Mielipidekirjoitus

Sääsket kiinni

Jotensakin Matti Nikkilä kirjoitti todella oikein sääskiongelmasta (23.6.2021) Forumissa. Lopputoivomus oli vain kovin vieno, kohtelias, kuten hänen hyvään tapaan kuulukin. Asian korjaaminen ei valitettavasti enää parane toivomuksilla, ei pyynnöillä, vaan vastuulliset henkilöt pitää laittaa tosipaikan eteen.

Pitäisikö kannella asianomaisten tieteen alojen tohtoreista Eduskunnan oikeusasiamiehelle tahallisesta pohjoisen ihmisten kiduttamisesta?

Valtakunnansyyttäjä olisi kyllä topakka ihminen, mutta ei taida oikein olla hänen alaa. Kun EU pystyy kieltämään turpeen polton, niin jospa se voisi samassa pykälässä kieltää hyttysten ylenmääräisen esiintymisen erityisesti Pohjois-Suomessa!

Koska malariaan kuolee vieläkin lähes puoli miljoonaa ihmistä vuosittain, lähinnä pieniä lapsia, niin meidän hyttysongelmamme ei ole mitään siihen verrattuna. Mutta on se kuitenkin riittävä ongelma. Kun saamme pitkän talven odottaa hyvin lyhyttä Suomen kesää, niin senkin aikaa hyttyset ovat kiusana. Ainakin mielenrauha vakavasti järkkyy.

Kysyä sopii, miksi niitä pitää olla niin tuhottomasti? Asiantuntijat sanovat, että ne ovat luonnon monimuotoisuuden vuoksi aivan ehdottoman tärkeitä. Lintujako varten? En usko. Linnut lentävät Etelä-Suomessakin, mutta ei siellä ole sääskiä kuin minimaalinen määrä esimerkiksi Oulun seutuun saatikka pohjoisempaan verrattuna. Niistä voisi varmasti nitistää tavalla tai toisella välittömästi ainakin puolet ja siltikin niitä olisi paljon.

Malaria-alueella käytetään vieläkin DDT-myrkkyä, jota en sentään tänne toivo, mutta jotain pitää keksiä. Onko parempi, että ihmiset käyttävät hyönteiskarkotteita, jotka eivät varmaan ole terveellisiä ainakaan pienille lapsille?


Jos alan ihmisillä olisi halua,  he pystyisivät varmasti tätä joka kesäistä riesaa vähentämään merkittävästi ja suomalaiset olisivat kesälläkin maailman onnellisin kansa.

Syntymäpitäjässäni Karijoella, Etelä-Pohjanmaalla, kovin onnellista ihmistä pidettiin kyllä vähän tyhmänä, mutta siellä pidettiin kuitenkin itikat kettingillä navetassa kiinni. Ei ne ilmassa lentele.

Pitäisikö sitä kokeilla täälläkin?


Kari Myllyniemi,

poliisimestari, h.c