Qstock

Keikka-arvio: Hurtsin konesoul tirisi kasaripopin vaikutteita

Hurts-yhtyeen laulaja Theo Hutchcraft
Qstock 28.7.2018 10:13
Arto Kiuru

Manchesterilaiskaverusten laulaja Theo Hutchcraftin sekä kosketinsoittaja-kitaristi Adam Andersonin kymmenen vuotta sitten perustama Hurts on Manic Street Preachersin jälkeen yksi Qstockin historian leppoisimpia pääesiintyjiä.

Neljälle studiolevylleen pidättäytyvän akateemista syntesoijapopia tuottanut kahden taustalaulajan sekä kitaristin, basistin ja rumpalin täydentämä duo musisoi Oulun keikallaan vapautuneesti.

Hurts luottaa keikallaan vähäeleisyyteen. Punaiseen tangohurmurin kauluspaitaan sonnustautunut Hutchcraft sekä espanjalaisen härkätaistelijan asua muistuttavaan asukokonaisuuteen pukeutunut Anderson liikkuvat ekspressionistisissa, punasävyisissä lavasteissa hillitysti.

Hutchcraft osaa myös hurmata yleisönsä. Pitkin yhtyeen 70 minuuttia kestävän keikkasetin hän heittelee eturivissä seisoville faneilleen pitkävartisia valkoisia ruusuja.

Lavaolemuksellaan laulaja tapailee alkuviikosta Berliinin Waldbuhne- ulkoilmateatteriin Global Spirit Tour -kiertueensa päättäneen Depeche Mode -yhtyeen laulaja Dave Gahanin koko maailmaa halaavia rocktähden elkeitä.

Hutchcraft laulattaa yleisöjään kappaleiden taitavilla yhteislaulukoukuilla, mutta Depeche Moden tyylistä tukahduttavan dramaattista mollirockia Hurts ei kuitenkaan soita.

Konsertin alkupuolella kuultu komea Miracle -rytyytys kuitenkin todistaa, että Hurts uskaltaa myös revitellä.

Hurtsia on verrattu vuosien ajan ensi viikolla Suomeen saapuvaan konemusiikin trendejä jo kolmekymmentä vuotta luoneeseen lontoolaisyhtye Pet Shop Boysiin.

Yhtyeet ovat kuitenkin kovin erilaisia. Pet Shop Boysin rakentaa pophittejä pursuavat konserttinsa taiten tehdyn, joskus jopa ylidramaattisen musiikkiteatterin sekä kabareen päälle.

Hurts taas tuulettaa vapautuneesti englantilaisen soul- ja konepopmusiikin perinteiden varassa.

Yhtyeestä voi aistia myös Spandau Balletin tai ABC:n herraskaisen konepopin sekä konemusiikista listapopin valtavirtaan nousseen Human Leaguen vaikutteet.

Duo ammentaa musiikissan taitavasti vaikutteita monilta legendaarisilta 1980-luvun artisteilta, kuten irlantilaisesta U2:sta tai skotlantilaisesta Big Countrysta.

Jos yhtyeelle haluaa hakea tarkkaa vertailukohtaa 1980-luvulta, tuo Hutchcraftin heleä ääni mieleen hienoa taidepoppia työstäneen Talk Talk-yhtyeen solisti Mark Hollisin.

Falsettiin noustessaan solistin laulu tuo mieleen Bronski Beat - ja Communards -yhtyeissä laulaneen Jimmy Somervillen.

Hurtsin on kuitenkin vuosien aikana onnistunut karistaa niskastaan liika varovaisuus.

Duo on myös kulkenut musiikillisesti rohkeasti omia teitään hurahtamatta ylenpalttisiin edm- ja tekno, tai toisaalta amerikkalaisen 2000-luvun R'n'b -musiikin vaikutteisiin.

Kotikaupunkinsa Manchesterin konepopin perinteille Hurts kumartaa Nothing Will Be Bigger Than Us - kappaleen konerummun jytkeellä. Kappaleen aloittava monotoninen biitti tekee jo itsessään kunniaa New Orderin vuoden 1982 jättihitille Blue Monday.

 

Kaikki Qstock-jutut ja -kuvat löytyvät koostetusti täältä.

MAINOS

Kommentoi

Kuivasrannalla asti emme olisi välittäneet Hurtsia kuunnella. Jos olisimme halunneet, olisimme ostaneet liput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:40
"Kelluvia ei tietenkään syödä" – Tornionjoen sairaat lohet kelpaavat tutkijan mielestä ihmisravinnoksi Tilaajille
19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image