Kolumni

Se tunne, kun tie­to­ko­ne jä­mäh­tää

Oulu

Elämässä monet asiat vaativat kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa.

Kirjoittaja on Forum24-lehden päätoimittaja.
Kirjoittaja on Forum24-lehden päätoimittaja.

Lasten nukuttaminen, oman vuoron odottaminen viikonloppuna yhteispäivystyksessä, se että euroviisujen loputtoman pitkässä lähetyksessä päästään viimein keskellä yötä pisteidenlaskuun, uuden verokortin hankkiminen.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Se, mikä asia katkaisee lopulta kamelin selän ja saa ärsytyksen muuttumaan kunnon kimpaantumiseksi, on paljolti ihmisestä kiinni.

Itselläni raja menee tietoteknisissä ongelmissa. Mikään ei vedä vertoja sille hetkelle, kun tietokone jämähtää.

”Nythän on hyvä aika lopettaa työt”, joku saattaa sanoa.

Voisi ollakin, jos oikeasti olisi hyvä aika. Useimmiten jumin iskiessä päälle työt ovat kuitenkin pahasti vaiheessa, eikä lopettaminen ole mahdollista.

Rikkaruohojen loputon kitkeminen kesällä ei ole mitään verrattuna siihen tuskaan, jota latauksen merkiksi pyörivät ympyrä tai tiimalasinkuva aiheuttavat. Voisin pakata kesällä poimitut marjat vaikka yksi kerrallaan pakasterasioihin tai laskea muurahaispesästä muurahaisia, jos vain tietokone toimisi aina moitteetta.

Joku on sanonut, että ihmisen kanssa pitäisi lähteä matkalle nähdäkseen, millainen hän oikeasti on. Ehkä niinkin.

Matkalla on helppo oppia toisen kiinnostuksen kohteista. Samalla huomaa, onko seuralainen aktiivinen vai passiivinen lomailija. Onko hän kiinnostunut kulttuureista vai maistuuko päivälliseksi mieluiten tuttu ja turvallinen Big Mac -ateria.

Todellinen ja kenties halvempi paineensietokykytesti hoituu kuitenkin näppärästi, jos pyydät henkilöä vain hoitamaan tietokoneesi päivitykset kuntoon.

Mikäli homma sujuu helposti ilman voimasanoja, seuralaisesi ei vähästä hätkähdä. Tällaisia ihmisiä on hyvä löytyä lähipiiristä.

Jos jalka alkaa naputtaa kärsimättömyyden merkiksi, olet melko normaalin ihmisen seurassa.

Jos taas päivitykset jäävät puolitiehen, saatat olla kaltaiseni seurassa, joka odottelee sinnikkäästi, että markkinoille tulisi se ensimmäinen laite, joka ei koskaan jämähtäisi tai menisi rikki.