Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Suo­ma­lai­nen puu vastaa kym­men­tä ul­ko­lais­ta

Puun tuonnin lakkaaminen Venäjältä voi tarkoittaa hiilinielun romahtamista, uutisoi Yleisradio isosti kaikissa kanavissaan 24.3.2022. Kun tuonti Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden vuoksi lakkaa, puuta hakataan suomalaismetsistä todennäköisesti aiempaa enemmän. Hakkuiden lisääminen tarkoittaisi roimaa pienennystä hiilinielussa, Yle jatkoi.

Arto Tahkola on kempeleläinen toimitusjohtaja.
Arto Tahkola on kempeleläinen toimitusjohtaja.

Toisin sanoen maapallon hiilinielu nyykähtää, kun puu kaadetaan Suomen puolella eikä sata kilometriä idempänä.

Äkkiseltään tämä tuntuu kummalliselta, mutta onhan tuo varmasti tutkittu ennen kuin uutisoidaan. Suomalainen puu on ilmeisen hyvin hemmoteltu, hoidettu ja kasvatettu.

Kuitenkin kaavaillaan, että puuta saataisiin Baltiasta ja Ruotsista, jotta Suomen ja hallituksen ilmastotavoitteet täyttyvät. Ilmeisesti naapurimailla on erilaiset tavoitteet kuin meillä.

Suotkin ovat Ruotsissa uusiutuvia. Suomessa päätökset perustuvat tutkittuun tietoon, tästä etenkin vihreät ovat olleet hyvin tarkkoja. Niinpä eduskunnan valiokunta heitti noppaa ja lukeman mukaan Suomen puolella suot eivät uusiudu (STT 6.12.2000).

Suomen metsät kasvavat 108 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja hakkuut ovat 73 miljoonaa kuutiota. Tämä suhde on ollut jo lie kymmeniä vuosia. Eikö meillä ole siis valtavat määrät rästihakkuitakin? Nyt Ylen uutisessa ”pelätään”, että hakkuut nousisivat 80 miljoonaan kuutioon.

Siltikin siis puuvarannon määrä kasvaa liki 30 miljoona kuutiota – joka vuosi! Kait se nyt viimein riittää jo Suomen osuudeksi hiilinielujen kasvattamiseksi? Paljonko muut maat kasvattavat ?

Sahatavaran ja sellun kiito jatkuu, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus 11.3.2022. Suomalaisen sahatavaran viennin arvo nousi viime vuonna 2,6 miljardiin euroon edellisvuoden 1,6 miljardista eurosta. Jo siis ennen sotatoimia alkanut maailman markkinahintojen nousu kannattaa hyödyntää.

Pienpuuston hyödyntäminen hakkeena on osa metsänhoitoa. Samalla saadaan kotimainen raaka-aine vastapainevoimaloihin, jotka tuottavat yhtä aikaa sähköä ja lämpöä. Huoltovarmuus paranee ja rahat jäävät paikallistalouksiin.

Iso mantra on myös metsien monimuotoisuus. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa on 632 000 metsänomistajaa. Joka ikinen metsäpalsta on erilainen ja jokaista hoidetaan tai ollaan hoitamatta eri tavalla. Meillä on satoja tuhansia erilaisia palstoja – miten voidaan väittää, ettei monimuotoisuus toteudu?

Tuulet tuovat hiekkaa Suomeen Afrikasta asti. Mahtaa hiilidioksidikin kulkeutua maiden rajojen yli? Koitetaankohan Suomen hiilinieluihin ahmia liian isoja annoksia? Eihän vain tule ähky lopulta?

Suomalainen puu on ilmeisen hyvin hemmoteltu, hoidettu ja kasvatettu.