Qstock

Keikka-arvio: Lily Allen on rohkeampi ja il­mai­su­ky­kyi­sem­pi kuin koskaan

Hattarahiuksinen Lily Allen paljasti uuden, kypsän puolensa perjantaina Qstockin päälavalla. KUVA: Matti Räty
Qstock 28.7.2018 8:11
Aino Isojärvi

Brittiläinen laulajatähti Lily Allen tutustutti perjantaina Qstockin yleisön uuteen albumiinsa. Tunteentäytteiset kappaleet maalailivat seesteisesti iltaruskon säveliä.

Qstockin perjantai-illan suurimpia kansainvälisiä tähtiä edusti brittiläinen laululintu Lily Allen, joka on luonut nahkansa pari kuukautta sitten ilmestyneen No Shame -albuminsa myötä.

Järjestyksessä Allenin neljäs, seesteistä elektropopia sekä dancehallia ja reggaeta kupliva levy hallitsi odotetun vahvasti myös festivaalikeikkaa.

Allen on tunnustanut lukuisissa haastatteluissa kärsineensä viime vuodet taiteellisesta identiteettikriisistä.

Artisti ei omien sanojensa mukaan ole nauttinut musiikkibisneksen hänelle petaamastaan roolista tai musiikillisista tyylivalinnoista.

Vaikka Rihannalle, Katy Perrylle ja muille valtavirran tuotteistetuille superstaroille naljaileva, edellinen Sheezus-albumi (2014) oli kohtalainen menestys ja muistutti pintapuolisesti tutun ilkikurista, sukkelasanaista Allenia, avioeron läpikäynyt nainen on nyt selkeästi halunnut ottaa askeleen kohti kypsempää ja rehellisempää ilmaisua, sekä henkilökohtaisia ja vakavampia aihealueita.

Kuin vastalauseena, keikalla ei kuultu ainuttakaan kappaletta artistin kolmannelta levyltä.

Kotoisasti yöpaitamaisessa, pitkässä kukkamekossa ja tennareissa lavalle liidellyt, hattarahiuksinen Allen toi mieleen pienen lapsen, joka unettomana on eksynyt vanhempiensa makuuhuoneeseen tunnustaakseen jonkin mieltä painavan asian.

Tyylikäs, tumma, pianolla säestetty herkkä Three-balladi vain vahvisti mielikuvaa, sillä kappaleessa pieni lapsi anoo sydäntäsärkevästi äitiään jäämään luokseen leikkimään.

Allenin ilmaisu oli heleää ja vaivatonta, vaikka laulaja kärsi painuneesta äänestä. Lavalla hän vaikutti silminnähden hyväntuuliselta ja tyytyväiseltä, ja uskoi uusien sävellystensä voimaan, vaikka hymähteli itsekin niiden temaattiselle synkkyydelle.

Avioerosta kertova Apples, syyllisyydentuntoisesti äitiyttä käsittelevä Come on Then ja koruton Everything to Feel Something istuivat kauniisti punertavan auringonlaskun tunnelmointiin, ja pyysivät ennemmin pysähtymään kuin houkuttelivat kiihkeästi tanssimaan.

Varsinkin jälkimmäisin rakensi intensiivisen koskettavan hetken, ja oli miellyttävää kuulla Allenin tulkitsevan matalan syviä ääniä tunnusmerkkimäisen liverryksen lisäksi.

Artistin ei juuri tarvinnut alkaa luonnehtia yksityiselämänsä kipukohtia, sillä uskaliaan avoimet, paljaat ja herkät kappaleet kertoivat omaa tarinaansa nuoren äidin kohtaamista paineista.

Vahvojen melodioiden sijaan uudet sävellykset edustivat enemmän kotikutoista, intiimiä lauleskelua, joita riisutut sovitukset imartelivat. Ne purkivat tunteita luonnollisen soljuvasti, vailla yliyrittämistä tai teennäistä puskemista.

Allenin taustabändi, kitaristi-basisti sekä pianisti, joista molemmat loivat äänimaailmoja myös mpc-rumpukoneilla, muodostivat ulkoisesti askeettiselta vaikuttavan lava-asetelman, mutta tekivät parhaansa säilyttääkseen keikan grooven.

Se ei ollut ihan helppo juttu, sillä yleisö syttyi vain maltillisesti Allenin uusille kappaleille, kenties niiden tuntemattomuuden ja levollisuuden vuoksi.

Muutamaan väliin laulaja tiputti kuluneita kestosuosikkihittejään – LDN, Smile, Who'd Have Known – mutta ei ollut samalla tavalla läsnä niiden ajatuksissa, vaikka kuulijoita ne innostivatkin.

Loppupuoli keikasta oli rytmikkäämpi – hykertelevän leikkisä reggae Waste toi Tyynenmeren aallot hetkeksi Ouluun, aurinkoisen voimaannuttava Pushing Up Daisies haki vahvistusta gospeltyylisistä äänimatoista. Itsevarma ja letkeä, maanittelevasti laulettu Cake oli herkullisen pirskahteleva. Underground-henkisen, uhittelevan Trigger Bangin soisi kasvavan radiohitiksi.

Allenin yksinkertainen, huoleton lavapreesens ja vapautuneesti esitetyt kappaleet lujittivat käsitystä siitä, että laulaja on ilmaisukykyisempi, rohkeampi ja viehättävämpi kuin koskaan.

Tyyneyteen kanavoitunut räväkkyys oli hienostunutta, aitoa ja kouriintuntuvaa.

MAINOS

Kommentoi

Olipa hienosti kirjoitettu kuvaus keikasta. Toimittajalle papukaijamerkki ja täydet pisteet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai media ylistää, kun arvosteli Trumpia. Tosin aika mitäänsanomaton keikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Tr*mpilla ja hänen kannattajillaan heikko itsetunto, kun kaikesta aina yritetään löytää häntä epäoikeudenmukaisesti vastustava salaliitto? Valkoisen talon oranssia miestä kyllä vastustetaan laajalti, mutta se johtuu vain siitä, että tyyppi on niin uskomattoman kuvottava ihminen. Lily Allenille mielenilmauksestaan viisi tähteä; kunpa jokainen artisti Qstockissa seuraisi hänen esimerkkiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö tuo on musabisneksessä mukana? Sehän ilmoitti jo 2009 että musiikki loppuu hänen kohdaltaan nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:35
Federer "vanhan koulukunnan työmoraalilla" jatkoon – Williamsin sisaruksista toinen ulos Australian avoimista
22:20
Yhdysvalloissa havaittu ensimmäinen uuden koronaviruksen tartunta – potilaan kerrotaan saapuneen viime viikolla Wuhanista
22:08
Heinäpäähän ei rakenneta vielä kuntoportaita – portaista tehty aloitteita myös muun muassa Niemenrantaan, Kuivasjärvelle ja Honkimaalle
22:01
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
21:48
Barys Nur-Sultan näpäytti Jokereita Helsingissä – ex-kärppä Atte Ohtamaalla isännän otteet kazakstanilaisseuran takalinjoilla
21:44
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
21:42
Oulun kaupungin lukioihin 1 449 aloituspaikkaa – mitoitus pysyy ennallaan
214
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
90
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image