Se­nio­rit kok­ki­kou­lus­sa – "Nuo­ret­han tie­tä­vät nämä smoot­hiet ja muut, mutta meidän ikäi­sil­le nämä ovat uusia jut­tu­ja"

Elämänmuutoksen kourissa keittiövastuun ottaminen on helpommin sanottu kuin tehty

Kaunis esillepano on puoliruokaa, muistuttaa Helena Paaso (vasemmalla). Salaatin äärellä Meeri Koivisto ja Aino Pekkala. Naiset järjestäytyivät salaatin äärelle porukalla vain kuvanottohetkeksi, muutoin turvavälejä noudatettiin tarkasti.
Kaunis esillepano on puoliruokaa, muistuttaa Helena Paaso (vasemmalla). Salaatin äärellä Meeri Koivisto ja Aino Pekkala. Naiset järjestäytyivät salaatin äärelle porukalla vain kuvanottohetkeksi, muutoin turvavälejä noudatettiin tarkasti.
Kuva: Susanna Eksymä

Täyteläinen sienipiirakan tuoksu tulvii kadulle saakka Pohjois-Pohjanmaan Marttojen opetuskeittiöstä Marttalasta Oulun Kajaaninkadulta.

Sisällä työn touhussa on joukko oululaisia ikäihmisiä, jotka ovat tulleet hakemaan uusia ruokavinkkejä kotikeittiöihinsä.

Porukan ainoalla miehellä Aarno Klaavulla on työn alla mansikka-ananastuorepuuro.

– Vastuu ruuanlaitosta on siirtynyt kotona hiljattain minulle ja tulin hakemaan täältä uusia ideoita, miten esimerkiksi pakasteessa olevia marjoja voisi hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti, Klaavu juttelee tuorepuuron annostelun tuoksinassa.

Mies on innoissaan tuorepuuroideasta. Myös kurssilla valmistettu mustaherukka-banaanismoothie menee Klaavun kotikeittiössäkin kokeiluun.

– Nuorethan kyllä tietävät nämä smoothiet sun muut, mutta minun ikäiselle nämä ovat aivan uusia juttuja.

Klaavu iloitsee oppineensa käyttämään ruuanlaitossa myös yrttejä.

– Vuohenjuustokin oli minulle aivan uusi tuttavuus.

Aarno Klaavu annostelee marjaisaa tuorepuuroa kurssilaisten maisteltavaksi.
Aarno Klaavu annostelee marjaisaa tuorepuuroa kurssilaisten maisteltavaksi.
Kuva: Susanna Eksymä

Apuna elämänmuutoksessa

Kajaanintiellä järjestetty viiden kerran kurssi on osa Marttojen Seniorin eväät -hanketta, joka jatkuu vuoteen 2022 saakka.

Hankkeen tavoitteena on ryhmätoimintana toteutettavan ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan avulla ylläpitää ikäihmisten toimintakykyä ja hyvinvointia sekä edistää kotona asumista.

Toiminta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, erityisesti elämänmuutoksen juuri kokeneille.

– Esimerkiksi puolison sairastuminen tai kuolema saattaa yllättäen pyöräyttää roolit kotona päälaelleen. Suuren elämänmuutoksen keskellä uusien asioiden omaksuminen ei ole ihan helppoa, ja tässä me haluamme olla apuna, sanoo kotitalousasiantuntija Helena Paaso Pohjois-Pohjanmaan Martoista.

Hän kertoo kurssilla keskityttävän helppoihin, terveellisiin ja edullisiin arkiruokiin kotimaisia raaka-aineita suosien.

– Huomiota on kiinnitetty myös esillepanoon. Kaunis ja värikäs annos piristää aina mieltä laittoipa ruokaa yhdelle tai useammalle.

Kaivattuja kontakteja

Suuren ja raskaan elämänmuutoksen keskellä kokeneemmankin kokin ruokavalio helposti yksipuolistuu ja ravitsemusasiat jäävät vähemmälle huomiolle.

– Aika paljon tulee tehtyä samoja ruokia, kun vain itselleen kokkaa. Uudet ruokavinkit ovat erittäin tervetulleita, kurssille osallistunut Meeri Koivisto myöntää.

Uusien ruokaideoiden lisäksi Koivisto kertoo kurssin parasta antia olleen viime aikoina vähiin jääneet sosiaaliset kontaktit.

– Toimin omaishoitajana edesmenneelle miehelleni ja olen ollut pitkään kiinni kotona. Nyt tuntui sille, että oli oikea aika lähteä ihmisten ilmoille.

Yhdessä tekemisestä ovat nauttineet täysin siemauksin myös Aino Pekkala, Tuula Poikela ja Rauni Nuutinen.

– Korona-aika on ollut meille ikäihmisille raskasta, kun ei oikein mihinkään pääse. On ollut ihanaa laittaa ruokaa ja syödä yhdessä, naiset kiittelevät.

Kurssit on toteutettu maksimissaan kuuden henkilön ryhmissä, kasvomaskeja käyttäen sekä käsihygieniasta ja turvaväleistä huolehtien.

Martatkin ottivat digiloikan

Helena Paaso kertoo osallistujille maksuttomien Seniorin eväät -kurssien jatkuvan keväällä koronatilanteen salliessa.

– Kyllä näille tuntuu olevan kysyntää.

Korona-aikana Martoilla on tarjolla myös puhelinneuvontaa ja etäkursseja.

– Ihan vasta järjestettiin esimerkiksi karjalanpiirakkakurssi etäyhteyksin. Voisi siis sanoa, että Martatkin ovat ottaneet digiloikan.

Ruispuolukkavaahto

4 dl vettä

2 ½ dl hienoja ruisjauhoja

3 dl puolukoita (tai 1½-2 dl puolukkasurvosta)

n. ¾ dl sokeria

n. 1 rkl vanilliinisokeria

ripaus suolaa

Kiehauta vesi, kaada kulhoon. Vispilöi joukkoon ruisjauhot. Lisää puolukat. Vaahdota sähkövatkaimella noin 5 minuuttia. Lisää sokerit ja suola. Sekoita. Tarjoa maidon tai vaniljakastikkeen kera.

Mansikka-ananastuorepuuro

4 dl (n. 250 g) mansikoita

2,5 dl kaurahiutaleita

5 dl maustamatonta jogurttia

1 tölkki ananasmurskaa

2 rkl sokeria

Soseuta sulaneet mansikat kulhossa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna puuron tekeytyä jääkaapissa vähintään puolituntia.

Lähde: Martat