Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Mielipiteet: "Huo­ma­sin, että olin paljon po­si­tii­vi­sem­pi ilman ruutua" – Kai­kil­la nuo­ril­la pitäisi olla ruu­tu­ai­ka

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Ruotsin tur­val­li­suus­po­lii­si: Epäilyt tu­ho­työs­tä Nord Stream -put­kien vuodon taus­tal­la ovat vah­vis­tu­neet

Tukholma
Nord Stream -putkien vuoto aiheutui Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan tuhotyöstä. Alueella on todettu räjähdyksiä.
Nord Stream -putkien vuoto aiheutui Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan tuhotyöstä. Alueella on todettu räjähdyksiä.
Kuva: Danish Defence Command / HANDOUT

Epäilyt törkeästä tuhotyöstä Nord Stream -kaasuputkien vuodon taustalla ovat vahvistuneet sen jälkeen, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) oli tehnyt rikospaikkatutkintaa Itämerellä. Tutkinnan perusteella on varmentunut, että vuodot kaasuputkissa aiheutuivat putkien lähellä tapahtuneista räjähdyksistä.

Ruotsi ja Tanska kertoivat jo viime perjantaina raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle, että niiden merialueilla tapahtuneet kaasuvuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaiset räjähdykset oli rekisteröity Ruotsin ja Tanskan seismologian keskuksissa.

Säpon tekemässä rikospaikkatutkinnassa avustivat Ruotsin rannikkovartiosto ja puolustusvoimat. Räjähdyspaikoilta on Säpon mukaan otettu talteen todistusaineistoa, jonka osalta tutkimukset jatkuvat. Turvallisuuspoliisin edustaja ei suostunut tarkentamaan, mistä todistusaineistossa on kyse.

Ruotsin viranomaiset eristivät maan talousalueella sijaitsevat räjähdyspaikat tutkimusten ajaksi, mutta sulku on nyt purettu.

Ruotsin radion mukaan merivedestä vuotopaikkojen lähellä on mitattu tuhatkertaisia metaanipitoisuuksia normaaliin verrattuna.