Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Py­hä­joen ja Raahen edus­tal­le tulevan me­ri­tuu­li­voi­man kil­pai­lu­tus käyn­nis­tyy – kunnat ovat si­tou­tu­nei­ta hank­kei­siin

Tuulivoimalat ovat tuttu näky rannikon läheisyydessä. Ensi vuosikymmenellä Perämerelle voi nousta useita merituulivoimapuistoja.
Tuulivoimalat ovat tuttu näky rannikon läheisyydessä. Ensi vuosikymmenellä Perämerelle voi nousta useita merituulivoimapuistoja.
Kuva: Nina Susi

Metsähallitus käynnistää kahden merituulivoimapuiston kilpailutuksen. Toinen niistä on noin 160 neliökilometriä kokoinen, ja se sijaitsee Pyhäjoen ja Raahen edustalla.

Toinen kilpailutettava kohde on Merenkurkussa, Närpiön edustalla. Siellä merituulivoimapuiston laajuus on 180 neliökilometriä.

Nyt kilpailutettavien puistojen teho on kolme gigawattia.

Kaikki kolme kuntaa ovat hyväksyneet huhtikuussa merituulivoimapuiston kaavoitusaloitteet.

Metsähallituksella on suunnitelmissa myös muita merituulivoimapuistoja. Metsähallituksen Kiinteistökehityksen johtaja Tuomas Hallenberg sanoo, että teknillis-taloudelliset seikat puoltavat Pyhäjoki-Raahen ja Närpiön puistojen eteenpäin viemistä ensimmäisenä.

Kyseiset alueet ja niiden merenpohja soveltuvat hyvin merituulivoimaloiden rakentamiseen. Myös sähkönsiirtoyhteydet mereltä maalle ja edelleen kantaverkkoon on mahdollista rakentaa kohtuullisin ponnistuksin. Lisäksi kunnat ovat vahvasti sitoutuneet hankkeisiin.

– Kunnilla on myös vahva kokemus tuulivoimatuotannosta, Hallenberg sanoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.