien energiajärjestelmien tutkimukseen.

– Rahoitus osoittaa, että olemme onnistuneet hyvin määrätietoisessa yliopiston tutkimusprofiilin rakentamisessa. Tutkimusaiheemme ovat yhtä aikaa riittävän omintakeisia, tieteellisesti vahvoja ja yhteiskunnallisesti merkittäviä, Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi sanoo tiedotteessa.

Suomen Akatemia myönsi rahoituksia yhteensä 100 miljoonaa euroa 12 yliopistolle. Yliopistoille myönnetyt rahoitukset vaihtelevat 750 000 eurosta 28 miljoonaan euroon.

Paneeliarvion mukaan Oulun yliopiston hakemus oli erinomainen ja se arvioitiin rahoituskierroksen toiseksi parhaaksi. Myönnetty rahoitussumma oli kolmanneksi suurin.