Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni

Sää­tut­ka päällä aamuin ja illoin

-
TOIMITTAJALTA

Monista syistä ihminen miettii, millaista säätä lupaillaan tuleviin hetkiin. Milloin itse viimeksi kurkkasit säätietoja? Minkä takia? Mietitkö autolla liikkumista vai latukelejä? Kuinka monta päivää ennakkoon tarkkailet sääennusteita?

Minusta on aivan mahtavaa, jos aurinko paistaa tähän aikaan vuodesta päivän mittaan edes pienen hetken. Nythän se on paistatellut ja jopa hemmotellut ulkoilijoita. Sopiva pikkupakkanen on myös tervetullutta. Sanotaan vaikka 5-15 astetta, kaikki siltä väliltä käy oikein hyvin. Saa mennä jopa yli. Pukeutumalla sinne pakkaseen mennään.

Ulkoilmassa aikansa viettävä ihminen haluaa selvittää ennalta käsin myös tuuliolosuhteet. Kunnon vinkka painaa voimantunnossaan pakkasen purevuuden erittäin rankaksi. Tuulen suunta ja voimakkuus ovat usein jopa tärkeämpiä mittareita kuin pakkanen itse.

Plussakeleissäkin on oma riemunsa. Silloin syntyy talojen pihoille saman tien lumiukkoja. Niillä on porkkananenät, kaulahuivit sekä silmät ja suut joko hiilistä tai pikkukivistä. Lumilinnojen viritelmiäkin voivat ohikulkijat hahmotella. Jos lapsi saisi päättää, joka ikinen päivä olisi lumiukkokeli. Saa nähdä, mihin ilmastonmuutos meitä vie, ja millaisia keskusteluja aihe lopulta jälkikasvun kanssa tuo.

Sääasioissa näkökulma merkitsee paljon. Ulkoilija selaa ennusteita hyvin erilaisella mielellä kuin vaikka liikenteessä aikaansa viettävä työmatkailija. Pakkasasteilla ei ole liikenteen kannalta kovin paljon väliä, paitsi silloin, kun mennään nollaan. Teille kertyy loskaa, ja lopputalvi jännitellään pikkuteillä raiteiden kynsissä. Autoilija toivoo siis vakaata pakkaskeliä ja hyvää tienhuoltoa.

Nykytekniikka onneksi helpottaa arkea. Reaaliajassa toimivat kelikamerat näyttävät kuvaa paikan päältä. Netistä löytyy myös karttoja muun muassa siitä, milloin mitäkin teitä on viimeksi aurattu tai suolattu. Jännittää vaan, mitä ensi yö ja päivät tuovat tullessaan.