Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Re­von­tu­li­bon­ga­rit ovat poh­joi­sen mat­kai­lu­valt­ti - katso kuvia re­von­tu­lis­ta

Revontulet ovat tuorein pohjoisen matkailun vetonaula. Tosin niissä on ongelmansa: toisin kuin kaamoksen tai yöttömän yön, niiden näkemistä ei voi taata.

-
Kuva: Jo Jackson

Revontulet ovat tuorein pohjoisen matkailun vetonaula. Tosin niissä on ongelmansa: toisin kuin kaamoksen tai yöttömän yön, niiden näkemistä ei voi taata.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedetoimittaja Marjo Laukkanen kertoo eksyneen oloisesta turistista, joka tuli museo ja tiedekeskus Arktikumin ovelle Rovaniemellä.

”Hän kysyi, että olenko nyt siinä paikassa, josta näkee revontulia”, kertoo Laukkanen, joka on koonnut Arktikumissa esillä olevan revontulinäyttelyn.

Tämä talvena moni on tähyillyt taivaalle turhaan, kun revontulet ovat pysyneet enimmäkseen pilviverhon piilossa.

Revontulien bongaajat jaksavat odottaa. Harrastuksessa on jotain samaa kuin metsästyksessä ja kalastuksessa. Retkelle kannattaa lähteä, vaikka ei mitään saisikaan.

Oululaiset revontuliharrastajat Jieshu Hu, Jo Jackson, Lei Cai ja Thomas Kast kertovat, mitä he saavat revontulien kuvaamisesta ja katselemisesta.

Tutkimuksen näkökulmasta kysymys on avaruussään häiriöistä, joita pitäisi pystyä ennustamaan nykyistä paremmin.

”Satelliitteja on jopa tuhoutunut revontulimyrskyssä, kun sähköiset partikkelit ovat törmänneet suurella nopeudella satelliittiin”, Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen kertoo.

Kalevan lukijakuvien katsotuimpiin ja tykätyimpiin kuviin on kivunnut useita revontulikuvia. Kuvagalleriaan on koottu lukijoiden revontulikuvia muutaman vuoden ajalta.

Lue lisää Kalevan Sunnuntai-liitteestä!

Katso lukijoiden kuvia revontulista.