Estonia: Täl­lai­nen on suo­ma­lai­nen Es­to­nia-to­dis­ta­ja – Harri Ruot­sa­lai­nen kertoo näh­neen­sä to­dis­teen up­poa­mi­sen syistä

Jääkiekko: Kärp­pien huip­pu­vi­rei­nen ve­nä­läis­vah­ti kertoo, kuka hän oikein on

Mainos: Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kolumni

Pyö­rä­lenk­ki hoitaa sekä kuntoa että päätä

TOIMITTAJALTA

Kippurasarvinen ja muistaakseni violetin värinen oli nuorena saamani polkupyörä. Sillä ajelin harrastusten pariin ja reissut kavereille. Aikuisena alla on ollut maastopyörä, mutta se on jäänyt hyvin vähälle ajolle. Syynä on varmaankin se, että työt ja kauppareissut vaativat nelipyöräisen menopelin, ja vapaa-ajalle on riittänyt paljon otollisempaa tekemistä kuin pyörällä ajelu.

-

Satunnainen pyöräily palasi kuvioihin yllättäen hetken päähänpiston ja aivan silkkaan heräteostokseen sortumisen myötä. Kai siinä taustalla oli hienoista hullaantumistakin. Kokeilin kaverin läskipyörää, ja se pikkureissu oli niin miellyttävä kokemus, että muutaman päivän päästä huomasin ostaneeni oman, käytetyn fatin.

Se rokkaa metsäpoluilla ja kallioilla, sorateillä ja maanteillä. Sillä voi päästellä peltojen perukoilla ja kaupungin vilinässä. Mielikuvissani läskipyöräajelu oli pelkkää kuraista ja ronskia maastoajoa. En olisi ikinä uskonut, miten liukkaasti se liikkuu liikenteessä. Moni varmaan ostaa fatbiken muunlaiseen ajoon, niin minäkin tein. Rehellisesti on sanottava, että enemmän sillä on tullut ajettua lopulta tiellä kuin maastossa.

Oulun seudulla fatteja näkyy tien päällä melko paljon. En ihmettele sitä yhtään. Pyöräily paikasta toiseen sujuu helposti ja nopeasti. Läskipyörän selässä olo on ajokokemuksena pehmeä ja miellyttävä. Montut ja pienet epätasaisuudet eivät hyppäyttele tieajossa, vaikka niitä vikojahan Oulun loistavilta baanoilta ei löydä hakemallakaan.

Pyörän selkään hyppääminen on parasta pieninä välipaloina. Joka asiointireissua ei tarvitse hoitaa autolla. Pyörällä voi myös tehdä pieniä retkiä, ottaa eväät reppuun ja hurauttaa mihin mieli tekee, ihastella maisemia ja samalla tuulettua. Sopivalla sykkeellä pyöräily menee mainiosta kuntoliikunnasta. Ihan yhtä tärkeää on hengitellä ja nautiskella kyydistä.