Kaleva selvitti: Täl­lai­nen on Oulun tee­kult­tuu­ri – ­mu­kaan mahtuu muu­ta­kin kuin pus­si­tee­tä

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­nen Jaakko Tai­val­oja tietää, miten tiu­kas­sa huu­me­nuo­ren leima on – siksi hän auttaa nyt muita

Kolumni: So­ti­laal­li­nen tur­val­li­suus ei voi olla tabu jour­na­lis­mis­sa

Sopu säh­kö­las­ku­jen hy­vi­tys­mal­lis­ta syntyi – malli on lau­sun­noil­la olleen eh­do­tuk­sen mu­kai­nen

Hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta.

Hallituspuolueet ovat päässeet sopuun sähkön kertahyvitysmallista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessa. Tuen saamisen keskeiset ehdot pysyivät samoina kuin lausuntokierroksella olleessa ehdotuksessa.

Suurten sähkölaskujen kanssa kipuileville sähkönkäyttäjille tehtäisiin hyvitys takautuvasti. Hyvitys koskisi niitä, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Omavastuu olisi 90 euroa, ja hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta. Tuen enimmäismäärä olisi 700 euroa kuukaudessa.

Kertakorvaus näkyisi laskussa myöhemmin keväällä hyvityksenä alkutalven korkeista hinnoista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi jo maanantaina STT:lle, että lausuntopalautteen perusteella hyvitysmallin isoille linjoille ei tarvitse tehdä mitään.

Lausunnoissa energiayhtiöt ovat katsoneet muun muassa, että takautuva hyvitys aiheuttaisi niille mittavat hallinto- ja kehityskulut, jotka päätyisivät lopulta asiakkaiden maksettavaksi.

Hallituksen esityksen yksityiskohtia viimeistellään vielä. Esitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

Kustannusarvio nousi hieman

Hallituspuolueet sopivat myös, että sähkölaskujen maksuaikojen pidennystä voisi saada koko sähköenergian laskutetulle määrälle.

Tukien kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 412 miljoonaa euroa. Lausunnolla olleessa luonnoksessa takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen kustannusten arvioitiin olevan enintään noin 400 miljoonaa euroa.

Ehdotus lähti lausunnoille vailla poliittista sopua, sillä SDP ei vielä tuolloin kuitannut siinä ehdotettua 50 prosentin korvausprosenttia. STT:n tietojen mukaan muut puolueet olisivat todennäköisesti hyväksyneet luonnoksen jo siinä vaiheessa. SDP piti julkisuudessakin esillä ajatusta, että valtio maksaisi hyvitystä 70 prosenttia omavastuun ylittävältä osalta. Tämän kuitenkin katsottiin suosivan hyvätuloisia.